Publicerat 

Soraya berättar från Nicaragua

Soraya LopezSoraya Lopez föddes i samhället Cabo Gracias a Dios som också kallas Kip. Samhället ligger på Nicaraguas Atlantkust precis där den stora floden ”Rio Coco” mynnar ut i Atlanten. Det sägs att det var här som Christoffer Columbus först landsteg i Centralamerika. När han klev upp på land böjde han knä och tackade Gud (udden tack till Gud = Cabo Gracias a Dios). Sedan 23 år bor Soraya i samhället Bihmuna som ligger en bit ”in i” utmed Rio Coco.

Soraya berättar att hon sedan 5 år tjänar som missionär. ”Jag reser till andra ställen och berättar om Guds ord.” Detta gör hon 3 – 4 gånger per år tillsammans med cirka 6 personer till.

För tre år sedan valde pastorn i Bihmuna ut Soraya till att vara stödpastor i församlingen. Det betyder att hon arbetar volontärt tillsammans med pastorn och får stiga in när pastorn är borta.

Soraya är också ansvarig för församlingens söndagsskola och ordförande i distriktets kvinnoorganisation inom kyrkan. När kvinnoorganisationen möts brukar Soraya hålla föreläsningar eller/och predika.

Soraya berättar att hon har 6 barn. Den yngsta är 8 år och den äldsta 22 år. ”Det gör ont i hela mig när jag lämnar mina barn i Bihmuna och åker iväg som missionär eller på uppdrag av kvinnoorganisationen. Jag gråter. Jag har tur som har en god make som ställer upp för mig och mina uppdrag.”

Soraya är en av deltagarna i Moravakyrkans Seminariums teologiska distansprogram för ledare.

”Det bästa med distansprogrammet är att jag lär mig mer om Bibeln och om Moravakyrkan. Jag vill lära mig mer. Guds ord är så stort och det finns så mycket att förstå och sprida vidare.”

Soraya fortsätter att berätta: ”Jag har studerat lite teologi tidigare, men aldrig på ett Teologiskt Seminarium. Männen erkänner mig inte som pastor. Kanske kommer en dörr att öppnas för mig via mina studier i Seminariets distansprogram.”.

Teologisk utbildning på distans är det officiella namnet på det program som Soraya studerar. Equmeniakyrkan ger ekonomiskt stöd till programmet. Läs mer om programmet här.