Pastor Gunillas hälsning till församlingen i Ucklum vecka 12

En hälsning från pastor i corona-tid

”Allt har sin tid,
det finns en tid för allt som sker under himlen:
en tid för födelse, en tid för död,
en tid att plantera, en tid att rycka upp,
en tid att dräpa, en tid att läka,
en tid att riva ner, en tid att bygga upp,
en tid att gråta, en tid att le,
en tid att sörja, en tid att dansa,
en tid att kasta stenar, en tid att samla stenar,
en tid att ta i famn, en tid att avstå från famntag,
en tid att skaffa, en tid att mista,
en tid att spara, en tid att kasta,
en tid att riva sönder, en tid att sy ihop,
en tid att tiga, en tid att tala,
en tid att älska, en tid att hata,
en tid för krig, en tid för fred.

Vad får då den strävsamme ut av all sin möda? Jag har sett vilket arbete Gud har lagt på människan. Allt vad Gud har gjort är skönt i rätta stunden. Han låter människor urskilja ett sammanhang, men aldrig kan de fatta Guds verk från början till slut. Jag insåg att för människan finns ingenting gott utom att glädja sig och njuta livets goda. Att äta och dricka och finna glädje mitt i all sin möda – det är en gåva från Gud.”

Dessa kloka ord från Predikaren 3:1-13 kommer till mig gång på gång just nu. ”Allt har sin tid”. Det är på ett sätt rogivande. Det spelar ingen roll hur hårt vi kämpar emot så har allt sin tid. Bättre att acceptera det och försöka hitta ett sätt att ”finna glädje mitt i all sin möda”.

Jag upplever också en tröst i Predikarens ord. Inget, förutom Guds rike och kärlek, varar för evigt. Ibland kan man önska det men oftast mår vi bra av förändring och när det är coronatid är det gott att tänka att inte heller det varar för evigt. Coronasmittan har sin tid – och sedan är den tiden på något sätt över, oavsett om det beror på folkimmunitet, mediciner eller vaccin.

”Allt har sin tid” och frågan blir vad är det som har sin tid just nu? Vi vet att ett virus just nu ställer väldigt mycket på ända men visst kan det finnas annat som också har sin tid just nu. Av omsorg om riskgrupper och de människor som arbetar inom vården, med en önskan om att hindra smittspridning, så ställer vi in samlingar i våra kyrkor. På samma sätt resonerar väldigt många andra och vi kan läsa orden ”inställt” i annons efter annons. Detta betyder att det vi hade tänkt lägga tid på, nu ger oss tid till något annat. Vad är det tid för i ditt liv just nu, när förutsättningarna har förändrats? Vad vill Gud ge dig tid till?

Den tid vi nu upplever påverkar oss alla på väldigt olika sätt. För en del känns det oerhört ensamt, för en del väldigt skrämmande, för någon kanske det känns som en välkommen paus. Vi är alla påverkade. Av predikarens ord kan vi förstå att det är helt naturligt mänskligt att gråta och sörja ibland för att sedan få le och dansa. Det är inte okristet att känna oro eller rädsla. Jesus kommer till oss när vi kämpar med livet. Han kommer till oss och säger ”Var inte rädda”. När vi välkomnar honom kliver han ner i den båt där vi sitter och för båten till en säker hamn. Mark 6:45-52

Vi är alla delar av Kristi kropp. Lider en kroppsdel, så lider också alla de andra. Som församling kan vi stötta varandra genom förbön och telefonsamtal. Ett telefonsamtal kan betyda oerhört mycket. Jag kommer att finnas vid telefonen på söndagar, tele 0760-59 55 20, och övriga dagar så mycket som möjligt. Du är välkommen att ringa om du känner att du behöver prata eller önskar förbön.

Herren välsignar oss och beskyddar oss.
Herren låter sitt ansikte lysa mot oss och visar nåd.
Herren vänder sitt ansikte till oss och ger oss sin fred.
I Faderns och Sonens och den heliga Andens namn. Amen

Gunilla S Olofsson, pastor