Pastorn har ordet

Advent och jul – vi tänder ljus i förväntan!

Vi går nu in i en tid av förväntan och väntan – vi tänder ljus i advent och julen 2021!

Vi lever i en tid när vi ständigt behöver uppmuntra varandra till ett gott liv med goda tankar och insatser som stöder det varma, fina och ljusa i livet.

Eftersom vi så ofta möter intryck och får information via media och sociala media om allt som är ont och mörkt och som bryter ner människors liv och gemenskap, behöver vi envist tro på och följa ett annat sätt att leva. Vi vägrar ge upp inför våld, hat och ondska. Tänd ett ljus istället för att fördöma mörkret.

Och du är så välkommen för alla får vara med i Guds familj!

Tro och liv med Jesus ger:

• Ljus
Det är mörker och svårt i vår värld. Vi ser hur tungt det är för oss människor, med många som kämpar med psykisk ohälsa och depression. Det ser mörkt ut för miljön och skapelsen förstörs. Ljuset finns i Guds närhet. Jesus sade: “Jag är världens ljus!” Tro på det och ta emot ljuset i ditt liv.

• Frid
Och vi oroar oss för så mycket, du och jag. Det kan ofta vara för det som sedan inte sker. Men oron för hälsan, relationer, framtiden m m överskuggar allt och begränsar oss. Vi lever genom en tid som präglas av oro för Covid/Corona smittan och många har drabbats.

”Jag ger er min frid!” säger Jesus i bibeln och det kan vi välja att lita på. Friden som vi får då är så mycket värd. Frid till dig!

• Kärlek
Vi är ofta rädda för att inte få vara med, eller att inte duga eller räcka till. Vi är rädda för många olika saker, det är att vara människa – vi är rädda. ”Var inte rädd” hälsar Gud till herdarna genom änglarna den där natten när Jesus föds. Kärleken fördriver rädslan, beskriver bibeln. Gud är kärlek! Du får ta emot Guds kärlek till dig. Han vill dig väl och har omsorg om dig. Den kärleken bevisade Gud när han sände sin egen son, Jesus, att födas, leva, dö och uppstå. Det är kärleken, förlåtelsen och det eviga livet – Gud älskar dig, mig och alla!

• Värme
Vi lever i en tid av kyla, inte bara för att det blir höst och vinter…det är mycket kyla i relationer och det är många som fryser i själen idag. Kanske gör du det? Ljuset från Gud – genom Jesus och i kristen gemenskap – kan få värma dig och mig och alla som fryser. Det ger värme och ny energi i våra liv.

Vi tänder ett ljus i advent, det värmer den som frusen är. Vi tänder ett ljus i advent, det sprider ljus i vårt mörker här. Och alla som är rädda och fryser på vår jord, dom borde få sitta vid vårt bord när vi tänder ett ljus i advent, när vi tänder ett ljus i advent” den sången sjunger vi gärna i advent!

• Engagemang
Det är vänligt, varmt och vackert med medmänsklighet och engagemang för varandra. Det är små ord och handlingar i det vanliga och vardagliga som helt kan ändra allt. Du har säkert både gett och tagit emot vänlighet – det är så värdefullt! Också i en tid när det sprids likgiltighet, hat och motsättningar.

• Förnöjsamhet
Vi människor förenas ofta kring det som inte fungerar och vi odlar missnöjet. Det är en vacker konst att istället ha förnöjsamhet och förundran i sitt liv. Det lyser upp! Förstås ska vi reagera på orättvisor och det som är fel men om det blir för mycket av det i vårt prat och våra relationer blir vi så tyngda.

• Integration
Alla människor är lika mycket värda! Det står bland annat i FNs deklaration om mänskliga rättigheter, i bibeln och det är vår övertygelse som troende. Detta får vi kämpa för och stå upp för idag – i en tid när vi splittras och delas upp i lyckade och misslyckade, kvinnor och män, rika och fattiga, svenskar och invandrare och så vidare. I Guds familj får ALLA va med!

• Hopp
Tänd ett ljus och låt det brinna, låt aldrig hoppet försvinna, det är mörkt nu men det blir ljusare igen…” den sången behöver vi i en tid när missmodet kan ta tag i oss. Ge inte upp – det finns hopp!

Tro, hopp och kärlek, genom tro på Jesus, ger mening åt livet.

För dig, för oss och för vår värld – allt tack vare Guds kärlek till oss! Jesus kom till oss – det firar vi i advent och jul! Det ger oss ljus, frid, kärlek, värme, engagemang, förnöjsamhet, integration och hopp!

Gud välsigne dig!

Med önskan om glad advent och en God Jul

Goda hälsningar

Stefan Andersson