Studier

Utforska mer!

Vill du lära dig nya saker eller snacka kristen tro och livstolknig?

På dessa sida kommer vi allteftersom publicera evenemang, kurser och träffar exempelvis bibelstudium, alphakurs, bokcirklar, övriga kurser och grupper.

Bibelstudium – alphakurs – bokcirklar

”Livsstegen – 12 steg till inre hälsa” kör vi grupp varje termin. För Livsstegen krävs både anmälan och ett introduktionsmöte. Är du intresserad av Livsstegen så kan du läsa mer här och även göra intresseanmälan via ett enkelt formulär via denna sida.

Alpha kurs
Alphakursen är till för alla som vill fundera och reflektera kring livet och dess mening. Det är en plats där människor kan komma och koppla av, äta, lyssna och dela sina tankar.

VEM ÄR ALPHA FÖR?
Alphakursen är till för alla, och speciellt anpassad för människor som inte är vana kyrkobesökare.

HUR SER EN ALPHAKVÄLL/DAG/LUNCH UT?
Vanligtvis består en Alphakurs av tre delar. Varje träff inleds med en måltid eller någon annan form av förfriskning. Därefter hålls ett föredrag, antingen muntligt eller via film, utifrån livets frågor och kristendomens svar. Slutligen är det dags för samtal i smågrupper där varje deltagare kan ställa frågor och bidra med sina åsikter.

HUR ÄR EN ALPHAKURS UPPLAGD?
Alpha pågår vanligtvis i tio veckor där man varje gång tittar på en ny aspekt av den kristna tron. Exempel på ämnen som tas upp: ‘Vem är Jesus?’, ‘Hur ska jag kunna tro?’och ’Vad ska jag med kyrkan till?’.

Kurserna varierar i storlek. Vanligast är kvällskurser som varar i cirka två timmar per tillfälle, men de kan också hållas exempelvis till morgonkaffet eller under en lunchrast på arbetsplatsen eller skolan. Alphakursen är gratis, men ibland ber arrangören om ett bidrag till matkostnaderna.

Den 4 oktober 2022 startar vi en Lunch-Alpha grupp kl 12-14. Vi träffas, äter tillsammans och samtalar om kristen tro. Anmälan till Bosse Åberg Tönnäng. Välkommen med din anmälan!

Digitala cirklar och samtalsgrupper

Nedan kurser, samtal och cirklar är några förslag på digitala träffar hämtade från Studieförbundet Bilda. Fler förslag finner du på Bildas hemsida, där även stöd och verktyg för digitala möten, metoder och material kan underlätta vår möjlighet att mötas i samtal. Det är i samtalet, i mötet med andra som vi kan lära oss om själva och varandra, dela kunskap och fördjupa vår förståelse för varandra. Nu när de sociala fysiska kontakterna blir begränsade kan vi mötas digitalt. 

Samtalsmodell för digitala möten (PDF)

Digital bokcirkel – När larmet tystnar hörs tonen med Studieförbundet Bilda

Längtar du efter att läsa tillsammans med andra? Att tillsammans tolka och utforska livet och tron? Välkommen till en digital bokcirkel med Studieförbundet Bilda. Anmälan här (Bildas hemsida).

Vi läser När larmet tystnar hörs tonen av Sofia Camnerin. Det är en bok där vi får möta författarens både starka och svaga sidor. Hon tar oss med i funderingar kring allt som hör livet till. Med hjälp av hennes text får vi möjlighet att fundera över våra egna liv. Boken ingår i projektet ”Vi läser” som görs i samarbete med Equmeniakyrkan. Alla är välkomna. ”Sofia Camnerin vet att när larmet tystnar hörs tonen – tonen av den närvaro som lugnar magoron, som finns lika nära oss som vinden som lyfter våra spretiga hårtestar och hjälper oss tillbaka när ångesten har ristat hål i vår själ.” Citat från baksidan av boken.

Denna digitala studiecirkel är genom mötesverktyget Zoom. Information och länk att ansluta till mötet kommer till din mejl några dagar innan start, efter anmälan. Du kan koppla upp innan för att testa att allt fungerar i lugn och ro. Anmäl dig via formuläret som du finner här (Bildas hemsida). senast 23 april.

Studieförbundet Bilda inbjuder också till ett storboksamtal kring boken När larmet tystnar hörs tonen den 1 juni. Det kostar ingenting och du behöver inte ha läst boken. Du får möta och samtala med andra som läser samma bok. Anmäl dig till storboksamtalet 1 juni på Zoom via denna länk: https://www.bilda.nu/arr/1086292/vi-laser-storboksamtal-406794


Ring så pratar vi! – Samtal om livet – Digital cirkel via Studieförbundet Bilda

Studiecirkeln där vi pratar om livet. Coronaläget, oro eller allt som hör livet till. Cirkeln kommer att genomföras digitalt via Messenger.
Anmäl ditt intresse till Bilda här.

Start: 1 februari (om vi fått ihop en grupp – annars startar vi när vi är tillräckligt många deltagare)  (om datum är förbi/gammalt, så sök på Bildas hemsida efter rubriknamnet så kan nya kurser finnas tillgängligt)
Dag och tid: Måndagar 17:00-18:30
Tillfällen: 5
Distans: Ja
Ledare: Susanne Johansson
Kostnadsfritt
Ledaren kommer, via messenger, att bjuda in till gruppen och sedan varje måndag kl. 17.00 ringa upp deltagarna.


Digital Kvällsbibelskola med cirkelsamtal och reflektioner. Tema: ”Kyrkohistoria” – Studieförbundet Bilda

Kursen är en genomgång av kyrkohistorien. Vi går igenom den tidiga kyrkan, delningen mellan Ortodoxa och Romersk-katolska kyrkan, reformationen, väckelsehistoria och mycket annat. Vad är det egentligen som skiljer olika kyrkor åt? Kursen äger rum på zoom på grund av rådande restriktioner. Anmäl ditt intresse och läs mer här!

Start: 1 februari (om datum är förbi/gammalt, så sök på Bildas hemsida efter rubriknamnet så kan nya kurser finnas tillgängligt)
Dag och tid: Måndagar 19:00-21:00
Tillfällen: 5
Distans: Ja
Ledare: Simon Johansson
Pris: 150kr