Pastorn har ordet

Observera

Denna text publicerades första gången den 1 september, 2018. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

Det är kanske inte alla av oss som gillat den extrema värmen och torkan, som vi upplevt denna sommar. Men vinodlarna kan se framemot stora skördar, för vindruvan tycks gilla sol, värme och torka.

I Joh 15: 1-9 säger Jesus att han är den sanna vinstocken. Han är planterad mitt i vinodlingen och han har gett oss utrymme att vara tillsammans med honom. Av Nåd får vi vara grenarna i denna fantastiska vinstock.

Och han uppmanar oss att förbli i honom, för att vi ska bära frukt. Alltså behöver vi som grenar inte stressa och prestera fram något. Vi kan slappna av vid kraftkällan, ge den helige Ande tid att andas in Jesus i oss.

Vad är det för frukt som omnämns i texten? Jo, alltifrån goda handlingar till god karaktär, Andens frukt såsom kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, godhet, trohet, mildhet och självbehärskning. Alltså beror det inte på min duglighet och mina ansträngningar utan på ett resultat av den helige Andes verk inom oss.

Detta visar på vårt beroende av honom, för utan gemenskapen med Jesus är vi avhuggna. Vi blir en oduglig gren som kastas ut och bränns ner.

Därför behöver vi fortsätta att tillsammans rota oss i honom. Vi är levande grenar i vinstocken, tillsammans ska vi bära frukt så att vinodlaren, Gud Fader själv,  får äran och berömmet för sin odling.

Jesus är den som tagit första initiativet.  Han har utvalt oss. Han valde att älska oss och inbjuder oss att leva vårt liv med honom. Sedan är det upp till oss att välja. Vi kan tacka JA eller NEJ.

Vår utmaning i en tid som denna är att förbli i vinstocken, att leva i ordet, bönen, gemenskapen och nattvarden, för vi ska inte tro att vi klarar oss utan honom, och församlingsgemenskapen. För det är, när vi blir kvar i honom, som tjänsten och kärleken flödar fram i våra liv.

Det är med stor förväntan, som jag ser fram emot vad det är för frukt, som ska växa fram.

Det är med stor glädje som vi välkomnar medlemmar och konfirmander. Jag ser verkligen fram emot att vi får mötas på Församlingsdagen.  Det är också min förhoppning att fler ska få tid att komma till Bön, då vi öppnar för kvällsbön varannan onsdag.

Åse Gardeband

Pastor & Församlingsföreståndare