Brödundret

Tisdagen efter påsk fick vi på nytt samlas till missionsafton. Den inleddes med psalmen ”Var jag går i skogar berg och dalar. Kvällens inbjudare Sonja Eriksson talade om olika ordstäv. ”Vad har du på hjärtat”? ”Vad hjärtat är fullt av talar munnen”. Sonja läste från Johannes evangelium 17:18-26 där Jesus talar av hjärtat. Cecilia Strömberg sjöng ”Låt oss vara ett i dig” och ”Såsom han har älskat och gett av sin kärlek”. Innan predikan sjöngs psalmen ”Öppna mig för din kärlek”. Elin Lagerhäll Vännäs var kvällens gäst.

Elin Lagerhäll

Elin läste från Johannes 6:1-15 där det berättas om brödundret där Jesus mättar 5000 män. Det sprider sig som en löpeld när Jesus vandrar fram. Det finns många tvivel och funderingar bland folket. Det finns både en nyfikenhet och en skepticism. De längtade efter en kärleksfull blick och ett helande precis som det är hos oss. Vi har olika erfarenheter och förväntningar. Vi är ett folk som söker Jesus. De gick till ett berg för att få lugn och ro. Hur skulle de få tag på tillräckligt med bröd för att mätta alla människor. Så fanns det en liten pojke som hade en matsäck med sig. 5 bröd och 2 fiskar. Jesus mättar för att visa omsorg var en teori. En annan är att de inte skulle äta sig mätt fysiskt, de skulle bli mätta på hans ord. Barn kan undra om det var ett trolleri som Jesus gjorde. Vad var det som egentligen hände? Jesus tog brödet och delade ut. Ingen ber om något att äta. Jesus ser vad folket behöver. Han ger frikostigt. Han ger av sig själv för att han vill. Han ger med generositet. Det räcker längre om man delar. Brödet är ett jordiskt men också ett himmelskt. Ett behov som alla människor delar. Vi kan få sitta på berget hos Jesus. Människor som bär på en tomhet, sjuka som vill bli friska, som vill bli sedda. En del tar avstånd, en del är öppna och nyfikna. Jesus ber oss stiga upp från gräset, han sänder oss ut.

Efter predikan sjöng Cecilia ”Visan om kornbröden” och ”Vid dina fötter”. Psalmen ”Kristus är uppstånden” sjöngs och vi fick be för våra böneämnen samt den bön som Jesus lärde oss. Cecilia sjöng till slut sången ”Livslevande” och välsignelsen sjöngs tillsammans. Sedan fick vi gå till det dukade fikabordet och dela gemenskapen med varandra.