Veckobrev i Coronatid, 19 maj 2020

Veckobrev i Coronatid 20200518

En öppen kyrka för hela livet, nära Gud och nära världen.

Denna vecka blir det två bilder från vår verksamhet under denna tid då vi inte träffas utan de flesta finns hemmavid.

Begravningsgudstjänsten för Margit Salomonsson hölls den 15/5 i Moheda. Ett 20 tal deltog i kyrkan. Efter gravsättningen på Slätthögs kyrkogård samlades några släktingar till en fin minnesstund. Många minnen från Margits innehållsrika liv delades och flera gånger kom vi att påminna varandra om att många fler hade velat dela denna dag med oss men vi vet alla varför det blev så här.

I Moheda har vi ett vandrargäng som varje tisdag och torsdag tar sig en promenad i gemenskap men på avstånd! Gruppen inbjuder på Kristi Himmelsfärdsdag den 21/5 kl. 9 till picknick i Hembygdsparken i Moheda. Gökotta? Var och en tar med sig eget fika.


Det är viktigt att vi, trots att inget är som vanligt, tänker på församlingen i bön och med kollekt.

Bg 5295-2645    SWISH 123 189 19 77


Saker Du kan göra i denna tid:
Varje dag kl. 10 ber vi: Tala med Jesus om alla ungdomar som oroar sig för studenten och framtiden, be för alla som känner att ensamheten är svår just nu och be för alla som fattar besluten som rör oss alla i denna svåra tid.

Ring ett samtal eller skriv ett sms varje dag till någon som Du känner och någon Du vill överraska!

Bibelstudier: Vi har nu i våra onsdagsandakter fortsatt att läsa Apostlagärningarna. Den 13/5 berättade jag om Apg 15-16. Den 27/5 blir det Apg 17-18 och den 3/6 Apg 19-20. Var gärna med och läs! Kan du inte lyssna på inspelningarna så kan jag skicka texten i mail eller brev till dig, hör av dig om Du är intresserad!

HJÄLP med inköp, apoteksärende eller något från biblioteket? Vi kan på tisdagar och torsdagar ordna hemtransport till DIG i samband med våra scoutmöten kl. 18-19.30. DU behöver bara höra av Dig till Violet senast kl. 12.00 samma dag så ordnas ärenden av vuxna, men det kan vara några scouter som följer med när vi levererar vid din bostad.


Hjortsbergagården Från den 15 maj kommer gårdens personal att erbjuda kaffeservering och enkla luncher på SJÖHOLMEN I RYDAHOLM. Det blir ett sätt att få lite extra inkomster till gården. Serveringen kommer att vara öppen fredag till söndag kl 11.00 till 17.00. Gör gärna en utflykt dit! (Ta ett foto och skicka till Violet när Du gör ditt besök på Sjöholmen. Foton kommer att publiceras i något av de veckobrev som kommer framöver!)
Skicka din gåva till bankgiro nr 451-4287 eller swisha till nr 123 440 71 36 om du vill stödja gården.


Gudstjänster och samlingar Equmeniakyrkan Alvesta-Moheda

Onsdag den 20/5 INGA  ANDAKTER (Violet semester)

Torsdag den 21/5 Kristi Himmelsfärdsdag firas med gudstjänst på Moheda kyrkogård kl.11

Onsdag den 27/5 kl. 15 Sångandakt i Alvesta och därefter öppet för enskild bön till 16.30

Onsdag den 27/5 kl. 17 Kyrkan öppen i Moheda för enskild bön, 18.30 Andakt som finns på hemsidan

Söndag den 31/5 kl.10 Ev. Gudstjänst i trädgården på Pingstdagen i Alvesta (se predikoturer, kan ses på Facebook både i direktsändning och efteråt.)

Onsdag den 3/6 kl. 15 Sångandakt i Alvesta och därefter öppet för enskild bön till 16.30

Onsdag den 3/6 kl. 17 Kyrkan öppen i Moheda för enskild bön, 18.30 Andakt som finns på hemsidan

Söndag den 7/6 kl. 10 Konfirmationsgudstjänst i Alvesta. För att inte överskrida antalet på 50 deltagare kommer i första hand släkt och vänner till Ida att vara med. Vi hoppas också kunna få med representanter från Equmeniaföreningarna för att vi i gudstjänsten ska avtacka Victor. (Vissa delar av gtj kommer att direktsändas och kan ses i efterhand via Facebook)

Den 25/5 kl. 19 Krisgruppen samråder över nätet.

Den 16/6 kl. 18.30 Styrelsemöte för församlingsstyrelse samt de 3 equmeniastyrelserna över nätet.

Mellan hägg och syrén 

Denna tid som ska vara den skönaste på året har i år varit ovanligt kall, regnig och blåsig. Det som är fördelen (fast det finns många nackdelar också) med detta är att allt blommar långsamt och vi har länge kunnat njuta av vitsippor, hägg och kabbeleka. Jag känner att det gör gott för själen. Har jag inte hunnit njuta så finns det ännu tid för det på något sätt. Det är så sällan som tiden är långsam.

När vi i firade gudstjänst på Bönsöndagen så blev vi påminda om att bön också är något som har med tid och långsamhet att göra. Vi tycker ofta att det tar tid innan Gud svarar.

Det finns något som kallas popcornbön som är lite av en snabbvariant där bönen är kort och direkt. En bön som passar våra barn och ungdomar där alla får be en kort bön ungefär som vi stoppar popcorn i munnen. Ja, ”det är inte de många orden som är poängen när vi ber, enkla ord som hjälp och tack dom räcker. Inte ord som är välformulerade och tillrättalagda, utan äkta och ärliga”, sa Michael Andersson i sin predikan från Equmeniakyrkan, Alvesta som du kan se på Facebook. Oavsett hur din bön beds så gav Jesus oss uppmuntran att be i mitt eget rum gärna med stängd dörr.* Något som vi har möjlighet till just nu.

Vad är då långsamt? Jo, Guds tid är evighet och därför kolliderar den med att vi ofta har bråttom. Låt ditt samtal med Gud få ta tid, få ta av din tid och ha förväntan på att Gud hör och ger svar, även om det tar tid!

Den svåraste bönen är den tysta bönen, vi vill så gärna tala men att lyssna öppnar upp våra hjärtan mot det eviga och där finner vi en närvaro som innesluter mig, dig och hela världen.  

*Matteus 6: 5-8 

Be gärna om hjälp och var riktigt rädd om Dig!

Violet / 0705798189