Pastor Gunillas hälsning till församlingen i Ucklum vecka 23

Observera

Denna text publicerades första gången den 2020-06-07. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

En hälsning från pastor i corona-tid, 6 juni 2020

Det är på många sätt en fantastisk tid. Sol, värme, växtlighet. Även om de flesta fortfarande är begränsade av coronaviruset insåg jag, när min man och jag lyssnade på statsministern häromdagen, att vi inte längre följer presskonferenserna varje dag. Det gjorde vi i mars. Vi har gått in i en ny fas. Vi börjar på något sätt lära oss leva med vetskapen om att detta virus finns.

I början, när informationen kom om att det handlade om en pandemi, var det väldigt svårt att ta in och helt omöjligt att förstå vidden av det hela. Jorden snurrade runt sin axel och flertalet människor snurrade runt i kapitalismens karusell. Karusellen hade hög fart och en och annan föll av men de flesta hängde med. Det fanns de som ropade varning för miljöförstöring och bostadsbubbla men långt ifrån alla ville ta detta på allvar. Sverige har bra finanser. Sverige är en demokrati. Sverige är ett föregångsland. Vi sköter oss. Det går bra för oss. Vi ska alltid kunna leva som vanligt.

Så fick vi höra på nyheterna att Italien stängde igen norra delen för att strax därefter informera om att man stängde ner hela landet. Helt overkligt. Ett land kan väl inte stänga ner. Vad händer då? Det följdes snart av fler stängda länder, stängda flygplatser…… ofattbart.

Mina tankar går till lärjungarna. Hur de också fick uppleva något helt overkligt när Jesus korsfästes och dog. Vi läser om hur de satt bakom reglade dörrar av rädsla för judarna. De måste ha varit i chocktillstånd.

Visst hade Jesus talat om att människosonen skulle lida men det skulle väl ändå inte bli på det här sättet. Det skulle väl inte hända nu? Jesus hade många som följde honom. Det var så många människor som hyllade honom. Segertåget in i Jerusalem hade varit häftigt med rop, sång och dans. Jesus hade möjligheten att ta makten. Vad var det som hände?

Efter korsfästelsen satt de tillsammans och jag är övertygad om att de talade om vad som hänt och vad som skulle komma att hända. Då kom kvinnorna och berättade att ”Han går före er till Galileen. Där skall ni få se honom, som han har sagt er.” Mark 16:7

Jesus är alltid med oss och samtidigt har han alltid gått före oss. Vad vi än går igenom eller vart vi än går så är Jesus med oss och möter oss.

Vädret gör det möjligt för oss att fira friluftsgudstjänst. Vi kan sitta utanför kyrkan och dricka kaffe när vi träffas. Tankarna börjar röra sig kring ”hur går vi vidare?”. Det är som om en första förlamande tid är över, vi har bearbetat och det är tid att tänka framåt.

Nu söker vi, tillsammans med Herren, vägar framåt, i vetskap om att Jesus går med och före oss alla.

Med önskan om Herrens välsignelse och beskydd över dig som läst detta
Gunilla S Olofsson, pastor