Barn som spelar fotboll

Belarus

Symbol - Ge en gåva

Var med och bidra

Stöd våra församlingars arbete och gör skillnad för människor i Sverige och resten av världen.

Swish: 900 32 86
Bankgiro: 900-3286

Ge din gåva här

Baptistunionen i Belarus har ett omfattande socialt arbete och återkopplingen vi får därifrån är att kyrkan är så tacksamma för att Equmeniakyrkan har stannat kvar som samarbetspartner och stöd.

Den sociala nöden är stor, och problemen efter Tjernobyl-olyckan är fortfarande verkliga. Men det ökade förtrycket mot de kristna kyrkorna har gjort att många samarbetsländer har dragit sig ur på grund av svårigheter, därför är det viktigt att vi finns med.

Vi samarbetar med Baptistunionen i Belarus och deras barmhärtighetssystrar som kommer i kontakt med barnhem, familjehem, hem för funktionshindrade, sjukhus, fängelser, alkoholrehabilitering och skolor.

I Belarus finns väldigt många som har problem med alkohol eller droger. Här försöker kyrkan att hjälpa på olika sätt. Bland annat arbetar man med kvinnor som finns tvångsintagna och lever under svåra omständigheter och isolerade från omvärlden. Man inriktar sig också på barn från dysfunktionella familjer samt föräldralösa barn som finns i barnhem.  Kyrkan ger dem viss utbildning men försöker också hitta familjer som vill ta emot dem.

Hiv och aids är ett annat område som kyrkan arbetar med. Det handlar om förebyggande arbete och om information. Man ordnar bland annat kurser för pastorer, som lär sig hantera människor som är hiv-positiva. Fortfarande finns mycket okunskap, diskriminering och stigmatisering som kyrkan genom utbildning vill motverka.

Pågående projekt

Se alla internationella projekt

Mer information

I samarbete med Equmeniakyrkan anordnar baptistunionen läger för utsatta barn, både i Belarus men även i Sverige. Hit bjuds oftast barn in från familjer med små ekonomiska resurser, som drabbats av Tjernobylkatastrofen. Sommaren 2019 var det dags igen, då anordnades det tolfte lägret för barn från Tjernobyldrabbade områden i Belarus. Lägret hade sin utgångspunkt på Lärsätersgården utanför Kolsva i Västmanland. Ett 30-tal barn i åldern 8-12 år fick uppleva tre härliga sommarveckor i Sverige. Tre veckor fyllda med upplevelser, näringsrik mat, mycket frukt, många kramar och mycket lek i en miljö fri från radioaktivitet.

Samtidigt fick närmare 1 000 barn möjlighet att vistas på läger under två veckor i Kobrin, Vitryssland. De hade olika aktiviteter och fick medicinsk kontroll och tandvård. Vistelsen utanför det radioaktiva området stärker deras immunförsvar så att de håller sig friskare under resten av året.

Inom Equmeniakyrkan finns det ett nätverket för Belarus som kanaliserar den största delen av sitt arbete genom Baptistunionen i Belarus och de barmhärtighetssystrar som många församlingar i nätverket understödjer.

Systrarna kommer i kontakt med barnhem, familjehem, hem för funktionshindrade, sjukhus, fängelser, alkoholrehabilitering och skolor.

Kontaktperson

Cecilie BS Larsen

Cecilie BS Larsen

Samordnare Euroasien

08-580 031 09

cecilie.larsen@equmeniakyrkan.se