Ekumenisk sommargudstjänst på Byahuset.

En vacker sensommarkväll med flaggan i topp fick vi samlas till årets första ekumeniska sommargudstjänst på Byahuset i Hörnsjö. Kvällens mötesledare Cecilia Strömberg inledde gudstjänsten med psalmen ”Jag vill ge dig o Herre min lovsång”. Kvällens sångare Ted Örnberg, Olofsfors sjöng Lydia Lithells sång ”Flyttfåglarna”. Helen Hörnlund delade några funderingar till inledningsord. På sommaren fascineras hon av skapelsen, hur det lilla fröet kan bli en morot. Att få sitta vid en grillring och vila med en eld och grilla korv är något hon gillar. Jag är sedd och älskad och det är viktigt att vi ser varandra. Människor behöver reflexer för att synas och för att kunna se varandra, Hon läste Psaltaren 139:11-12. Gud älskar oss alltid och går med oss, Ted sjöng ”Gud för dig är allting klart” efter inledningen.

Ted Örnberg

Innan predikan sjöngs psalmen ”Omkring ditt ord o Jesus”.

Kvällens talare var Pelle Nyström, Umeå. Han och hans fru brukar bila på sommaren på vägar som han inte åkt förut. Ofta får de se ett kapell i varje by de passerar, ibland två som i Hörnsjö. Människorna byggde tillsammans och satsade för att få samlas i Guds hus. Gud har inte glömt landsbygden. En del församlingar växer. Gud vill att alla församlingar ska växa. Vi samlas till bön och vi lämnar spår efter oss. Vi är inte ensamma. Gud står bakom oss. I Pelles församling har de fått sluta prata kyrkiska för det är ingen självklarhet att andra människor förstår. t.ex. ordet tacksägelse, Frank Mangs som många känner till, han skrev historia för vårt land, t.ex. Mangspölsan. Det vi gör idag har vikt för morgondagen. Det är viktigare än vi kan förstå. Fortsätt att be för människor. Bönen, Guds ord och gemenskapen är viktiga pelare, Profeten Habackuk skriver: Herre vi har hört om dig och häpnat, Guds ord var viktigt. Gud kan inte ljuga. Ja och sitt amen. Pelle köpte en gång en gräsklippare som hade en instruktionsbok hur den fungerar och tre års garanti och det var ju bra. Bibeln är vår instruktionsbok, den har livslång garanti. I Filipperbrevet 4:6-7 står det skrivet om bön. Nu under Corona-tiden fick Pelle använda sin tid som han fått till bön. Många gånger hjälper det att skjuta upp det vi oroar oss för i framtiden. Att göra en rätt start i livet. Fil. 2:13 Ibland vet man inte om att man är ett redskap för Gud. Romarbrevet 10:9 ”Om du med din mun bekänner…” Gud verkar för att det ska ske. Man är älskad för den man är. Det viktigaste är att vi är frälsta och har Jesus i vårt liv.

Pelle Nyström

Efter predikan sjöngs psalmen ”Herre till dig får jag komma”. Ted sjöng sången ”Jag vet en väg som leder”. Cecilia som också spelade till psalmerna ledde bönen där vi bl.a. bad för veckans väg i Hörnsjö, Orten Mullsjö i D7-området och veckans församling i Nordmalings kommun som är EFS i Bredvik och Järnäs. Välsignelsen sjöngs. Sommarpsalmen ”En vänlig grönskas rika dräkt” sjöngs Acapella av Ted, Cecilia och Helen. Gudstjänsten avslutades med Teds sång: ”Jesu kärlek den tar aldrig slut”. Efter gudstjänsten serverades ett Coronasäkert fika och mötesbesökarna fick ta med sig en blombukett hem.