Sänd mig

Apostladagen

– Mamma, varför fick bara killar vara lärjungar? frågar Sara.
Lillebror David är hos en kompis hela dagen, så mamma och Sara passade på att ha en tjejdag på stan, bara de två. Sara tycker att det är väldigt mysigt. De har köpt sandaler och en keps till Sara och nu sitter de och fikar på ett café och tittar på folk.

– Lärjungar till Jesus menar du? frågar mamma och Sara nickar. På den tiden var det nog inte okej för kvinnor att gå omkring med en man i flera år sådär som lärjungarna gjorde. Kvinnorna skulle väl ta hand om hus och barn och så, tror jag.
– Det är så orättvist ju! tycker Sara. Det är ju inte bara killar som tror på Jesus. Varför kunde inte Jesus bara bestämma att kvinnor också fick vara med?
– Det kunde man verkligen tycka, håller mamma med. Jag tror att han försökte inkludera kvinnor så mycket det gick, men du vet, det var ju ett helt annat samhälle då. Det kanske skulle vara farligt för kvinnorna att vara lärjungar. Men jag håller med om att det känns fel.
– Fegt av Jesus att inte bara göra som han ville. Han kunde ju skydda kvinnorna, han är ju Gud.
– Mmm, hummar mamma och dricker sitt kaffe. 

Sara tittar på alla människor som går förbi bredvid uteserveringen där de sitter. Det går förbi en man som har shorts och en blå skjorta, två mammor med barnvagnar, två killar som spelar pokémon, en lite äldre kvinna som pratar i telefon. Hälften av människorna som går förbi skulle inte kunna bli Jesus lärjungar, bara för att de inte är killar. Så onödigt.
Sen tänker Sara på att nuförtiden är det ju jättemånga tjejer som är kristna och jobbar i kyrkan och som försöker göra som Jesus sa. Lotten som är Saras scoutledare, till exempel. Och mamma också. Sara försöker också att göra som Jesus sa. Och verkligen farmor. 

– Mamma, är vi som lärjungar till Jesus? frågar Sara.
– Ja, det kan man väl säga, säger mamma. Jesus sa ju till lärjungarna att göra alla folk till lärjungar, så vi kan väl kallas lärjungar.
– Men när började kvinnor få vara lärjungar då? Är det nu eller förr i tiden?
– Alltså, om man tänker efter så fick de väl det hela tiden, säger mamma.
– Men du sa ju att kvinnor inte fick vara lärjungar när Jesus gick omkring?
– Jag tänkte på de tolv lärjungarna som Jesus valde ut och som gick med honom hela tiden, men det har alltid funnits fler. Marta och Maria, kommer du kanske ihåg, de var ju som lärjungar. Och Jesus mamma Maria kan man väl också kalla lärjunge. Och kvinnorna vid graven var ju till och med de första som berättade att Jesus levde igen efter att han varit död. 

Sara tänker på alla kvinnor som det står om i bibeln. Alla som berättade för andra om Jesus. Det fanns en kvinna som Jesus pratade med vid en brunn, och en kvinna som hade en krokig rygg som Jesus gjorde frisk, och en flicka som till och med var död som Jesus gjorde så att hon levde. Alla de hade säkert pratat med massa folk vad Jesus gjort. 

– Mamma, jag tror att Jesus menade att alla människor ska bli lärjungar, säger Sara.
– Ja, det tror jag med, säger mamma. Det vore ju dumt annars. Alla människor behöver ju få höra om Jesus, så ju fler som berättar desto fler hör. Det är så urbota dumt att dela in folk i olika kategorier och säga att den ena kategorin inte får vara med.
– Ja, precis, håller Sara med. 

Sara blev fundersam. Hon åt upp det sista av sin muffins och tänkte på det de just sagt, att det är dåligt att inte alla får vara med. Sen dricker hon upp saften och säger
– Men att ha en tjejdag ibland tycker jag att man kan få ha, bara man inte har det alltid.
Det håller mamma med om. 

Fundera ihop
Varför valde bara Jesus ut män till de tolv lärjungarna som gick med honom?
Hur hade det varit om kvinnor aldrig fick bli lärjungar och berätta om Jesus?
Vem har varit den som berättat mest om Jesus och Gud för dig? Spelar det någon roll vilket kön den personen har?

Bibelord Jesaja 6:8  Herren sade: ”Vem skall jag sända, vem vill bli min budbärare?” Jag svarade ”Sänd mig”.

Bön
Gud, vad konstigt det är att inte alla människor ses som lika värda att lyssna på. Hjälp oss att kunna strunta i vilken ålder, hudfärg, kön eller nåt annat som människor har. Du älskar ju alla och vill att alla ska bli dina lärjungar, hjälp oss att tänka och göra som du. Amen