Pastor Gunillas hälsning till församlingen i Ucklum vecka 25

Observera

Denna text publicerades första gången den 2020-06-18. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

En hälsning från pastor i corona-tid, 18 juni 2020

I morgon är det Midsommarafton.

Texterna under midsommarhelgen handlar om skapelsen och Johannes döparen. Jag läser från Job 12:7-13: Fråga djuren, de kan lära dig, himlens fåglar kan ge dig svar. Fråga markens kryp, de kan lära dig, havets fiskar kan upplysa dig. Finns det någon av dem som inte vet att detta är Herrens verk? Han har alla varelsers liv i sin hand, varje människas ande. Örat prövar orden som tungan prövar matens smak. Med hög ålder följer vishet, långt liv skänker insikt. Hos Gud finns vishet och styrka, han har beslutsamhet och insikt.

Naturen, med växter och djur, vet att vi är Herrens verk och vittnar ständigt om vår Gud, vår skapare. Svensk midsommar lyfter naturens skönhet på ett särskilt sätt och lockar oss till gemenskap ute bland blommornarna när vädret tillåter. Det känns ganska enkelt att just nu se Guds storhet i naturen.

Johannes döparen vittnade också. Han pekade inte bara med hela handen utan med hela sitt liv mot Jesus som vår frälsare. ”Där är Guds lamm som tar bort världens synd. Det är om honom jag har sagt: Efter mig kommer en som går före mig, ty han fanns före mig. Jag kände honom inte, men för att han skall bli sedd av Israel har jag kommit och döper med vatten.” Joh 1:29-31

Också vi har som uppgift att vittna. Ibland kan vi känna en osäkerhet inför detta uppdrag. Hur ska vi göra? Vad ska vi säga? Kanske känner vi oss blyga. Kanske är vi rädda för att gå på så att människor ska ta illa upp eller bli skrämda. Men önskan finns där, att få berätta om vår tro, att få berätta om Gud som älskar och befriar.

I en tid som för många känns hotfull och begränsande upplever jag att vittnesbördet om vår tro på Jesus Kristus når ut till människor på ett nytt sätt.
– Kyrkor som sänder gudstjänster via TV och internet kan berätta att många gudstjänster har delats av många fler människor än vad som skulle kunna rymmas i den fysiska kyrkan.
– Häromdagen läste jag hur Britta Hermansson mött en kvinna som sa att hon ville bli en del av församlingslivet när kyrkan öppnar upp igen. Kvinnan hade följt församlingens sändningar.
– På många platser i landet firas friluftsgudstjänster. Helgen som gick firades friluftsgudstjänst i både Lilla Edet och Ucklum. Församlingen träder fram och visar frimodigt sin tro och tillbedjan till Gud. Människor som inte brukar gå till kyrkan ser plötsligt församlingslivet och kan på håll ta del av sång, musik och förkunnelse (kanske vågar de närma sig efter ett tag).
– Så ofta som jag nu talar med människor om församlingen har jag aldrig gjort tidigare. Det blir naturligt och det finns ett intresse i att få höra hur vi som församling hanterar den situation vi befinner oss i.

”Hos Gud finns vishet och styrka, han har beslutsamhet och insikt.” Inget är omöjligt för Gud. Han rustar oss och ger förutsättningar för de uppdrag vi är satta att utföra.

Med önskan om en fin Midsommarhelg, Herrens välsignelse och beskydd över dig som läst detta
Gunilla S Olofsson, pastor