Julhälsning

Observera

Denna text publicerades första gången den 1 december, 2014. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

”Nu är det jul igen, och nu är det jul igen, och julen varar än till påska…”

Ja, nu börjar vi åter igen den tid på året som bär med sig stora förväntningar, djupa traditioner och i bästa fall alldeles lagom mycket vit snö. December månad brukar vara ganska hektisk för många. Det är luciatåg på dagis och i skolan, julavslutningar och -fester, pepparkaksbakning, pyntande och förberedelser för ett riktigt gott julbord. Jag skulle tro att aktiviteten i vårt land ökar med några procent denna tid. I kyrkan märker vi av den ökade aktiviteten. Första adventsgudstjänsten brukar vara en av årets mest välbesökta, och är också en av de mest traditionsenliga. De sånger som sjungs är samma år ut och år in, och det är en alldeles särskild stämning. Advent och jul är en härlig tid, men det är också den tid på året då många människor känner ångest och oro.

Ensamheten i vårt land är stor, och vid de stora högtiderna gör den sig som mest påmind. Det kan vara extra svårt att vara ensam när människor runt omkring verkar vara så glada och ha så fullt upp med sitt eget. Jag undrar vad som skulle hända om vi alla skulle stanna upp mitt i julstressen, och se oss omkring. Kanske skulle vi lägga vi märke till någon som ser ensam ut. Kanske skulle vi komma att tänka på någon som det var länge sedan vi ringde. Tänk om vi sa Hej till den personen, eller ringde det där samtalet…

Jag ber att julens budskap ska nå in i varje hus och hem här i vår bygd:

Var inte rädd. Du är älskad av Gud. Du är inte ensam.

Med önskan om en välsignad juletid och början på det nya året!

/Johanna Lindar, pastor