Referat av utfrågningen av Moderaternas partiledare Fredrik Reinfeldt

Publicerat 

Det är fullsatt även denna den åttonde och sista partiledarutfrågningen i Vårgårda. Kvällens gäst är moderatledaren tillika landets statsminister, Fredrik Reinfeldt.
På presskonferensen före mötet berättade han att även var här för fyra år sen – men då i ett intilliggande tält eftersom möteshallen då hade brunnit.
Publiken applåderar när Reinfeldt kommer in i Tångahallen och kliver upp på podiet.
Kören är märkbart taggad och det svänger bra om dem och husbandet den här kvällen.
Britta Hermansson inleder med att berätta att hon för ett tag sedan tillbringade en månad i en fåtölj med foten i högläge. Vad gör man när man när man inte orkar läsa? Ser en snyftare på TV? Nåt avsnitt ur den 18:e säsongen av en långkörare du inte följt?
Britta hittade något annat. Men denna den 16:e december hittade hon Fredrik Reinfeldts jultal till Moderaterna från Skansen.
– När jag såg det jultalet kände jag mig upprymd inför den här kvällen i Vårgårda, säger Britta.
– Jag såg om det tre gånger! Vi ska återvända till några saker i det talet, säger hon.
– Välkommen Fredrik Reinfeldt!

Britta berättar att Vårgårda möte har en tradition där förra partiledaren som varit på utfrågningen sänder en hälsning till nästa. Jimmie Åkesson sände också en hälsning.
– Han tog lång tid på sig. Han skrev en rad! säger Britta Hermansson och trodde först att han skrivit långt och mycket men;
– Han har skrivit sin e-postadress! säger hon till Fredrik Reinfeldt som leende replikerar:
– Han ska inte hoppas för mycket!
Britta berättar om en person hon mött och frågat vad hon röstar på och frankt svarat Moderaterna och sen sagt att hon inte alls är insatt och inte är påläst eller förstår politik.
– Detta är en av dem som röstar på dig! Kan du ge henne lite mer kött på benen? Frågar Britta.
Fredrik Reinfeldt svarar att hon kanske inte är så ovanlig. Men att han hoppas hon känner att Moderaterna håller vad de lovar och att de håller ihop Sverige.
Britta fortsätter med att föra in samtalet på välfärdsfrågor och att många i Sverige har det ganska bra och frågar vad vi som finns här ska bidra med?

Fredrik Reinfeldt svarar att vi är lyckligt lottade som finns i det här landet. Att det är viktigt att se våra medmänniskor och att det stannar inte vid Sveriges gränser. Vi är en del av den globaliserade världen och ska visa att vi har det hjärtat! Menar han och lägger till att har man kraft över så ska det också gälla andra människor.

Britta återvänder till jultalet och förvånas över att Fredrik Reinfeldt talat till de sina om två viktiga böcker han läst av Roos och Hellström, två deckarförfattare som skriver samhällskritiskt, om våld mot kvinnor och om gängkriminalitet. (T ex i boken Två soldater)
Samtalet handlar en stund om våld och mekanismer för att komma åt trafficking och hur man undanröjer det. Om straffsatser och kriminalitet som ökar – men också om sådan som minskar.
Fredrik Reinfeldt berättar att han besökt polisen i Värmland och i realtid fått se hur unga kvinnor lagt ut bilder på sig själva på nätet och hur poliser sedan konfronterat dem och förmått dem sluta att exponera sig.
Han pekade på att här finns det många som kan bidra och hjälpa till för att förhindra brott och vara proaktiva.

Han berättar också om sin uppväxt i förorten, på gränsen till Tensta och Rinkeby och att han spelade basket i Tensta Tigers.
Själv upplevde han aldrig rädsla där men att det finns stora risker med segregerade miljöer och där gängkriminalitet och den starkes rätt kan bli påtaglig.
– De har helt andra regler och anser att våld är rätt. De är inte bara ett hot mot sig själva utan också mot oss andra, säger Fredrik Reinfeldt.
Samtidigt pekar han på att det är glädjande att brottsligheten de facto går ner. Alltfler upplever större trygghet. Men det finns kärnor av ökande brottslighet. Och minimistraffen för den vill han lyfta upp och öka.
Detsamma gäller stödet till kvinnojourer och hjälpen att komma ur trauman.

Britta säger att hon kanske väntat sig ett mysigt jultal från honom men förvånats, och imponerats, av att han bl a citerat Nelson Mandela. Ord om att han inte helgon är utan en vanlig människa, och syndare som alla andra…
– Man väntar sig lite mysigt och trevligt jultal men du citerar Nelson Mandela som säger:” Jag är inget helgon, utan jag är en syndare”…Vad ville du säga med det frågar Britta?
– Jag vill kanske säga att jag inte heller är mer än en människa. Det är en signal till oss alla. Vi kräver inte det perfekta livet. Vi gör våra ansträngningar och får lära av våra misstag. Det är det fantastiska med människan – att vi har en möjlighet till det, säger Fredrik Reinfeldt.

Britta berättar att hon jobbat som evangelist och rest runt i landet och försökt elda upp folk med sina tal. Och berättar hur hon imponerats av Fredrik Reinfeldts retorik när han t ex frågat mötesdeltagare han talat inför: ”Finns det några lärare här?” Och när folk räckt upp sina händer sagt: ”Vi tror på er!” ”Finns det några lastbilschaufförer här?”…osv
– Nu frågar jag er. Finns det någon statsminister här, säger Britta.
En person räcker upp handen. Fredrik Reinfeldt vid Britta Hermanssons sida.
– Då säger jag som vi brukar göra i våra sammanhang. Du kan ta ned din hand – vi har sett dig! säger Britta.

