Jesus förhärligad

Kristi förklarings dag

Det är sommarlov och Sara har inte träffat sin kompis Becka på flera veckor, men idag ska de träffas. De hade tänkt vara vid stranden, men det regnar, så de är hemma hos Sara och spelar spel istället. 

– Varför har ni så många tavlor med människor på? frågar Becka.
Sara har inte tänkt på det, men när hon nu tittar runt i vardagsrummet ser hon att det finns foton på nästan hela släkten där. Ett svartvitt bröllopskort på mormor och morfar, och ett lite suddigt kort på farmor och farfar och Saras pappa och hans syskon när de var små. Det finns ett stort kort på hela Saras släkt från innan Sara föddes, och Sara tror att det är från mammas och pappas bröllop. Och på en vägg hänger Saras fyra favoritkort. Det är på mamma och pappa och Sara och David från innan Saras pappa blev sjuk och dog. David är bara en bäbis och Sara är också liten. Mamma hade långt hår då och Saras pappa skrattar på alla kort.
– Det är bilder på våran släkt, säger Sara till Becka. Jag tror att det är för att mamma saknar sin familj, de bor ju långt bort. 

På kvällen när Sara gått och lagt sig läser hon en barnbibel. Hon läser om när Jesus och några lärjungar går upp på ett berg och när de är där började Jesus lysa som solen och hans kläder blev vita som snö. Och så dök det upp två extra personer från ingenstans. Det var Moses och en profet som heter Elia. De stod där och pratade med Jesus medan lärjungarna tittade på. Då ville lärjungen Petrus bygga hyddor åt dem på berget så att de kunde stanna kvar där. Innan de hade börjat bygga hyddorna så hörde alla en röst, och det var Guds röst som sa ”Detta är min älskade son, han är min utvalde”. När rösten tystnat så såg lärjungarna bara Jesus igen, Moses och Elia var försvunna. Sen gick lärjungarna och Jesus ner för berget. 

Saras mamma stack in huvudet i Saras rum.
– Sara, nu får du faktiskt släcka lampan och somna.
– Mamma, varför har vi så många bilder på släkten här hemma? frågade Sara. Är det för att vi ska veta att vi är älskade?
Mamma kom och satte sig på Saras sängkant och frågade varför hon trodde det.
– Becka frågade varför vi hade så många bilder, och då sa jag att jag trodde att du saknade din familj. Men nu läste jag om hur Jesus fick träffa några från gamla testamentet och då sa Gud ”Detta är min älskade son” till Jesus.
– Jesus på härlighetens berg, avbryter mamma. Så kallas det. Eller förklaringsberget kanske det hette. Nåt sånt.
– Ja, iallafall, fortsätter Sara. Jag tänkte att Gud kanske visade Jesus hans släktingar eller nåt sånt för att Jesus inte ska känna sig så ensam på jorden och att Jesus ska känna sig älskad.
– Ja, så är det nog, säger mamma. Och för att lärjungarna ska få se att Jesus är som Moses och Elia, att han är Guds utvalde.
– Men är det därför vi har så många bilder på släkten? frågar Sara igen.
– Jag har inte tänkte på det så mycket, säger mamma. Men så är det nog. Jag vill att du och David ska veta varifrån ni kommer, och att det finns jättemånga som älskar er och att ni ska kunna visa era kompisar hur er pappa ser ut. Så alla bilder här är nog lite som härlighetens berg var för Jesus. 

Sedan släcker Sara lampan och ber Gud som haver med mamma, och mamma säger ”jag älskar dig, Sara” och pussar henne på pannan innan hon smyger ut ur rummet. Innan Sara somnar så tänker hon på alla bilder i vardagsrummet, och så tänker hon på hur glad Jesus måste blivit av att höra Gud säga ”Detta är min älskade son”. Sara somnar leende. 

Fundera ihop
Har du någon bild på någon som du vet älskar dig? Hur känns det att titta på den?
Hur tror du att det var för Jesus att träffa Moses och Elia på härlighetens berg?  

Bibelord Matteusevangeliet 17:1-8 ”Detta är min älskade son, han är min utvalde.”

Bön
Gud, vad fint att du berättade för Jesus och hans kompisar att du älskar honom, och att han fick träffa Moses och Elia. Tack för alla dem som älskar oss och som vi älskar. Amen.