Vintertid och bönetid.

Observera

Denna text publicerades första gången den 24 november, 2020. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

Nu vill vi andas ut, nu är det nog. Och så blev det inte så. Det blev skarpare läge, mitt i novembermörkret, mitt i utdragen saknad efter närhet och livsutrymme. Vi har kanske förstått att det aldrig blir helt som vanligt igen, men vi längtar efter det vanligare livet och tror ändå att det kommer. Vad som nu är vanligt liv? Det beror ju på våra omständigheter och förutsättningar. Livet och tillvaron är så mycket mer än pandemin, både av gott och av ont. Men det är okej att tappa modet och sucka på grund av coronan. Det är okej att vara rädd och känna frustration på grund av coronan. Var tar vi vägen med allt det? Det finns inga magiska trick och det går inte att ställa om allt till positiva tankar, men det finns knep. Att ringa en vän eller någon annan du har förtroende för när oron riskerar att ta övertaget. Att ta en promenad eller springtur för att rensa tankarna. Att ställa sig med rullatorn under grenverket på ett träd och lyfta blicken uppåt. Att ta fram garnet och stickorna, penslarna och färgen, spiken och hammaren. Att be. Det bästa är att bönen går att kombinera med alla nyss nämnda handlingar.

Bönens rum är alltid förberett och tillgängligt för oss. Dit får vi ta med oss vår frustration, ilska, besvikelse, sorg, rädsla, tacksamhet, lycka. Allt. Jesus lyssnar, tar sig an, låter oss tala till punkt och vill också säga något till oss. Vi får lyssna in, sucka, be tyst, be högt, ropa, gråta, skratta, sjunga, kraxa, känna oss omotiverade, trötta, alerta. Bönen kan hjälpa oss att bredda perspektiven och lyfta blicken. Det handlar inte om att styra, kontrollera eller få precis som jag vill ha det. Allt står inte och faller med mig utifrån vilka ord jag använder eller inte. Det är ett samtal med Jesus själv och Jesus hjälper oss i bönen med sin Ande. Vi kan vara ärliga, uppriktiga och konkreta i vår bön.

Kanske kan denna höst och vinter vara en tid då du fördjupar din relation med Jesus. Eller söker Jesus för första gången. När saker ställs in på löpande band, kan du kanske ställa om till bön- och bibeltid? Jag tror att Jesus har mycket att säga in i våra liv, och mitt hopp är att vi en dag får mötas nästan som vanligt igen. Tänk om vi då fick dela med oss något av det goda Jesus har gjort med oss mitt i dessa knepiga omständigheter. 

Sångtips: https://www.youtube.com/watch?v=ajCmuXQRwBQ

/Hälsningar Therese, pastor.