Andlig klarsyn

Åttonde söndagen efter trefaldighet

Det är en varm och solig sommardag. Sara, David och mamma är på stranden. De har badat och ätit vattenmelon och nu sitter mamma och läser en bok och David och Sara har bestämt sig för att bygga ett jättestort sandslott. De har grävt en vallgrav och byggt upp flera torn och nu bygger de murar mellan tornen så att de får en borggård inne i slottet. 

David går iväg för att leta efter stenar att dekorera med och något de kan använda som vindbrygga över vallgraven medan Sara gör murarna slätare. 

– Mamma, tror du att Gud bryr sig om precis allt man gör i livet? frågar Sara plötsligt.
– Ja, det är jag övertygad om, säger mamma. Varför undrar du?
– Kanske tycker Gud att vi borde byggt en kyrka istället för en borg.
– Nej, det tror jag nog inte, svara mamma. Gud tycker nog att det är roligt att du och David bygger så bra tillsammans istället för att bråka.
Innan de åkte till stranden så bråkade Sara och David så mycket att mamma sa att om de inte skärpte sig så skulle de inte åka till stranden. Då skärpte de sig.
– Äh, det är ju du som tycker så, inte Gud! säger Sara.
– Jaha, så var det ja, skrattar mamma. Men jag tror att Gud tyckte samma som jag denna gången.

– Men mamma, hur ska man veta vad Gud vill? frågar Sara efter ett tag. Hur ska man veta att man gör det Gud vill och inte det man själv vill?
– Ja, det kan ju vara lite knepigt, säger mamma. Man får gå på magkänsla kanske.
– Men då blir det ju som jag vill, det är ju min mage. Och om till exempel jag och David ska göra något ihop så är det ju två magar man ska lyssna på. De kanske säger olika saker.
– Ja, det är sant, säger mamma och börjar gräva i vallgraven på ett ställe där det rasat ihop lite. Man kan ju be till Gud och fråga.
– Ja, men hur svarar Gud då? vill Sara veta.
– Ja, du, säger mamma trevande. Jag brukar tänka att Gud svarar mig genom att jag känner mig lugn och nöjd med mitt beslut, men det är kanske samma sak som magkänsla. 

Sara och mamma fortsätter tysta att gräva när mamma plötsligt stannar till mitt i en rörelse.
– Bygg inte hus på sand! utbrister hon.
– Va? säger Sara.
– Jag tänkte på det där med hur man vet vad Gud vill att man ska göra, och då kom jag på att Jesus faktiskt har berättat hur man ska göra. Han säger att man inte ska bygga hus på sand, för då rasar huset när det regnar, men om man bygger på berggrund så står huset kvar när det regnar.
– Byggde Jesus och lärjungarna sandslott? undrar Sara.
– Nej, han pratade inte om att bygga sandslott, det var som en liknelse, förklarar mamma. Jesus säger att den som gör som Jesus säger att man ska göra, är som en man som byggde sitt hus på berggrund, och när regnet kom så höll huset. Men om man vet vad Jesus säger men inte gör som han säger, då är man som en som byggde hus på sand och när det regnade så rasade huset.
– Jag tror inte att jag förstår, säger Sara.
– Nej, det är kanske rörigt. Men tänk att ditt liv är som huset. Du har ju läst i bibeln och vet att Jesus till exempel säger att man ska göra mot andra som man själv vill att de ska göra mot en själv. Att göra så är en bra berggrund att bygga sitt livshus på. Om man struntar i att göra så, så är det som att bygga livs-huset på sand och det kommer rasa tillslut. Men om man gör som Jesus lär oss, så kommer huset hålla.
– Jag tror jag fattar, säger Sara och fortsätter gräva. 

Efter en stund kom David tillbaks med massa fina stenar, snäckor, blommor och en jättefin brädbit som blev en bra vindbrygga över vallgraven. Sara, David och mamma hade jättekul ihop när de byggde, så Sara tänkte att Gud nog inte brydde sig om att det inte var en kyrka de byggde. 

Några dagar senare när de kom tillbaks hade hela borgen rasat.

Fundera ihop
Tror du att Gud tyckte att Sara och David skulle bygga en kyrka istället för ett slott?
Kan man känna i magen om man gör som Gud vill? Kan man lära sig att känna igen Guds vilja?
Saras mamma kom på att Jesus sa att det Jesus sa som en bra grund att bygga sitt hus på. Vad menade han med det?

Bibelord Matteusevangeliet 7:24-27 Den som hör dessa mina ord och handlar efter dem är som en klok man som byggde sitt hus på berggrund.

Bön
Gud, det är inte alltid så lätt att veta vad du menar. Tack för att du har gett oss bibeln att läsa i, och vår magkänsla att känna av i, vad som kan vara bra att göra. Hjälp oss förstå dig mer. Amen