Goda förvaltare

Nionde söndagen efter trefaldighet

Äntligen har Sara fått åka till sin faster Lindas bondgård. Sara ska vara på bondgården i en hel vecka och hjälpa till med djuren och odlingarna. Och så ska hon vara med kusinerna också, såklart. Det är roligt att vara på gården för det finns alltid något att göra där. Man kan plocka ägg hos hönsen och man kan plocka hallon, jordgubbar, vinbär, björnbär, sockerärtor och rabarber och ta upp potatis direkt ur jorden när man ska laga mat. Linda och hennes man Henrik odlar nästan alla grönsaker de äter under sommaren. Och så kan man åka och fiska och då äter man den fisken man får. Och om man inte får någon fisk så kan man ta upp kött ur frysen av djur som de har jagat. Älg och rådjur och sånt. 

Det enda som Sara inte riktigt gillar är att de ibland äter djuren som har bott på gården. Kycklingarna och lammen och grisarna. Då blir Sara lite ledsen och äter bara grönsakerna. Men det är så många goda grönsaker att det inte gör någonting.

En kväll efter middagen när Sara och kusinerna Ebba och Arvid hoppar studsmatta frågar Sara om de inte tycker att det är jobbigt att äta sina djur. De hade ätit kött som såg jättegott ut, men som Linda sa var från ett lamm som hette Linus-Ida och då blev Sara jätteledsen.

– Nej, det är inte konstigt att äta sina djur, säger Arvid.
– Vi har ju djuren för att äta upp dem, fortsätter Ebba. Varför skulle vi annars ha dem?
Det har Sara faktist inte tänkt på. Hon hade mest tänkt på att djuren är gulliga och roliga att ta hand om, inte varför de har djuren. 

– Men de är ju så gulliga, säger Sara. Man vill ju inte äta upp gulliga djur.
– Då får man väl bli vegetarian, tycker Ebba. För allt kött kommer ju från djur.
– Ja, men de har man ju inte sett och gosat med, säger Sara.
– Jag tycker att det känns bättre att äta djuren som vi haft här på gården, säger Arvid. För då vet jag att djuren mådde bra när de levde. 

Medan de fortsatte hoppa på studsmattan tänkte Sara på att det fanns så mycket olika saker att äta på gården. Olika grönsaker och frukter och bär. Hon hade för första gången ätit något som hette bondbönor idag och det var jättegott. Och innan maten hade Linda skickat ut barnen i trädgården för att plocka sallad och tomater. Det kändes nästan lite lyxigt att kunna göra det, även om Sara ju åt sånt hemma också. Man skulle säkert kunna bli vegetarian och äta sig mätt på bara olika grönsaker varje dag. Men Sara ville inte bli vegetarian. 

Sara tänkte på att när Gud skapade jorden så skapade han så många olika saker som man kan äta. Morot till exempel, som ju är en rot som man drar upp ur jorden. Och idag hade de haft ringblommor i salladen, det var väldigt fint, och det kändes roligt att äta blommor. Och så har Gud gjort så att människor kan äta djur också. Då skulle det kännas bra att äta djur som hade mått bra, som Arvid sa. Det måste vara det bästa för djuren, att de mår bra när de lever. Att ta hand om dem och ge dem bra mat och fina ängar att beta på, till exempel. Sedan när man äter upp dem vet man att deras liv var bra. Sara tänker att Gud nog tycker att det är ett bra sätt att ta hand om naturen och djuren som Gud skapat. 

Sara bestämmer sig för att imorgon ska hon prova att äta köttet också, inte bara grönsakerna. Men för att det ska kännas mer som mat och mindre som ett gulligt djur ska hon säga till faster Linda att hon inte vill veta vad djuret heter. 

Fundera ihop
Har du tänkt på var maten du äter kommer ifrån?
Gud gav människan uppdraget att ta hand om skapelsen. Tror du att Gud tycker att det är viktigt vilken mat vi människor äter?
Hur kan vi ta hand om Guds skapelse på bästa sätt? 

Bibelord Första Mosebok 1:24-2:3

Bön
Gud, du har gjort en så vacker värld som vi människor får leva i och av. Tack så mycket! Hjälp oss att ta hand om hela skapelsen så bra som möjligt, så att alla människor, djur och växter får bra liv. Amen.