Francoise och Anne

Francoise och Anne

Anne var nybliven pensionär då hon fick en fråga från sin pastor att hjälpa till med svenskundervisning. Det var då hon fick kontakt med familjen Mparara.

Då var det bara Julock, mannen i familjen som hade kommit till Sverige. Anne hjälpte Julock med svenskan och och han blev också en del av hennes församlings gemenskap.

Så småningom fick Julock sitt uppehållstillstånd och 2010 fick han äntligen ta hit sin familj. Mamma Francoise och de sju barnen fanns just då i Kampala i Uganda efter sin flykt från östra Kongo Kinshasa. De hade också bott en tid i Burundi.

Sedan familjen var återsamlad i Sverige har Anne räknat Francoise och Julock som sina barn. Francoise, som är dietist i botten, arbetar nu på ett äldreboende. Barnen har blivit ganska stora. Den yngsta är 12.

Anne och Francoise träffas så ofta de kan. De har mycket gemensamt eftersom de båda är utbildade undersköterskor och jobbar på samma vård och omsorgsboende. De är båda också angelägna om barnen och om familjens behov.
– När vi ses äter vi ofta lunch tillsammans och tar oss en tupplur, tittar på TV eller ber. Ibland bakar vi eller lagar mat.