Påskdagen Söndagen den 31 mars

När sabbaten var över köpte Maria från Magdala och Maria, Jakobs mor, och Salome välluktande kryddor för att gå och smörja Jesu kropp. Tidigt på morgonen efter sabbaten kom de till graven när solen gick upp, Och de sade till varandra: ”Vem skall rulla undan stenen från graven åt oss?” Men så fick de se att stenen var bortrullad, den var mycket stor. De gick in i graven och såg en ung man i lång vit dräkt sitta där till höger, och de blev förskräckta. Men han sade till dem: ”Var inte förskräkta. Ni söker efter Jesus från Nasaret, han som blev korsfäst. Han har uppstått, han är inte här. Se, här är platsen där han blev lagd. Men gå och säg till Petrus och de andra lärjungarna: ´Han går före er till Galileen. Där skall ni få se honom, som han har sagt er.” Då lämnade de graven och sprang därifrån, darrande utom sig. Och de sade ingenting till någon, för de var rädda.

När Jesus hade uppstått på morgonen efter sabbaten visade han sig först för Maria från Magdala, från vilken han hade drivit ut sju demoner. Hon gav sig iväg och berättade det för dem som varit tillsammans med honom och som nu sörjde och grät. När de fick höra att han levde och hon hade sett honom trodde de inte på det.

Därefter visade sig han sig i en annan skepnad för två av dem medan de var på väg ut i landet. Också de gick bort och berättade det för de andra, men inte heller de blev trodda.

Sedan visade han sig också för de elva medan de låg till bords, och han förebrådde dem deras otro och halsstarrighet, då de inte hade trott på dem som sett honom uppstå.

Markus 16: 1 – 14

Bibeltexten jag läst är hämtad från Markusevangeliet, och enligt bibelforskare anses den vara det äldsta av bibelns fyra evangelier. Ja, vissa forskare menar att de andra tre evangeliförfattarna Matteus, Lukas och Johannes haft tillgång till just denna text och utifrån den tagit mer ytterligare händelser och berättelser av vad som hände vid Jesu uppståndelse den första påskdagen.
Och berättelsen om de tre kvinnornas vandring och besöket vid Jesu gravplats är fylld både av sorg, omsorg och deras sista omsorgshandling. Något vi alla mer eller mindre förmodligen själva har gjort när någon nära och viktig närstående eller vän har begravts och vi velat uttrycka och göra en sista omsorgs- och kärlekshandling för den avlidne. Och de tre har säkert inte sovit mycket den natten och i samband soluppgången handlat de välluktande kryddorna och begett sig till graven för att göra sin sista heders- och vänskapshandling, smörja Jesu kropp omkring klockan 05.00.
Men i sin iver att göra detta kommer de under vandringen till graven hinner verkligheten ifatt dem och de undrar över: ”Vem ska rulla bort stenen?” Gravöppningen har blockerats at en stor sten och nu fylls kvinnorna av oron. Hur ska vi kunna, orka rulla bort stenen för öppningen…
Men trots rädslan och osäkerheten går de in i gravkammaren och där får de nästa chock; där sitter en ung okänd man i vita kläder. De övriga tre evangelierna beskriv det som ett änglamöte. Men för kvinnorna blir det ett möte som skapar rädsla och framför allt tystnad; ”de sade ingenting till någon!”
Det är sedan efter det att Maria från Magdala först försökt övertyga lärjungagruppen om vad som hänt utan att kunna övertyga dem, som hon själv senare på morgon får möta den uppståndne Jesus. Då vågar och kan hon tro på undret som skett och berättar åter för dem om sitt eget möte med Jesus själv! Det helt oväntade har hänt och hon kan TRO!
Men det var, och kanske vi också ska säga är, inte lätt att kunna tro på detta oväntade. I Lukas skriver om detta i sitt evangelium: ”Apostlarna tyckte att det bara var prat och trodde inte på kvinnorna. Men Petrus sprang genast bort till graven. När han lutade sig in såg han bara linnesvepningen ligga där, och han gick därifrån full av undran över det som hänt.” Johannes beskriver lärjungarnas första reaktion på detta sätt: ”Petrus och den andre lärjungen begav sig ut till graven. Petrus kom strax efter och han gick in i graven. Han såg bindlarna ligga där liksom duken som hade täckt huvudet… Då gick också den andre lärjungen in…Och han såg och trodde. Ännu hade de nämligen inte förstått skriftens ord att han måste uppstå från det döda. Lärjungarna gick sedan hem igen,”
Matteusevangeliet sammanfattar lärjungarna möte med den uppståndne Jesu på följande sätt: ”Jesus gick fram till de elva lärjungarna och sade: Åt mig har getts all makt i himmelen och på jorden. Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar: döp dem i Faderns, Sonens och den Helige Andes namn och lär dem att hålla alla de bud jag har gett er. Och jag är med er alla dagar till tidens ände.”