Sanningens ande

Med vitsippor på borden och häggen som nästan slagit ut samlades en skara till gudstjänst på söndagskvällen. Mötet inleddes med tre verser av psalmen ”Den blomstertid nu kommer”. Cecilia Strömberg som var mötesledare sjöng solo, ”Låt oss få känna” och ”Morgonbön”. Alla sjöng med i psalmen ”Grip du mig helige Ande”. Johan Wikström som var dagens talare vitsade till psalmen och påstod att det var murarens favoritpsalm. ”Kristus har bruk för mig”

Johan Wikström

Han predikade utifrån dagens evangelietext från Johannes 16:12-15. Temat för söndagen är ”Hjälparen kommer”. En försmak av pingsten son kommer nästa helg. Jesus förklarar relationen mellan den som ska komma och Fadern. Jesus försöker hitta ett sätt för att vi ska förstå vem Guds Ande är. Gud Fadern, Jesus Kristus och Sanningens Ande skulle kunna sammanfattas med ett ord: sanning. Det finns ett tv-program som heter ”Min sanning” . Han drog fram ett par exempel från programmet och hur viktig sanningen blir i vissa tidpunkter. Det är många lögner som sprids i vår värld. Men Gud är rakt igenom sanning. Vi skulle få sanningens Ande. Vad innebär det? Johan predikade från apostlagärningarna på fm i Vännäs och där händer så många under. Sällan tänker vi på att det var under en period på 30 år. 1 Johannesbrevet 2:26-27 Om vi vågar lyssna på sanningens Ande så är den undervisningen nog. Sunt bondförnuft? Är det sanningens Ande? Magkänslan? Inte alltid. Guds tanke har varit att anden ska komma och undervisa oss. Hur kan man vara säker på att man går rätt? I johannesbrevet talar sammanfattat om gemenskapen med andra. Vi måste söka oss till en gemenskap, livets uppgångar och nergångar, där man kan gråta tillsammans , hur man ska stå ut med det här. Där vi kan vara sanna tillsammans blir det sanning tillsammans. Fadern Sonen och Anden är sanning. Lever vi i honom och gör det tillsammans så lever vi i en sanning. I pingstens tid då så mycket förändras från dag till dag. Med gemenskapens hjälp och med Guds hjälp att gemensamt söka Gud så kan vi vara trygga i all förändring som sker. Vi kanske inte alltid har rätt, vi kan ibland ha fel. På ett personligt plan, hur förblir jag i Herren? Gå in i din kammare, vara sann och ärlig. Det här längtar jag efter. Fortsätta att lita på vad Guds Ande säger.

Efter predikan sjöng Cecilia ytterligare två sånger; ”Herre låt ditt vårregn falla” och ”Helige Ande kom oss nära”. Kören ”Ande du som livet ger” sjöngs unisont och tillfälle gavs till bön för våra böneämnen. Gudstjänsten avslutades med psalmen ”Helige Ande, kom och var oss nära”. Efter gudstjänsten samlades vi som vanligt runt fikaborden.