Nådens gåvor

Tionde söndagen efter trefaldighet

Idag är det söndag och David, Sara och mamma är på gudstjänst. Idag är gudstjänsten inte inne i kyrkan, utan utanför på gräsmattan bredvid kyrkan. Några av de gamla sitter på stolar, men Saras familj och några andra familjer sitter på picknickfiltar som de hade med sig. Pastor Klas har tagit ut högtalare och mikrofon och istället för att spela piano har några tagit med sig gitarr, dragspel och fiol och spelar till sångerna som de sjunger. Sara tycker att det är väldigt mysigt att fira gudstjänst utomhus. Då kan man lägga sig ner och titta på molnen när man tröttnar på att sitta. 

Efter gudstjänsten serveras kyrkfika som några har ställt fram på ett bord i skuggan bredvid kyrkan. Mamma hjälper till att ställa upp bord som de vuxna kan sitta vid, men Sara och de andra barnen sitter på filtarna. När de fikat klart går barnen och spelar kubb, medan de vuxna sitter kvar och pratar och dricker kaffe.
När mamma har fikat klart har de andra familjerna gått hem för länge sedan. Men mamma hade lovat att hjälpa till att plocka ihop stolar och bord, så Sara och David måste vara kvar ännu längre. De ligger på filten och läser serietidningar som David hade med sig, så det är helt okej tycker Sara.

Men när mamma äntligen är klar så säger hon att de ska hem till han som spelade dragspel och hjälpa honom att klippa gräset. Då tröttnar Sara.
– Men mamma, varför behöver vi göra det? Jag vill hem.
– Ja, men Svante sa att han inte orkar klippa gräset själv längre, så då sa jag att vi kan hjälp till, svarar mamma. Det går fort, jag lovar.
Mamma skakar av och viker ihop filten och lägger den i cykelkorgen. Sara har egentligen ingenting att göra hemma, men hon tycker inte att det verkar kul att klippa gräs

De cyklar till den där Svante med dragspelet, som visar sig bo ganska nära kyrkan. Han bor där med sin fru Marianne, som har tagit fram saft till Sara och David. Svante visar mamma var gräsklipparen är och mamma börjar klippa gräset. David vill titta på dragspelet som Svante spelade på under gudstjänsten, så Svante går dit och börjar lära David att spela.

Sara går runt i den stora trädgården och tittar på alla vackra blommor som växer där. Marianne kommer fram och berättar vad blommorna heter.
– Ja, detta blir vår sista sommar i trädgården, säger Marianne till Sara.
– Ska ni flytta härifrån? frågar Sara.
– Ja, vi orkar inte riktigt med huset och trädgården och allt, svarar Marianne. Vi börjar bli gamla, verkar det som.
– Vad glada de som flyttar in efter er kommer bli när de ser alla fina blommor, säger Sara.

Marianne svarar inte, och när Sara tittar upp på henne ser hon att Marianne har tårar i ögonen.
– Förlåt, jag ville inte göra dig ledsen, säger Sara. Jag tänkte mig inte för när jag sa att det skulle komma andra och ta över din fina trädgård.
– Nej, du gjorde mig faktiskt glad, säger Marianne. Jag har varit så ledsen över att jag inte får ha min trädgård nästa år, men jag har inte tänkt på att någon annan kanske kommer bli lika glad över den som jag har varit i alla år. Det tröstade mig att du tänkte på nästa person. 

Sara kom att tänka på något pastor Klas sa i gudstjänsten idag, att det kan vara som att ge en gåva till andra bara genom att vara sig själv. Att Gud har gjort alla människor olika och att när vi gör det som känns naturligt så kan det vara ett sätt som Gud som ger oss som gåvor till varandra, eller något sånt.
Som att mamma alltid vill hjälpa till med att bära bord och klippa gräs och sånt. Och David som lånade ut sina serietidningar när Sara hade tråkigt. Och Svante som spelar dragspel på gudstjänsten och vill visa David hur man spelar. Och Marianne som kommer ge vidare en jättefin trädgård till någon som hon inte ens känner. Och till och med när Sara sa precis det hon tänkte på, så blev Marianne tröstad av det. Det verkar som att alla har gåvor att ge varandra. 

Fundera ihop
Sara tycker att det som människor gör för varandra är som gåvor. Vad skulle det till exempel kunna vara för gåvor som man kan ge?
Har du fått ta emot någon sådan gåva? Har du gett bort någon sådan gåva?
Tror du alla människor har sånna gåvor att ge? 

Bibelord Romarbrevet 12:4 ”Ty liksom vi har en enda kropp men många lemmar, alla med olika uppgifter, så utgör vi, fast många, en enda kropp i Kristus, men var för sig är vi lemmar som är till för varandra.”

Bön
Gud, vad du är fiffig som skapat oss människor så olika, så att vi kan göra andra människor glada genom att vara oss själva. Hjälp oss att både ge och ta emot gåvor. Tack för människorna i våra liv. Amen.