Pastor Gunillas hälsning till församlingen i Ucklum vecka 29

Observera

Denna text publicerades första gången den 2020-07-17. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

En hälsning från pastor i corona-tid, 16 juli 2020

”Var inte rädd, du lilla hjord, er fader har beslutat att ge er riket.” Luk 12:32

Jag har under coronapandemin ofta följt läsningen i en bönebok på morgonen. Läsningen/bönen är en blandning av psaltarpsalmer, hymner, böner, text från Gamla testamentet och Nya testamentet. Text från Gamla Testamentet ramas in av ett ord från Nya Testamentet. Tanken är att läsaren ska läsa texten i evangeliets ljus, att Kristi röst får höras i texten.

En fredag morgon när jag läser kommer jag till orden ur Lukas 12:32. ”Var inte rädd, du lilla hjord…”

Orden är så vackra. Jag associerar till alla rådjur jag ser varje dag på mina promenader. Rådjursmammor, rå, med sina ungar, kid, och ibland är pappa rådjur, bock, också med. Små hjordar, vackra graciösa djur. Ofta står de lugnt kvar och betar när vi vandrar förbi på lagom avstånd. Ibland kommer vi för nära och då springer de iväg med bestämda, snabba steg.

”Var inte rädd, du lilla hjord….” Tänk att Bibelns ord kan vara så vackra. Vi, du och jag, liknas vid en liten hjord. Samtidigt så är den lilla hjorden sårbar…..

I vilket sammanhang hittar vi dessa ord? Jo, Jesus talar med sina lärjungar och försöker på allt sätt lära de vad som är viktigt i livet och vad de ska akta sig för. Jesus pekar på fåglarna och blommorna. Hur Gud föder dem och låter de växa. Att vi människor är värda mer och att Gud har ännu mer omsorg om oss.

Jesus säger att Gud vet vad vi behöver. Vi ska sköta det praktiska men vi behöver inte oroa oss för det. Vi ska istället lägga tid och engagemang på att söka Guds rike, lära känna Gud. Där vår skatt är, där kommer också vårt hjärta att vara.

Det finns ingen större skatt än Guds rike. I Guds rike har själen ro. Då är människan hel. Behöver inte en massa annat. Känner sig inte jagad. Det är fantastiskt.

Vi får leva där varje dag om vi vill men ärligt talat så kräver det en viljeakt. Det kräver en överlåtelse varje dag. Det är så oerhört lätt att tappa fokus på Guds rike och istället fångas av jakten på pengar och bekräftelse eller oron för coronavirus.

Kanske kan bilden av den lilla hjorden hjälpa dig och mig att minnas och söka Gud varje dag, flera gånger om dagen, när saker i vår omvärld vill fånga vårt hjärta.

Nästa vecka går jag på semester. Jag är tillbaka i tjänst den 18 aug. Vill du nå mig med något brådskande under semestern ringer du på kyrktelefonen, skickar sms eller mail. Jag återkopplar så snart jag kan.

Med önskan om Herrens välsignelse och beskydd över dig som läst detta
Gunilla S Olofsson, pastor