Vägen till korset

På palmsöndagen fick vi samlas till gudstjänst med nattvard. Cecilia Strömberg var mötesledare och gudstjänsten inleddes med psalmen ”Se vi gå upp till Jerusalem”. Därefter läste hon en av dagens episteltexter; från Filipperbrevet 2:5-11. Hon sjöng sången ”Fram till Jesu kors” innan dagen psaltarpsalm läste, Ps. 118:19-28. Psalmen ”För att du inte tog det gudomliga” sjöngs tillsammans. Sedan sjöng Cecilia ”Korset där Jesus gav sitt liv” och ”Hosianna, jag är svag”. Dagens talare var Thomas Ahlberg, Vännäs. Han läste bibeltexten från Johannes ev. 12:1-16. Vi ser idag på TV vilken värld vi lever i, det är krig osv. Vi befinner oss nu i fastetiden, en 40-dagarsfasta. Efter flera passionsveckor så går vi nu in i stilla veckan. Vad innebär fastan? Det är en gåva till kyrkan, till dig och mig. Den är inte fylld av bördor. Fastan innebär att avstå från det goda, få ett hälsosammare liv. Vi är människor. Vi behöver avgränsningar. Han jämförde med om vi skulle äta 10 tårtbitar eller om vi bara ska äta en tårtbit. Vi får be att Gud ska befria oss från dödens makt. Vi ska dö men vi ska uppstå från döden. Johannes berättar om Marta, Maria och Lasaros. Vi behöver vänner. Jesus hade en nära vänskap med Maria, Marta och Lasaros. Vi får ibland frågan vem vi är mest lik, Maria eller Marta. Det enda vi vet om Lasaros är att han blev uppstånden från de döda. De som fått hjälp från Jesus hyllade honom. Skulle någon lägga märke till en som kommer på en åsna, De hyllar honom som en kung. Han är en befriare som skulle skapa rättvisa över vårt land. Hosianna betyder Fräls oss Herre, Jesus ger sitt liv för hela skapelsen, det gäller än idag. Paulus visste vem denne Jesus var. Jesus , den osynlige gudens avbild. Förstfödde i den skapelse som kommer att förvandlas. Vi kommer att känna igen varandra. I honom skapades allt på himmelen och på jorden. Allt är skapat genom och till Jesus. Vem är då han? Sann Gud och sann människa. Vad representerar mantlarna som de lade ut? Ägodelarna, begären, föreställningarna. Han avstod från allt, antog en tjänares gestalt. Han gjorde sig ödmjuk och var själv lydig ända till döden. Han vann en seger på korset. Palmbladen är en smörjelse till Messias. Under stilla veckan får vi reflektera, hur kan vi tro på det. Den leder oss in i påskdagarna, skärtorsdag, långfredag-mörker, påskafton och påskdagen då vi får möta den uppståndne. Livet pendlar upp och ner, mellan tomhet och vilsenhet.

Efter predikan sjöng Cecilia ”Kärlek vid som oceaner” och psalmen ”Jag har ofta frågor Herre” sjöngs unisont. Som inledning till nattvarden sjöng Cecilia ”Du är helig”.

Thomas Ahlberg

I nattvarden poängterade Thomas om Marta och Maria. Marta tyckte nog att ”Säg åt henne. ska jag behöva göra allting”. Jesus säger till Marta att det är viktigt att Maria får sitta vid mina fötter. Det är svårt att tala sant om mig själv. Vi får börja där jag är. Det finns tusen anledningar till att jag tappar hoppet. I nattvardsfirandet sjöngs körerna ”Lova Herren min själ” och ”Ät mitt bröd”. Gudstjänsten avslutades med bön och Cecilia som sjöng sången ”Gå med Gud”. Även denna söndag fick vi dela gemenskapen runt fikaborden.