Första halvlek är över för Fredrik Reinfeldt och han får sitta en stund medan kören sjunger – och han återkommer strax och tackar särskilt kören för att de sjöng så ”jättevackert”.

Britta anknyter nu till Fredrik Reinfeldts sommartal.
– Om du åker till Biltema och köper flyttkartonger efter valet så kan du åka rakryggat! det säger jag. Ditt tal till svenska folket om att öppna sina hjärtan berörde många, säger hon.
Fredrik Reinfeldt talar om den varma sommaren – och samtidigt alla de som tror att man kan lösa problem och konflikter med vapenmakt inte långt härifrån. Han talar om sina kollegor i Europa som säger att vi måste bygga murar och stänga om Europa.
– Mitt svar är: Nu är andras nöd så allvarlig att vi måste fråga oss vad vi kan göra.
– Många som kommer hit kommer att vara traumatiserade – var ska de bo, hur ska de kunna kommunicera, var ska de gå i skolan.
Sverige har ställts inför såna problem förr och det har vi klarat, menar han. Vi vet att de kommer med tiden att få jobb och de kommer att få barn som kommer att kalla Sverige sitt hem.
– Vi måste handla långsiktigt klokt och kortsiktigt rätt. Det var det jag vill säga.
– Min utgångspunkt var ren humanism, säger Fredrik Reinfeldt.

Britta berättar att hon kommer från Nås i Västerdalarna. Och att detta lilla samhälle nu ska ta emot 100 flyktingar. Och att hon anser att det viktigaste är öppenheten och dialogen.

Hon leder in på samtalet på biståndet. Att många är oroliga för att vi tar av biståndet till fattiga länder för att klara av flyktingmottagandet här hemma.
Fredrik Reinfeldt förklarar att han försvarar den s k avräkningen som innebär att en del av de initiala kostnaderna av flyktingmottagandet tas av biståndet, som totalt uppgår till 40 miljarder.
– Sveriges är en humanitär stormakt, säger han.
– Vi ska inte sätta vapen i händerna på t ex Peshmerga-soldaterna i Irak.
– Vi är också en av de största givarna till FN-arbetet. Det ska vi inte glömma.

Nu blir det en sång till dig! säger Britta och lämnar över ordet och tonen till Robert Eriksson.
Han har liksom tidigare valt en sång särskilt till kvällens partiledare. Nu sjunger han Olle Ljungströms sång, fast i Magnus Ugglas version.
Fredrik Reinfeldt är glad och verkar rörd över låtvalet.
– Magnus Ugglas version i ”Så mycket bättre” slog an något i folksjälen.
– Du har träffat Obama, Hilary Clinton och många kända politiker. Men att träffa Magnus Uggla var något extra? frågar Robert.

– Ja, jag har vuxit upp med honom. Denne ständige rebell som jämt har solglasögon även när solen skiner. Det är ju tungt att vara rockstjärna! säger Fredrik Reinfeldt och säger att möta politiker är ju något annat och ”hans värld”.
De talar en stund om hans ungdomstid, hans uppväxt – och att hans humor inte kommer fram i mediebilden av honom.
Men man kan inte samtidigt tala om det utsatta läget i Ukraina och sen skämta. Det går inte.

Samtalet handlar sedan om höjd eller inte höjd a-kassa och om hur socialtjänsten ska räcka till och om hur kyrkans folk oroas av att alltfler söker sig dit för att samhällets hjälp inte räcker till.
Fredrik Reinfeldt pekar på att man gått igenom de 290 kommunala ekonomierna och att det ser bra ut ekonomiskt så det borde inte vara så stora problem.
Men hur hjälper vi de som faller igenom? frågar Robert och får svaret att för den procent som har störst behov borde kommunerna kunna möta det.
Och att han ser positivt på att det finns många frivilligorganisationer som gör ett viktigt och bra arbete.

Robert säger att kyrkan har en stor berättelse om människors upprättelse som tar sig uttryck i kyrkans liv och verksamhet. Men vad är moderaternas stora berättelse? frågar han.
– Det är väl människan. Det är den stora berättelsen. Vad som gör det möjligt att växa och utvecklas som människa.
– Min bild är att varje människa är unik.
Han resonerar också kring att det inte är politikens uppgift att bestämma exakt vart vi ska.
– Så det finns inte en gemensam riktning? frågar Robert.
– Det var bättre förr säger en del. Då det fanns en kanal på TV och alla såg den. Jag tycker att det är mer spännande nu när det finns så mycket mer, så stor mångfald.
– Vi ska använda vår ekonomiska styrka så vi inte får för stora klyftor i samhället. För alltför stora klyftor skapar konflikter.

Kan du ge en hälsning till alla de församlingsaktiva här idag som står inför höstens arbete i våra kyrkor och församlingar:
– Det oegennyttiga är värdefullt. Engagemanget som inte bara handlar om mig själv. Det är fantastiskt att se människor växa. Nätverken man får. Medmänniskor man möter utanför familjen. Engagemanget och frivilligheten är värt det varje gång. Så det tycker jag ni ska fortsätta med. Det är värt det att finnas till för andra, att öppna hjärtat och se en hel värld.

Robert ber en bön om att vi ska berätta goda livsberättelser som hjälper oss leva.
Britta ger Fredrik Reinfeldt en t-shirt och två bibelparafraser med uppdaterat språk som tack.
Den åttonde partiledarutfrågningen är slut och lite på skämt pustar Britta lättat ut:
– Nu är utfrågningarna över.
Och kören sjunger för åttonde gången, för åttonde partiledaren, den omtyckta Iona-sången:
”Må din väg gå dig till mötes”.