Publicerat 

Teologisk utbildning

EEKBKL (Unionskyrkan) i Estland har ett litet men bra teologiskt seminarium. Seminariet grundades redan 1922 i en liten by utanför Tallinn som heter Keila. Den första rektorn var pastor Adam Pudin. Då landet ockuperades av Sovjetunionen stängdes seminariet. Under vissa perioder kunde man ha enskilda bibelkurser. Först 1989, två år innan självständigheten, kunde man åter igen öppna seminariet, i kyrkans dåvarande kansli i Tallinn. Situationen var inte idealisk och snart flyttade seminariet till Tartu, där det ännu finns.

Fem av seminariets rektorer i modern tid: nuvarande rektor Margus Kask, Meego Remmel, Ermo Jürma, Peter Roosima och Toivo Pilli.

Seminariet utbildar kyrkans pastorer och har ett samarbete med universitetet. Det finns möjligheter för både utbildning på plats men sedan 2010 även för distansutbildning. Seminariet har på grund av sin ringa storlek en ansträngt ekonomi. Vår kyrka har gett stöd ibland, dels genom stipendier till studenter och dels genom bidrag exempelvis till att förbättra biblioteket.

Seminariet vill gärna ha samarbete och utbyte med Gemensam Framtid och med THS i Sverige.