Publicerat 

Aktuellt

Viktigt möte om IME-sjukhuset i Alvik

Gruppbild Alvik Edi 460

 

Ekumeniska centret besöktes 10 september av CEC:s missionsföreståndare Edi Diafuanaka och ekonomichef Daniel Mateta. Tillsammans med de bägge Afrika-sekreterarna Christer Daelander och Kimy Konde samt Ulf Hållmarker och Håkan Lilja från referensgruppen om hälsovård i Kongo togs den besvärliga situationen på IME upp. IME som är det största sjukhuset i Bacongo, och ägs av CEC och fem andra protestantiska kyrkor, har genom åren tidigare fått ett kraftigt svenskt stöd. Den komplicerade ägarsituationen har försvagat ledningsförmågan och avsaknaden av avtal med staten, som inte heller  betalar vårdräkningar, försvagar ekonomin. Kongoleserna kunde dessutom berätta om nya statliga avgifter som drabbar alla kyrkans vårdinrättningar. Efter överläggningar beslöts att en grundlig utredning om i första hand IME:s ägarstruktur behöver initeras. CEC skall inkomma med en begäran om detta till nästa årsmöte. Läs mer.

 

Åter elektriskt ljus på förlossningen i Inkouélé!

Utebelysning Inkouélé-1

I augusti tändes ljuset åter i Inkouélé som saknat detta sedan inbördeskriget under 1990-talet. Genom Hälsa för alla i Kongo har två stora solpaneler installerats. Nu finns ström till operationslampa , ultraljud, förlossning, och laboratoriets kyl/frys. Läs mer.

 

Fungerande operationsbelysning!

Solpaneler installerade i Mai Ndombe området. installation solpanel210
Läs mera under sidan CEBU:s hälsovårdsarbete och under sidan Mimia”.

 

 

 

 

Nyhetsbrev
Aktuell informationom Equmeniakyrkans hälso- och sjukvårdsarbete i Kongoländerna, finner du i ett nyhetsbrev som kommer 2 – 4 ggr/år.
(Equmeniakyrkans internationella hälsovårdsbrev okt 15)

Tidigare nyhetsbrev

(Equmeniakyrkans_internationella_hälsovårdsbrev_2015-04-07)

141203 hälsa för alla

Equmeniakyrkans internationella hälsovårdsbrev oktober-14

Insamling m skatteavdrag för hälsovård 141107

Equmeniakyrkans internationella hälsobrev_jan14

Blogg om Kongo
Är du intresserad av nyheter från Kongo? Följ gärna Agneta Lillqvist Bennstams blogg där hon kontinuerligt skriver och analyserar händelser och politiska skeenden i Kongo-Kinshasa. Agneta Lillqvist Bennstam har arbetat som läkare i Bandundu i västra delen av landet i 17 år, och sitter även med i Equmeniakyrkans refensgrupp för hälso- och sjukvård.
Läs mer »

Internationella bloggen
Här ger flera av Equmeniakyrkans internationella medarbetare inblickar i arbetet runt om i världen.
Läs mer »