Andreaskyrkans nyhetsbrev – Sen på bollen

Hej!
Ja, jag vet. Jag är 2 år för sent på bollen! Klart jag har hört hennes namn, följt henne på nyheterna, vet vem hon är (eller vet vad media sagt om henne) och vet att hon brinner för klimatet. MEN jag har inte förstått att hon är SÅ modig, att hon var SÅ hängiven, SÅ fin och fantastisk! Jag såg filmen ”Greta” igår, en dokumentär om Greta Thunberg som började skolstrejka för klimatet hösten 2018 och som drog igång en världsomspännande rörelse. Ja, ni vet helt säkert vem hon är. 

Vid ett av tillfällena när Greta är inbjuden till FN:s klimatmöte för att diskutera hur länderna ska ställa om för att kunna rädda jorden, hör man hennes spontana reaktion när hon är i matsalen – ”hamburgarna är slut!”. Vem äter kött som har till uppgift att rädda världen läser jag in i hennes tankar kring den kommentaren. Och jag smittas av hennes funderingar. Vi kan inte bara ha åsikter och sen inte efterleva dem själva! Inte jag, inte du, och definitivt inte om du sitter på någon ledande position. Är din eller min uppgift att kämpa för något då räcker det inte att peka med fingret och be andra göra något utan du och jag måste också agera! Vill jag utrota fattigdomen kan vi medelsvenssons inte sitta på rumpan och tänka ”om hen som är så rik hade skänkt hälften av alla sina pengar…”. Förändring börjar ALLTID med oss själva. 

Greta pratar i filmen om att året 2020 var det året då det var en ”tipping point” för klimatet. Det innebär att om vi inte ställde om innan dess så blir det konsekvenser som inte går att ta tillbaka sen. Vi förstör vår planet permanent helt enkelt. och vad händer då? En pandemi. En pandemi som gör att vi plötsligt slutar att använda fossilt bränsle på ett sätt som INGEN hade kunnat förutse. 

Min största oro är alla miljontals människor som kommer att bli utan hem och land när havsnivån stiger. Då kan vi se tillbaka på flyktingströmmen 2015 med ro, för det som jag ser framför mig kommer att vara i en helt annan division.

Nu är min fråga: HUR kan vi hålla i detta? HUR fortsätter vi på samma sätt att INTE använda fossilt bränsle? HUR ställer vi om ditt och mitt liv? VAD är du beredd att offra för att barn och barnbarn och barnbarnsbarn ska ha ett drägligt liv på den här planeten?

När jag såg filmen om Greta kände jag bara ”hon är utvald av Gud. Hon är Guds profet!”. Gud är på vår sida i vår kamp för klimatet! Men vi behöver göra oss redo. Vi behöver be och vi behöver lyssna inåt. Vad är MIN uppgift i kampen för klimatet?

Hur sa Bibeln om kroppen? 1 Korinthierbrevet 12:18 ”…Gud [har] gett varje enskild del just den plats i kroppen som han ville” (med just den uppgift som den klarar av). Alla har vi olika uppgifter men alla är vi del i samma kropp.  Vad är DIN uppgift?

Så jag säger som Greta ”start act like your house is on fire”. Och gör mig sällskap i en uppriktig och ivrig gemensam bön – ”Vad ska JAG göra för att rädda vår planet?”

Med en önskan om Guds frid mitt i världens kaos!

Pastor Jenny Sundström