Nåden och bönen

Psalmen ”Öppna mig för din kärlek” fick inleda kvällens missionsafton som denna gång var på en onsdag. Cecilia Strömberg var kvällens inbjudare. Hon läste från 1 Johannesbrevet 4:16-21 till inledning. Därefter sjöngs psalmen ”Kärlek från vår Gud”. Kvällens gäster Mikael och Annki Örnberg sjöng och spelade ett potpurri om ordet ”NÅD”. I potpurriet ingick ”Nåd, nåd gränslös nåd”, ”Nåd över allt förnuft”, ”Nåd strömmar från Golgata”, ”Det enda jag vet”. Därefter så sjöng de ”Jag är barn till en kung”. Sedan följde ”Hur underlig är du”. Mikael gav några tankar om att det finns olika perspektiv på tillvaron. Man ser det som syns när man tittar sig omkring, ser vackra ansikten men det är bara gamla ansikten. Det finns en dimension till som vi inte ser på en gång och det är när man är frälst.. AnnKi sjöng sången ”Vi är barn till en segrare”.

Mikael och AnnKi Örnberg

Mikael läste från Lukas 11:9-10. Han började med några barnhistorier om bönen. Ett barn undrade om vem som vann när de sa att någon skulle få leda i bön. Precis som vi får städa upp runt omkring oss. får vi be att Gud ska städa upp i våra liv. Gud sa till Noa: Bygg dig en ark. Han känner sedan tacksamhet att han klarat sig så han bygger ett altare och regnbågen visar sig. Hur känns det för en människa som aldrig vänt sig till Gud? Det finns människor som sagt: Jag hade ingen bakgrund och tro men när jag bad hände det. Att leva i bön, vardagssamtal, det är så Gud vill ha det. Människans fiende är högmod och uppror i våra hjärtan. I söndagsskolan sa det om Himlens telefonnummer. Ps 50:15 ”Åkalla mig i nöden så ska jag hjälpa dig och du ska prisa mig”. David som skrev psalmen, han umgicks med Gud. Ska du umgås med Gud ska du läsa Psaltaren. Ska du umgås med människor ska du läsa ordspråksboken. David umgicks med Gud. Han hade kunnat ta hämnd när han umgicks med Saul, Nu har jag min chans, så kliver han tillbaks och har respekt och väntar på sin tid. Han vet att Gud har tid, Guds tid. David var människa som du och jag, Mikael läste från Psaltaren 32:1-5 och 51. Mikael berättade om Uria som blev skickad i stridsfältet och Uria dödas, då skulle det vara över. och profeten Natan kom. David förstår och får syndanöd och ber om förlåtelse. Det är viktigt att vi gör upp med varann medan vi har tid med varann. Har vi varit tillsamman med någon storbedjare, farmor, mormor etc. i bibeln finns en storbedjare, Daniel. Daniel gick tillsammans med sina bröder i bön inför Gud. Så gemensam bön är inget nytt. Vi behöver både den ensamma bönen och den gemensamma. Vi blir välsignade när vi ber. Det finns en änka i nya testamentet, Hanna. Hon bad och fastade. Fortsätt och be så länge du kan. Jesus säger: inte om ni ber utan När ni ber. Människans fiende är högmod och uppror i våra hjärtan. Läser om bönesamlingarna på måndagarna, Ikväll ber vi för… Välsignade vänner. Allt vad två av er kommer överens om att be här på jorden, det skall ni få av min himmelske fader.

Efter predikan sjöng Mikael och AnnKi ett potpurri om bönen. ”Gå bönernas bro”, ”Det är ingen hemlighet”, ”Viska en bön”. Sedan sjöng AnnKi ”Vid Guds fadershjärta”.

Mötet avslutades med bön och Psalmen ”Jesus kär gå ej förbi mig” och sjungna Välsignelsen. Därefter fick vi samlas vid fikaborden och dela gemenskapen med vänner från när och fjärran.

Fikat är en viktig del i våra gudstjänster.