
Equmeniakyrkan och studieförbundet Bilda drev tillsammans nätverket Kliv in. Det var ett spännande projekt som drevs under 2021-2022 för att öka asylsökandes delaktighet i digitala samhället. Projektet var finansierat av Länsstyrelsen.
Kliv in var till för dig som ville bli ledare, volontär eller redan var ledare i grupper för och med asylsökande. Vi sökte särskilt dem som hade erfarenhet av att söka asyl i Sverige och som fått uppehållstillstånd. Genom digitala nätverksträffar delade vi kunskap och erfarenhet, vårt mål var att tillsammans öka den digitala delaktigheten i samhället!
Kalender
Det finns för närvarande inga kommande händelser i kalendern.
Material – Kliv in
Skriv gärna ut och sätt upp i din församling eller det sammanhang du befinner dig i. (Högerklicka på länken och välj spara som.)

Informationsverige.se är Länsstyrelsens webbplats med information om Sverige för dem som är asylsökande eller nyligen har fått uppehållstillstånd. Här kan du finna en bra samhällsinformation.
Grundare och skapare av plattformen Snabbare integration är Adnan Gündogdu, här finner du tips om hur nyanlända personer snabbare kan integrera sig i samhället och hur information kring olika serviceorgan i samhället kan förmedlas på ett lättillgängligt sätt.
Koncept går ut på att lära sig Fem ord per dag. Via många Youtube filmer kan svenskan läras in genom att lyssna och läsa. Varje film innehåller de fem orden och texter som bygger på de fem orden och tidigare ord.
Teater Aros är en ideell förening som har utvecklat Sprakmetoden, som syftar till att utveckla sitt andraspråk genom teater och dramapedagogik. Teater AROS erbjuder gratis kurser i teater för barn, ungdomar och vuxna, och skapar professionella föreställningar som riktar sig till såväl skolor som allmänhet.
Internetstiftelsens vision är att alla vill, vågar och kan använda internet. På internetstiftelsens hemsidan finner du massor av användbara tips på hur du på bästa sätt använder allt som internet har att erbjuda.
Titta och lyssna på Youtube-serien Spårad, där journalisten och TV-profilen Parisa Amiri tillsammans med experter reder ut frågor som rör din personliga integritet på nätet.
Teknikutvecklingen går fort och många aktörer har en ambition att nå medborgare på nya sätt. På ett DigidelCenter får kommunens invånare stöd för att kunna ta del av digitaliseringens möjligheter. Digidelcenter drivs i kommunal regi och därigen en del av ett större digitaliserngsarbete. Just nu finns det 23 Digidelcenter på olika platser i landet och fler är på gång.
Ett digidelcenter är en plats dit alla invånare kan komma för att utan kostnad få hjälp med det digitala.
Datorer och internet – hur funkar det? Vad är en server och en sökmotor? Hur fungerar internet och hur söker man? Kattis Ahlström går igenom och visar praktiskt de digitala tjänster och begrepp som behandlas i Seniorsurfarna. Tillsammans med årets elever, Siw Malmkvist, Carl Jan Granqvist, Arja Saijonmaa och Johan Rabaeus, får du både fördjupning och konkreta tips på hur du kan ta dig fram i teknikdjungeln.
https://kunskapskanalen.se/program/49697/seniorsurfarskolan-sasong-2-avsnitt-1
På webbplatsen digitalajag.se kan du gå korta kurser i grundläggande digitala färdigheter. Kurserna är till dig som vill bli tryggare med att använda digitala tjänster i vardagen. Bakom sajten digitalajag.se står Arbetsförmedlingen och Google Digitalakademin
Digiteket är en plattform för digital fortbildning och inspiration. På Digiteket finns kurser och artiklar, som främst vänder sig till dej som vill förbättra sina kunskaper kring digitala frågor – såväl för sin egen del som för att bättre kunna hjälpa besökare på biblioteken runt om i Sverige. Digiteket verkar för att minska de digitala klyftorna. Förhoppningen är att Digiteket bidrar till en ökad digital kompetens och ge infromation om vad bibliotekens roll i arbetet mot digitalt utanförskap har.
Här kan ni som redan är anslutna, lite vana använder finna information och tips till utveckling av till oss hitta verktygen ni behöver i vardagen för digitala möten.
Digitaljakten är en sajt. Idén är att erbjuda grupper en rolig lärupplevelse som skapar engagemang och en vilja att ta klivet in i den digitala världen. Storyn i Digitaljakten tar med deltagarna på ett spännande äventyr där de samarbetar och löser problem!
Som ny i Sverige är det nödvändigt med tillräckliga språkkunskaper för att klara sig i olika vardagssituationer, komma in på den svenska arbetsmarknaden och för att kunna vara aktiv och delaktig i samhället. Alfa – Svenska för alla är ett studiematerial för cirkelledare speciellt utformad utbildning för cirkelledare som har kurser i svenska för asylsökande som ännu inte lärt sig att läsa och skriva.
https://www.bilda.nu/material-och-metoder/alfa-svenska-for-alla
Hej Sverige är ett digitalt material som stöd för studiecirklar om vägar till studier och jobb. Det riktar sig till utrikesfödda, korttidsutbildade kvinnor över 19 år som är folkbokförda i Sverige och som inte har ett jobb eller studier.
Meningsfull Väntan är ett studiematerial för fysiska eller digitala träffar, som består av nio korta filmer med olika teman, en studiehandledning till ledaren och ett arbetsblad till deltagaren. Målgruppen är framförallt asylsökande som väntar på beslut eller är ny i sverige.
https://www.bilda.nu/material-och-metoder/meningsfull-vantan
Videoklipp
För delning, att uppmärksamma frågan,
marknadsföring och digital träffar.
Aktuellt
Projektledare
