Våren

Vår

Få ord rymmer så mycket hopp och längtan som just ”vår”. Vi längtar efter ljus, värme och att få vara tillsammans. Vi längtar efter att naturen ska vakna till liv igen och att vi skall få vara ute i sol, värme och grönska, vi längtar efter ljuset som återvänder.

”Jorden var öde och tom, djupet täcktes av mörker och en gudsvind svepte fram över vattnet. Gud sade: ’Ljus, bli till!’ Och ljuset blev till.” Gud såg att ljuset var gott, och han skilde ljuset från mörkret.” 1 Mos 1:2-4

Det första Gud skapade var ljuset och han såg att ”det var gott” och det kan också vi se nu när ljuset kommer tillbaka. Naturen vaknar upp igen efter vinter och vila, vårblommor som färgar ängar och vägkanter i vackra färger, de första fåglarnas kvitter i solens värmande strålar.

Våren är hoppets tid, det går inte att komma ifrån. Ljuset som kommer tillbaka inbjuder till det. ”Du skall se att det ljusnar”, säger vi när vi vill ge någon hopp. Kanske är våren viktigare i år än tidigare. Vi har ett uppdämt behov av solen, värmen och naturens grönskande efter ett år av nedstängning, restriktioner och sjukdomar.

Sjukdom, lidande och ensamhet har präglat året som varit men också nya erfarenheter. Vi fick ganska snart efter att restriktioner och nedstängning införts runt om i vår värld vittnesuppgifter om att naturen återhämtade sig. Hårt trafikerade vattendrag fick klarare vatten, luften i städer blev renare och koldioxidutsläppen minskade tack vare att vi reste mindre. Inte bara naturen återhämtade sig utan även vi människor, när saker vi tänkt göra ställdes in fick många oväntade luckor i sina vanligtvis fulla kalendrar.

Samtidigt har många lämnat oss i den sjukdom som härjat över vår värld, fler än vi förstår. Den sorg och saknad vi känner blir bara fattbar när det händer någon nära oss. På sjukhus och vårdcentraler runt om på vår jord har sjukvårdspersonal kämpat sig igenom det gånga året och de måste vara årets hjältar!

Kan vi verkligen då ta emot våren och sommaren som vanligt? Nej, inte efter allt vi varit med om, men vi får längta, tro och hoppas då naturen börjar om på nytt och allt återföds.

Med en önskan om Guds välsignelse och ett fyrfaldigt leve för våren, Den leve, HURRA, HURRA, HURRA, HURRA!

Marcus Johnson, pastor