Pastor Gunillas hälsning till församlingen i Ucklum vecka 22

En hälsning från pastor i corona-tid, 30 maj 2020

I morgon är det Pingstdagen och jag funderar över vad den dagen betyder för mig, för oss. Vi firar pingst till minne av utgjutandet av Anden över de första kristna. Men jag upplever att pingsten är lite styvmoderligt firad.

Mycket i pingstens tid handlar om vårens grönska, kärlek och bröllop, en skön ledighet. Allt väldigt härligt och inte fel att uppmärksamma men vart tar den heliga Anden vägen i detta?

Jul firar vi med julkonsert, julotta, pynt som värmer och lyser upp, familjesammankomst, mycket och god mat och ett försök att ge fina julklappar. Påsken ägnar vi tre gudstjänster i kyrkan där vi följer Jesus till korset och möter honom som uppstånden. Vi kokar ägg, steker prinskorv och samlar på nytt familjen runt vårt bord. Pingst då …. ja vad gör vi då? Kanske en gudstjänst. Men vad är då pingsten? Vad står den för? Jag tar hjälp av Peter Halldorf som säger så här:

”Påsken är förvisso hjärtat i kyrkoåret; de övriga tiderna under året får anpassa sig till när den infaller. Men det är pingsten som slutligen fullbordar påsken – de två kan inte skiljas från varandra. I egentlig mening är pingst inte en egen högtid, den är påsktidens sigill.”

”Påsken firas bland judarna på våren till minnet av uttåget ur Egypten. Men friheten ur slaveriet var bara början på folkets befrielse. … Folket har undgått Faraos armé, men vandrar i livsfara genom den bedrägliga öknen. Den verkliga befrielsen ligger fortfarande framför dem.”

”Pingsten handlar i Israels historia om denna fullbordan, om målet och meningen med påsken: det kärleksförbund som Gud ville ingå med sitt folk och som han sluter med dem vid Sinai berg. Pingsten, som är senvårens skördefest i Israel, firas bland judarna just till minne av Sinaiuppenbarelsen, då folket fick ta emot Toran. Det skedde sju veckor efter påsk.”

På samma sätt som uttåget ur Egypten bara var början på folkets befrielse är Jesus död och uppståndelse också en början på din och min befrielse

”Mottagandet av Anden i Jerusalem motsvaras av mottagandet av Toran på Sinai. Lagen representerade Guds kärleksförbund med sitt folk. På pingstdagen i Jerusalem sattes sigillet på det nya förbundet profeterna talat om: Det skall komma en tid, säger Herren, då jag skall sluta ett nytt förbund med Israel och med Juda … Jag skall lägga min lag i deras bröst och skriva den i deras hjärtan.” Jer 31:31, 33.

Så hålls det judiska och det kristna samman. Jesus säger: ”Tro inte att jag har kommit för att upphäva lagen eller profeterna. Jag har inte kommit för att upphäva utan för att uppfylla.” Matt 5:17 Så har Gud bekräftat sitt kärleksförbund med oss människor genom att ge oss av helig Ande. Så har Gud gett oss en hjälpare som alltid är hos oss. Joh 14:16
Gud har gett – nu är det upp till oss om vi vill ta emot. Ta emot av helig Ande. Gör det varje dag och låt den helige Ande ge dig livskraft, vägledning och välsignelse.

Med önskan om Herrens välsignelse och beskydd över dig som läst detta
Gunilla S Olofsson, pastor