Ekumenisk sommargudstjänst i Byahuset

Observera

Denna text publicerades första gången den 15 augusti, 2020. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

En lördag-kväll i mitten av augusti stod flaggan i topp på Byahuset. Byns församlingar inbjöd till sommarens enda ekumeniska gudstjänst. Cecilia Strömberg var mötesledare och inledde med sången ”Kom du helige” samt psalmen ”Jag vill ge dig o Herre min lovsång”. Helen Hörnlund delade några tankar i inledningsordet om våra händer. Hur man kan känna känslan i fingertopparna. Hon anknöt till Corona-pandemin, hur viktigt det är med hygienen, handskar och handsprit. Ibland kan vi behöva att hålla handen. Hon läste evangeliet om Jesus och barnen. Gud vill använda oss. Helen sjöng sången ”Får jag låna din båt”. Det du är och det du har, det skall vi använda. Psalmen ”Grip du mig helige Ande” fick bli en utgångspunkt för predikan som Pelle Nyström, Umeå höll.

Pelle inledde med orden ”Det är inte fåfängt att träffas till gudstjänst och bön. Hans utgångspunkt blev från söndagens episteltext om Nådens gåvor, andens verk i våra liv. Många människor vet om Gud, att han skapade vår jord. Man har också lite kläm på Jesus. Anden, är det något för andra, för mig? Jesus fick det lilla extra när den helige Ande var med. Bespisningsundret t.ex. när Anden fick välsigna brödet så det räckte och blev över. Bibeltexten är från I Kor. 12:4-11. Samma budskap vill han ge till dig och mig. Pelle tog ett exempel om en kille i vår by som fått diskbråck, ”Kalle”. (Fingerat namn och sjukdom) Först kommer en som ger goda råd om träning för kroppen för att stärka ryggen. Nästa som kommer är tjänaren som erbjuder sig att städa. Det blir till nytta efter Guds vilja, Gud får äran! Sedan kommer lärartypen med en bunt böcker. Gud låter oss göra efter hans vilja, att förmana och trösta varandra. Nästa kan komma med en bullpåse osv. Den femte ser att det behövs fixas hos Kalle med tomten så några hjälper till med gräsmattan, häcken mm. Vi är lemmar, varandra till tjänst. Han vill använda vår personlighet. Han berättade om när han och hans fru längtade efter grodbakelser och någon kom och gav dem grodbakelser och havrekakor. Vi får göra alla önskningar kunniga inför Gud, Han är steget före hela tiden. Psaltaren 32:8 står det: ”Visa mig Herre din väg”. Låt gåvorna fungera tillsammans. Låt oss tillsammans bygga en bättre värld. Efter predikan sjöng Cecilia 2 sånger; ”Om jag kan hjälpa någon” och ”Här har du mig Gud”. Cecilia berättade om våra bönesamlingar som vi haft i 14½ år varje måndag kväll. Vi bad för våra böneämnen denna vecka. Hon berättade även om digitala gudstjänster och den predikan som Tomas Sjödin höll om att vara älskad. Johannes, den lärjunge som Jesus älskade mest och hur han villkorslöst älskar oss alla. Gudstjänsten avslutades med psalmen ”Öppna mig för din kärlek” och ”Välsignelsen”. Fikat var paketerat i handgjorda påsar som delades ut till alla.