Döden och livet

Observera

Denna text publicerades första gången den 14 oktober, 2019. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

Söndagens gudstjänst som infaller mellan Mikaelidagen och Tacksägelsedagen har temat Döden och livet. Gudstjänsten inleddes med sommarpsalmen ”En vänlig grönskas” sista 3 verser. Else Hörnsten-Flogér inledde med orden ”Se jag är med er alla dagar”. Dagens solist Ted Örnberg var förkyld så Cecilia Strömberg ryckte in och sjöng sången ”Han är trofast”. Dagens talare, Birgitta Lanhede

läste två av dagens texter, från 1 kungaboken och ev.texten från Lukas. Hon poängterade att döden kom före livet. Vi tänker ofta tvärtom, all livet kommer före döden. Det talas om i bibeln att söner dör och får livet tillbaka. sonen i dagens bibeltext var ende sonen till en änka. Jesus såg henne och uppfylldes av medlidande. Jesus sa till änkan: ”Gråt inte”. Begravningen blev inte som alla andra. Därför predikas det i våra kyrkor. Jesus tar tag i den unge mannen. Han blir levande. Det finns många änkor idag. Familjer splittras av dör, förföljelse osv. Är det så de ska vara? Guds svar är nej. Gud finns med i det obarmhärtiga. Änkan i Nain var inte ensam. Många var där. Jesus kom för att ge oss liv. Vi är kallade till livet. I dopet bekräftas kallelsen till livet. Vi måste dö. Vi måste göra en del val. Många har en livförsäkring, inte för sig själva utan för de anhöriga. Ingen slipper den fysiska döden. Döden drabbar oss alla, gör ingen åtskillnad. En kärlekshandling. Kallelsen, det börjar här och nu. Platsen i himlen får vi av nåd. Vi får säga ja eller nej till kallelsen. Vi kan bara ta emot ögonblicken som Gud ger. Vi får nya försök varje dag. Att tro på Jesus innebär att leva livet trots att jag är rädd. Efter predikan sjöng Cecilia ”Gud i dina händer” och tre verser på ”Se hur gudsvinden bär”. Else ledde i bön och vi bad för våra böneämnen samt ”Fader vår”. Som avslutning sjöngs välsignelsen samt att det lyssnades på sången ”Vi ska ses igen” av Mikael Järlestrand. Fikagemenskapen avslutade även denna gudstjänst.