Global bönedag för Burma den 10 mars
När är nog – nog?
Är 70 års inbördeskrig nog? – och vad gör vi sen, när vi tycker det är nog?
Nej, detta är den fasta jag vill se: att du lossar orättfärdiga bojor, sliter sönder okets rep, befriar de förtryckta, krossar alla ok…. Jes 58
Publicerat 6 mars, 2019
Observera
Denna text publicerades första gången den 6 mars, 2019. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.
Är 70 års inbördeskrig nog? – och vad gör vi sen, när vi tycker det är nog?
Jag tror vi över 20 gånger har haft en speciell böndag för Burma andra söndagen i mars. Räcker det inte snart? Kan inte militären och de rika i landet besinna sig? Ja, kanske, när det inte finns några som vill köpa rubiner, andra ädelstenar, gas, olja, guld, vattenkraft, teak, tenn, jade, jordbruksprodukter, etanol och biodiesel mm så billigt som möjligt. Burma är ett rikt land med såååå många fattiga. Har inte denna orättvisa fördelning rått länge nog?
Det finns flera olika minoritetsfolk som har drabbats av militärens framfart. De har klassats som ”de andra”. De har ofta annan mat, språk, alfabet, religion, musik och kultur – ”därför hör de inte hit!” Känner ni igen sättet att argumentera?
Många av minoritetsbefolkningarna har flytt landet och blivit fast i flyktingläger, ni känner säkert igen många från nyhetssändningarna. De har nu varit i grannländerna i upp till 30 år. Olika biståndsorganisationer har hållit dessa flyktingläger fungerande tillsammans med UNHCR. Nu har organisationerna och UNHCR, eller egentligen deras gåvogivare, tappat lusten att fortsätta. Gruppen Chin i Malaysia är på väg att förlora sin flyktingstatus i år. Det finns minst 26 000 i Malaysias flyktingläger. Chin finns också i Sverige, i våra kyrkor. Det finns också karener, karenni, kachin och en del rohingya i Sverige.
Många av dessa grupper har starka kyrkor, som många gånger startades av missionärer från Sverige. Det finns speciella band mellan oss, först för vi har samma Far, sen för att vi ofta kommer ur samma tradition (baptist). Bland dessa människor finns en större medvetenhet om vårt syskonskap än vad jag stöter på i Sverige.
Min vision är att vi i Sverige visar hur viktiga dessa syskon är för oss. Vi lyfter dem i bön, inte bara denna söndag utan även framgent. Vi gör oss beredda att, om vi så måste fasta, stötta dem på alla sätt för att de ska få sin frihet och rättvisa. Då kanske vi också får se Gud, som redan är mitt ibland dem. Annars hade de gått under för längesedan, skulle de själva säga.
Fastan börjar nu och då borde vi läsa Jes 58.
Ett axplock; ”… Nej, detta är den fasta jag vill se: att du lossar orättfärdiga bojor, sliter sönder okets rep, befriar de förtryckta, krossar alla ok. Dela ditt bröd med den hungrige, ge hemlösa stackare husrum, ser du en naken så klä honom, vänd inte dina egna ryggen! Då bryter gryningsljuset fram för dig, och dina sår skall genast läkas. Din rättfärdighet skall gå framför dig och Herrens härlighet gå sist i ditt tåg. Då skall Herren svara när du kallar, när du ropar säger han: ”Här är jag.”
Om du gör slut på allt förtryck hos dig, hot och hån och förtal, om du räcker ditt bröd åt den hungrige och mättar den som lider nöd, då skall ljus bryta fram för dig i mörkret, din natt bli strålande dag. ..”
Otto Ernvik
Equmeniakyrkans missionär i Thailand
Klicka på bilden ovan och se dokumentären ”Like we don´t Exist” (engelska)
Ladda ner informationshäfte om Globel day of prayer for Burma 2019