Tro och liv

Elfte söndagen efter trefaldighet

Sara och hennes mamma och lillebror har just kommit hem efter att ha varit på campingtur. De tältade vid en sjö och hade jättemysigt. De badade och grillade korv och marshmallows och sen sov de i tält. Dagen efter hade de hyrt en kanot som de paddlade till en ö där de fikade. När de var på ön började det regna. Först bara lite, så det gjorde inte så mycket att de hade glömt regnkläderna i bilen. Men sen började det regna mer och mer. De paddlade tillbaks till där de hyrt kanoten och medan mamma sprang till bilen väntade Sara och David i ett vindskydd. När mamma kom tillbaks tog de på regnkläderna och gick till tältet. Då visade det sig att de glömt stänga ordentligt, så Davids sovsäck hade blivit helt blöt. Mamma bestämde att de inte kunde stanna en natt till som de hade tänkt, så de rev tältet och packade ihop allt och åkte hem. 

Nu sitter Sara och David hemma i soffan i torra kläder och spelar tv-spel.
– Nu får ni faktiskt hjälpa till att packa upp alla blöta grejer ur packningen, säger mamma.
– Nej, jag orkar inte, säger Sara utan att titta upp.
Då ställer sig mamma framför tv:n. Hon blev visst sur.
– Nu går jag och tar en lång, varm dusch och när jag kommer ut så ska ni ha packat upp alla blöta grejer, säger hon bestämt.
– Okej mamma, vi gör det efter denna banan, säger David. 

När mamma har gått in i duschen och banan på tv-spelet är slut går Sara till hallen och börjar packa upp sin ryggsäck. Sen bär hon den gemensamma väskan till köket och packar upp stormköket, kåsorna som de ätit morgongröten ur, pastan som de aldrig hann koka till lunch och det andra de hade med sig. Sen äter upp de sista marshmallowsarna. David sitter fortfarande och spelar tv-spel, så hon bjöd inte honom på en enda marshmallow. När Sara packat upp den gemensamma väskan så går hon till hallen och plockar upp Davids blöta sovsäck och hänger den över en stol så att den kan torka. Sen går hon tillbaks till soffan och sätter sig och spelar tv-spel igen.

– Du får gå och packa upp din väska nu, säger hon till David. Jag hängde upp din sovsäck, men resten får du faktiskt packa upp själv.
– Ah, tack, säger David. Jag ska packa upp, jag ska bara spela lite till. 

När mamma kommer ut ur duschen och ser Sara och David i soffan suckar hon högt.
– Ni skulle ju packa upp, har ni gjort det?
– Jag har, säger Sara.
– Ja, det var ju bra, tycker mamma. David, är du fortfarande på samma bana som innan jag duschade eller? Du sa ju att du bara skulle spela klart den banan.
– Nej, men det var så kul att spela, svarar David.
– Men David! Bli ordets görare, inte bara dess hörare, suckar mamma och går till köket. 

Sara fattade inte vad mamma menade med det där sista. Hon går ut i köket efter mamma och sätter sig vid köksbordet.
– Vad menade du med bli ordets görare? frågar Sara och äter ett mariekex som blivit lite mjukt.
– Ja, vad menade jag med det? frågar mamma sig själv och sätter på en kastrull pastavatten. Det är nåt som står i bibeln, tror jag. Att man inte bara ska lyssna på vad sin mamma säger att man ska göra, utan att man ska göra det man ska göra, eller något sånt.
– Vadå, säger Jesus att man måste göra som ens mamma säger? frågar Sara förvånat.
– Nej, jag tror att det står i något brev som de första kristna skickade till varandra, förklarar mamma. Och det handlar väl inte om att göra som sin mamma säger egentligen, utan om att göra det Guds säger. Jag tyckte väl att det passade eftersom David sa att han skulle packa upp, men inte gjorde det. 

Efter middagen packade David tillslut upp sin packning. Sara tyckte att det hade varit en rolig campingtur, trots att halva hade regnat bort. I efterhand kom de ihåg regnet som det roligaste på campingturen, till och med. 

Fundera ihop
David sa till sin mamma att han skulle packa upp väskan, men gjorde det inte, och Sara sa att hon inte ville packa upp väskan, men gjorde det. Varför gjorde de så, tror du?
Saras mamma sa att det står i bibeln att man ska vara ordets görare, inte bara dess hörare. Vad betyder det?
Är det viktigast att säga att man ska göra en sak, eller göra saken? 

Bibelord Matteusevangeliet 21:28-31 Liknelsen om de båda sönerna

Bön
Gud, det är svårt att alltid göra det som är rätt. Hjälp oss att göra det som vi har lovat och det som vi vet är rätt. Amen.