Skolbarn i Ecuador

Ecuador

Symbol - Ge en gåva

Var med och bidra

Stöd våra församlingars arbete och gör skillnad för människor i Sverige och resten av världen.

Swish: 900 32 86
Bankgiro: 900-3286

Ge din gåva här

Ecuador – landet mitt på ekvatorn – ett land rikt på natur med djungel, höga berg, vulkaner och stränder. En natur med resurser som utvinns där intäkterna kommer få till del. Den sociala och ekonomiska ojämlikheten i landet är stor.

Där finns vår samarbetskyrka den Evangeliska Förbundskyrkan i Ecuador och missionärer från Sverige.

Kyrkan, som är en växande kyrka, arbetar tydligt med ”misión integral” – mission till hela människan. Att berätta om Guds ord, inbjuda till gemenskap och starta nya församlingar.

Samtidigt arbetar man med utmaningar i samhället såsom till exempel avsaknad av skolor i socialt utsatta områden och våld i nära relationer är del av ett och samma uppdrag – att vara kyrka i Ecuador idag.

Equmeniakyrkan arbetar tillsammans med den Evangeliska Förbundskyrkan i Ecuador och Stiftelsen för Ecuadoriansk Samhällsutveckling.

Fokus i arbetet ligger på:

  • utbildning och fortbildning av pastorer och ledare
  • evangelisation och församlingsutveckling
  • stöd till skolor i socialt utsatta områden
  • projekt om våld i nära relationer
ecuador 50 år

50 år i Ecuador 1971-2021

I år är det 50 år sedan de förta medarbetarna från Sverige kom till Ecuador.
Se mer på vår jubileumssida här.

Evangeliska Förbundskyrkan i Ecuador (la Iglesia del Pacto Evangélico del Ecuador) finns både i städer och på landsbygd över hela landet.

Familjen Hermansson

Andrea och Petter med barnen Natanael och Alicia är ute på sin tredje period som missionärer och bor och arbetar i Montecristi. Andrea arbetar i projektet Vingar till frihet, som fokuserar på arbete mot våld i nära relationer. Petter arbetar främst med utvecklingen av Förbundskyrkans mentorsprogram för pastorer.

Gunilla Eliasson

Gunilla påbörjar sin andra period som missionär i Ecuador under hösten 2021. Hon arbetar med lokala församlingar och projekt med fokus på själavård och relationer (bla föräldrar-barn, parrelation och våld i nära relationer).

Gunilla skriver nyhetsbrev som regelbundet skickas till de församlingar som har antagit Gunilla som ”församlingens missionär”. Vi lägger upp hennes nyhetsbrev även här.

1947 inledde Evangelical Covenant Church, USA, ett arbete i Ecuador som blev Evangeliska Förbundskyrkan (la Iglesia del Pacto Evangélico del Ecuador). 

Tjugo år senare beslutade dåvarande Svenska Missionsförbundet om ett samarbete med Evangeliska Förbundskyrkan i Ecuador. Efter tre år av besök i landet och planering i Sverige sändes de första svenska missionärerna till Ecuador 1970.

1973 bildades Stiftelsen för Ecuadoriansk Samhällsutveckling (Fundación Adelanto Comunitario Ecuatoriano – FACE) av Evangeliska Förbundskyrkan i Ecuador, dåvarande Svenska Missionsförbundet och dåvarande SMU. 

Samarbetet mellan Ecuador och Sverige har haft fokus på

  • evangelisation och församlingsbyggande
  • teologisk utbildning
  • utvecklingssamarbete (miljöarbete, hiv/aids, teknisk utbildning, byutveckling, lantmäteri, vatten, radio)
  • humanitärt arbete vid katastrofer
  • skolverksamhet i socialt utsatta områden
  • sjuk- och hälsovård

Kontaktperson

Ulrica Morazan

Ulrika Morazán

Biträdande chef, internationella enheten, samordnare Latinamerika

08-580 031 45

ulrika.morazan@equmeniakyrkan.se