Toppbild Ungdomsledarutbildningen - elever vid eld en stjärnklar natt - logotyp

Equmeniakyrkans Ungdomsledarutbildning

Ungdomsledarutbildningen är en utbildning för alla anställda ungdomsledare inom Equmenia och Equmeniakyrkan. Den har tagits fram tillsammans med Equmenia och Södra Vätterbygdens Folkhögskola.

Med utbildningen vill vi ge alla ungdomsledare i Sverige en gemensam grund och mötesplats, samt för att stärka ungdomsledarna i sin roll som ledare och församlingsanställda. Ungdomsledarutbildningen riktar sig till alla ungdomsledare, även de som redan är i tjänst eller har arbetat flera år.

Utbildningens syftet är framförallt att:

 • Ge ungdomsledare glädje och inspiration i arbetet
 • Skapa ett socialt kontaktnät
 • Ge redskap, handledning och utbildning till att kunna utföra sitt jobb på bästa sätt

Kursinnehåll

Vid kurstillfällena blir det undervisning på olika teman, som syftar till att ge inspiration, verktyg och fördjupad kunskap i arbetet som ungdomsledare.

Undervisningsformerna varierar och består bland annat av föreläsningar, samtal i smågrupper, gruppövningar, lekar, panelsamtal med mera. En del av föreläsningarna har även tydligt fokus på den egna personliga utvecklingen och andligheten.

För deltagare som gör sitt andra, tredje, fjärde år som ungdomsledare och så vidare, kommer det finnas alternativa föreläsningar vid en del av föreläsningspassen.

Det kommer även finnas tid till att umgås och knyta kontakter, dela erfarenheter med varandra och tillfälle att mötas till grupphandledning. Det ges också möjlighet att fira gudstjänst och ha andakt tillsammans, att få be och sjunga lovsång tillsammans.

Undervisningen hålls av personal från Equmenia och Equmeniakyrkan, både församlingsanställda och personal på regional och nationell nivå, lärare på Södra Vätterbygdens Folkhögskola och externa föreläsare.

Föreläsningarna rör
ämnen som:

 • Relationer
 • Lärjungaskap
 • Ledarskap
 • Gemenskap
 • Arbetssituation
 • Undervisning
 • Kallelse
 • Bön och lovsång
 • Kyrkan
 • Barn & unga

Grupphandledning

En viktig del av utbildningen är att ge ungdomsledarna professionell handledning.

Sagt av tidigare elever

”Känt otroligt stöd från Equmenia och känner tacksamhet över att få tillhöra det samfundet och veta att ni har min rygg!”

”Detta är den bästa, grymmaste och underbaraste utbildning som man kan gå!”

”Jag var lite nervös innan jag började min tjänst som ungdomsledare men efter dagarna i augusti kände jag mig säkrare och tryggare.”

”Att när vi vågar dela, märker man ofta att flera andra också känner/tänkt/upplevt samma sak, så kan man stötta och hjälpas åt att tänka. Ibland kan det räcka att få sätta ord på vad jag upplever så känns det bättre.”

Läsår & datum

Ungdomsledarutbildningen 2019-2020

Läsåret 2019-2020 är i full gång. I år deltar drygt 40 ungdomsledare och alla Equmeniakyrkans 7 regioner finns representerade – fantastiskt roligt! Har din församlingen en ungdomsledare eller du själv är anställd som sådan så hör av dig! Vi gör allt vi kan för att ta emot alla ungdomsledare – även om läsåret redan börjat. Vi tror det är viktigt för att skapa hållbara ledare som gör avtryck.

Ungdomsledarutbildningen 2020-2021

Läsåret 2020-2021 startar med kursdagar i Jönköping 10-13 augusti 2020. Boka in datumen redan nu!

Information och anmälan

Kostnad: Hela utbildningen kostar 4 900 kr. I priset ingår mat och boende under kursdagarna, grupphandledning m.m. För deltagare som har lång resväg till kursdagarna finns även en resepott där man kan söka ersättning för en del av resekostnaderna.

Vid läsårets slut delas ett kursintyg ut. För att erhålla ett intyg behöver ungdomsledaren ha deltagit vid två av tre kurstillfällen under året.

Anmälan: Anmälan till Ungdomsledarutbildningen 2019 – 2020 är stängd. Anmälan till läsåret 2020 – 2021 öppnar våren 2020.

Frågor och kontakt

Helena Wiberg, Koordinator Ungdomsledarutbildningen
helena.wiberg@equmeniakyrkan.se
070-2928767

Arrangörer

Ungdomsledarutbildningen arrangeras av Equmeniakyrkan, Equmenia och Södra Vätterbygdens Folkhögskola, i samarbete med Betaniastiftelsen och Bilda.

Styrgrupp

Carin Dernulf

Carin Dernulf

Generalsekreterare Equmenia

08-58 00 32 31

carin.dernulf@equmenia.se

Helena Wiberg

Helena Wiberg

Koordinator Ungdomsledarutbildningen

0702-92 87 67

helena.wiberg@equmeniakyrkan.se

people default photo

John Ahlström

Lärare Södra Vätterbygdens Folkhögskola

Lotta Suu

Lotta Suu

Föreningsutvecklare Equmenia Öst

076-5011859

lotta.suu@equmenia.se

Magnus Sternegård

Magnus Sternegård

Bitr. generalsekreterare Equmenia, barn- och ungdomskoordinator

08-58 00 32 22

magnus.sternegard@equmenia.se

Pelle Lindvall
Peter Bernhardsson, regional kyrkoledare Region Öst

Peter Bernhardsson

Regional kyrkoledare, Region Öst

072-741 15 11

peter.bernhardsson@equmeniakyrkan.se

Skander Kurtin

Skander Kurtin

Regionsamordnare Equmenia Väst

0769-47 54 10

skander.kurtin@equmenia.se