Påskbrev från vår pastor

Observera

Denna text publicerades första gången den 24 mars, 2021. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

KÄRA VÄNNER!

Våren har kommit till våra bygder. Tjälen har gått ur jorden och sakta vaknar naturen till liv.

Teologen och sångförfattaren Nikolaj Grundtvig  (1783-1872), som kallas för den glada kristendomens fader, menade att lövsprickning och tjällossning är som det inbrytande Gudsriket. Det var han som skrev texten till psalmen 198 som är en av våra mest älskade påskpsalmer. Första versen har texten: ”Likt vårdagssol i morgonglöd gick Jesus fram ur natt och död till liv förutan like. Därför, så länge världen står, det efter vinter kommer vår också i andens rike”

I texten kopplar Grundtvig samman våren med påskens händelser.  Is och kyla är som långfredagen, och dagsmeja och vårsol blir bilden av påskdagen.

När vi nu går in i påsktiden hoppas jag att vi alla får möjlighet att njuta av vårens ankomst och samtidigt kunna glädjas och förundras över vad Jesus gjort för oss alla. Det är en orolig tid vi lever i, men livet har segrat!

”Gud, koltrasten börjar sjunga före gryningen. Jag kan inte se den, bara höra den i mörkret.

I mitt perspektiv är det fortfarande natt, men fågeln kvittrar sin morgonsång, kvittrar att min synvinkel inte är den enda.

Koltrastens morgonsång blir en hoppets sång. Livet går inte att låsa in. Graven är tom och levande Kristus på väg att ge glöd åt det som slocknat.

”Kristus är uppstånden!” ropas överallt.

Koltrasten sjunger före gryningen. Ropen och fågelsången hör ihop. Det är påsk på jorden!”

PÅSKVANDRING

Under påskveckan (palmsöndag till påskdag) inbjuder vi till en påskvandring där du får möjlighet att reflektera över påskens budskap. Vandringen sätts upp på tre platser och har 9 stationer anpassade både för barn och vuxna. Du kan gå ensam eller i en liten grupp, och väljer den tid och plats som passar dig bäst.

Hjortsberga – start vid sjöstugan på Hjortsbergagården.

Alvesta – start vid Hagagården

Moheda – start kyrkogårdsgrinden vid Equmenaikyrkan. ( I samarbete med Sv.Kyrkan)

Påskvandringen är upplagd som en kortare promenad, men är du i behov av rollator eller rullstol rekommenderar vi att du väljer Moheda.

ÖPPEN KYRKA UNDER PÅSKEN

SKÄRTORSDAG. Mellan kl.18 -20 är Equmeniakyrkan Alvesta  öppen för bön och ljuständning. För den som önskar inbjuder vi också till nattvardsfirande. 

PÅSKDAGEN  Mellan kl.10 -12 är Equmeniakyrkan Moheda öppen för bön och ljuständning. Om vädret tillåter plockar vi fram utemöblerna och ordnar med ett enkel fika. Den som önskar kan också passa på att göra sin påskvandring.

Under dessa samlingar är vi självklart noga med att följa Folkhälsomyndigheternas rekommendationer och ser till att vi är max 8 personer i kyrksalen samtidigt.

GUDSTJÄNSTER OCH SAMLINGAR

Allt tyder på att vi kommer att få leva med nuvarande restriktioner under de närmaste veckorna. Vi planerar därför att fortsätta med våra digitala gudstjänster som läggs ut på Facebook varje söndag kl.10.  På långfredagen kommer det också att sändas en gudstjänst kl.10

Jag vill också nämna att söndagen den 25 april kommer gudstjänsten att livesändas från Växjö Equmeniakyrka.  Gudstjänsten är gemensam för Hjortsbergagårdens ägarförsamlingar.

Håll utkik i predikoturer och på församlingens hemsida där vi gör återkommande uppdateringar med aktuell information.

En Glad Påsk och Guds  rikaste välsignelse tillönskas er alla

Göran Ahlander

Pastor i Equmeniakyrkan Alvesta-Moheda