Publicerat 

Teologisk utbildning på distans

I staden Bilwi undervisar Moravakyrkan i Nicaraguas Teologiska Seminarium blivande pastorer. Det är en viktig uppgift, då det finns församlingar utan pastorer.

Seminariet har också ett annat stort och viktigt uppdrag. Nämligen att utbilda ledare i församlingarna och att fortbilda pastorer i tjänst. Detta gör man genom att erbjuda församlingar inom ett mindre geografiskt område ett program bestående av sex kurstillfällen. Programmet kallas för ”Teologisk utbildning på distans – grundkurs och avancerad”. Just nu har Seminariet i gång det programmet i tre olika områden på Nicaraguas Atlantkust.

Några av programmets huvudämnen är:
– Liturgi
– Moravakyrkans historia
– De fyra evangelierna
– Hur studera Bibeln
– Evangelisation
– Andlighet och ekologi
– Psykologi

Varje kurstillfälle brukar bestå av tre kursdagar. För några av deltagarna och framförallt för lärarteamet innebär det oftast två till tre resdagar enkel väg för att komma fram till orten där kursen skall hållas.

De flesta deltagarna betalar själva sina resekostnader och en lägre kursavgift. Församlingen på orten där kursen ges bjuder på gratis boende och kurslokal. Equmeniakyrkan är med och finansierar övriga kostnader för kurstillfällena.

RosaRosa Sam, som ansvarar för ”Teologisk utbildning på distans”, berättar att Seminariet uppmanar pastorerna att ta med sig sin maka/make. Det är inte enbart pastorn som behöver fördjupa sina kunskaper, utan också den äkta hälften. Pastorsparet utgör ett team. ”Detta är en stor utmaning för oss! Varje kurstillfälle undervisar vi om vikten av att se sig själv och sin maka/make som ett team i församlingstjänst.”, fortsätter Rosa.

”Jag blir ofta kontaktad av församlingar som önskar att vi ska genomföra en kursomgång i just deras område. Efterfrågan är stor!”, hälsar Rosa.

*************

Soraya López är en av programmets studenter. Lär känna Soraya genom att klicka här.

*************

Vill du bidra ekonomiskt till ”Teologisk utbildning på distans”, märk din gåva till Equmeniakyrkan med projekt 45360.