I prinsessans Eugénies fotspår

Observera

Denna text publicerades första gången den 11 juli, 2017. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

Tisdagskvällens missionsafton inleddes med en sommarpsalm och psaltaren 8. Else Hörnsten-Flogér läste även en dikt ”Väntan”. Kvällens gäster Marianne och Rune Svensson bjöd på ett program om prinsessan Eugénie blandat med duettsånger och solosånger.

Rune och Marianne Svensson, Sävar.
Rune och Marianne Svensson, Sävar.

Marianne berättade intressant om prinsessan Eugénie som var dotter till Oskar I och drottning Josefina. Hon var den första myndiga kvinna och var bästa väninna med Lina Sandell. Några av sångerna som sjöngs var skriven av Lina Sandell. Prinsessan Eugénie var med om att bygga upp Fridhem- ett sommarresidens på Gotland. Hon byggde även ”Fridhem” ett barnhem och ett sjukhem i Visby. Prinsessan var troende och deltog ofta i bönesamlingar med bl.a. Lina Sandell. Eftersom hovetiketten skulle följas började dessa samlingar med champagne. Hon uppförde även Norrbackainstitutet ”Eugéniahemmet” som fanns för handikappade fram till 1971. Prinsessan hade fått stora arv och arvet efter hennes död gav stora bidrag till verksamheten. Rune avslutade med en sång skriven av poeten Nils Bolander ”Herre vad tänkte du på” och sången ”Fader vår”. Månadens städpatrull var kvällens inbjudare och bjöd på fika efter missionsaftonen.