Publicerat 

Utbildning för församlingsgrundare

En församlingsgrundare är i grund och botten en entreprenör för Guds rike. Det är tillsammans med kallelsen den grundläggande gåva som behövs för att någon ska kunna plantera en ny gemenskap som på sikt kan bli en församling. Här kan du läsa om den 1-årig distanskurs i församlingsplantering som startar 27/8 2018 – 24/5 2019 med sista anmälningsdag 15 augusti.

Jag planterade, Apollos vattnade, men Gud gav växten.    1 Kor 3:6 
Equmeniakyrkan genomför årligen en rekryteringskonferenser, till vilken personer som vill arbeta med församlingsgrundande inbjuds och prövas. Det kan vara lekmän, blivande pastorer och diakoner eller redan är ordinerade. De kan sedan själva initiera eller bli sammankopplade med ett församlingsgrundarprojekt.
När det blir aktuellt får personen i fråga genomgå det så kallade Paulusprogrammet, en folkhögskolekurs i församlingsgrundande som vi genomför tillsammans med Svenska Alliansmissionen på Mullsjö Folkhögskola. Den grupp som projektledaren planterar församling med går sedan de börjat den ekumeniska kursen M4.

2018-2019

Paulusprogrammet är en 1-årig distanskurs i församlingsplantering. Kursen vänder sig till dig som på ett eller annat sätt är intresserad av att plantera nya församlingar. Du kanske brottas med frågan om detta är din kallelse eller redan är på gång att plantera en ny församling. Du kanske har en vision som du inte har börjat förverkliga än. Din församling kanske ska bli moderförsamling till en ny församling. Du kanske är ledare i en återplantering av en gammal församling. Den här utbildningen är för dig. Kursen lämpar sig även för den som står i en etablerad församling och vill inspireras och utmanas till nytänkande.

Deltagarna träffas på Mullsjö folkhögskola vid fyra tillfällen under läsåret. Mellan träffarna läser vi litteratur, skriver rapporter, gör fältstudier och samtalar via nätet.
Den obligatoriska litteraturen omfattar ca 900 sidor och studietiden är beräknad till i genomsnitt ca 5 timmar per vecka (12,5 %).

Kurstider 2018
27/8 – 18/12 2018, 7/1 – 24/5 2019

Träffarna är på Mullsjö folkhögskola och börjar på måndagar kl. 10.30 och slutar med lunch på tisdagen, så det går bra att åka tåg från både Malmö och Stockholm på måndagsmorgonen och hinna tillbaka i god tid på tisdagskvällen.

1-2 oktober 2018
12-13 november 2018
7-8 januari 2019
8-9 april 2019

Kursinnehåll
Kursen tar upp en rad ämnen som är aktuella i en församlingsplantering. Bland ämnena finns bland annat följande rubriker:

• Naturlig församlingsplantering
• Ledarskap i Guds rike
• Omvärldsanalys – Att förstå den kultur vi lever i
• Att leda människor till tro i vår tid
• Missionell kyrka
• Olika församlingsmodeller och strukturer

Kostnad
Undervisningen är kostnadsfri.
Deltagarna betalar för litteratur, mat och logi på Mullsjö folkhögskola och resor. Kostnaden för mat och logi i enkelrum är 795 kr per träff. Endast mat kostar 445 kr.

Mer information
– anmälan senast 15 augusti
Är du intresserad av och vill veta mer om Paulusprogrammet? Välkommen att kontakta oss!

Jonas Melin
pionjärkonsulent med ansvar för församlingsplantering och församlingsutveckling, SAM
jonas.melin@alliansmissionen.se, 076-190 53 88

Peter Svanberg
samordnare för församlingsgrundande, Equmeniakyrkan Region Öst
peter.svanberg@equmeniakyrkan.se, 070-600 60 48

Folder som pdf

Arrangörer
Svenska Alliansmissionen, Equmeniakyrkan, Mullsjö folkhögskola