Publicerat 

Skolor

Förbundskyrkan i Ecuador driver fyra skolor. Tre av dem finns i landets största stad, Guayaquil och en högt uppe i Anderna, inte långt från staden Cayambe.

Norma Chimarro

Norma Chimarro är rektor för skolan Francisco Aigaje i byn Cuarto Lote ovanför Cayambe och i mitten av oktober 2014 berättade hon:

”Det här läsåret har vi 91 studenter. Troligen kommer en skola nära oss att stänga. Föräldrarna till eleverna på den andra skolan har berättat för oss att de vill att deras barn ska börja i vår skola, om deras skola stängs. Om det blir så, så kommer vi att bli 110 studenter 2015.”

Skolan Francisco Aigaje består av fyra byggnader som ligger runt en skolgård. Skolan hade inte tillräckligt med klassrum och olika klasser fick samsas om utrymmen i samma rum. För ett år sedan började man att bygga en andra våning på ett av husen. Pengarna till bygget kom från en församling i Spanien, men det var inte tillräckligt för att slutföra bygget. Därför skickade Equmeniakyrkan pengar till just detta.

Dags för hopprep på en av rasterna.

”I månadsskiftet oktober/november kommer bygget av den andra våningen att vara klart. Nu ska vi köpa möbler, inredning och utrustning till det rummet. Vi ser verkligen fram emot att ha fler och bättre lokaler.”

Skolan Francisco Aigaje erbjuder inte bara traditionell undervisning utan genomför också andra insatser med och för eleverna och deras föräldrar.

”Nyligen hade vi en tandläkare här på skolan. Han var här under fyra veckor och gjorde undersökningar på hälften av eleverna. För två veckor sedan hade vi en aktivitet om mobbning, både för barnen och för deras föräldrar. Alla som deltog sade att det var viktigt att vi lyfte upp just mobbning.”

Norma fortsätter och tackar alla personer och församlingar i Sverige som samlar in pengar till Förbundskyrkans skolor i Ecuador.

”Ni är Guds verktyg. Många av barnen som har studerat i vår skola är kristna och idag också ledare i sina församlingar. Arbetet som vi gör tillsammans, ni i Sverige och vi i skolan i Ecuador, är inte förgäves. Ni och vi sår i god jord. Guds välsignelse över er alla som gör det möjligt för vår skola att få ett sådant stort stöd.”