Vårtid

Observera

Denna text publicerades första gången den 8 mars, 2018. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

Idag är vår tid att leva. Om i morgon vet vi inget. Men vi har ju våra drömmar och förhoppningar. Vi längtar efter våren då färgerna brukar återkomma; grönskan, blomningen, solljuset. Då kommer värmen att tillta och fågelsången och promenaderna… Vi har varken svårt att tro eller att hoppas på ett sådant liv. Vi har nämligen varit med om det förr.

Denna längtan efter naturens nyfödelse, ljusets vinst över mörkret, de begravda frönas uppståndelse väcker möjligtvis också en djupare längtan hos oss: Vi blir påminda om att vårt eget människoliv har sina ”årstider”. Ibland verkar det dött i vår inre värld, kyligt, mörkt och uppgivet… Att då få uppleva den omgivande naturens förvandling i sitt eget inre vore fantastiskt. Som en andlig vårtid. Men det känns kanske svårare för dig att våga tro och hoppas på något sådant än att förutsätta att gullvivornas tid är inom räckhåll? Men, Gud är inte långt borta ifrån någon enda av oss! Hans ljus är här i världen, för din skull!

Men, vi behöver kanske varandra för att upptäcka det. Jag vill säga att nu är det vår tid att uppmuntra varandra till att våga tro att Gud, som återskapar naturen, också vill väcka liv och glädje i våra egna liv – liksom i vår gemenskap.

Paulus talar om att vi har olika uppgifter när vi bygger en gemenskap där man kan dela livet med varandra. Den ene sår, den andre vattnar och någon får skörda, säger han. Det är viktigt att vara med och hitta sin uppgift, men påminner Paulus; Det är Gud som ger växten! Vi får vara hans medarbetare.

Per Harling vattnar med sina tankar i en text ur psalmboken: ”Vila i din väntan. Stilla mötet sker. All din stora längtan Herren hör och ser. Våga vänta tryggt: Snart har dagen grytt. Våren visar vägen: Gud gör allting nytt… Herren skingrar rädslan; kornets hopp är stort. Framtiden väntar, vila i tro, kornet som nu slumrar snart börjar gro.” (Psalmer o sånger Nr 205)

Välkommen till Gräfsnäskyrkan – en plats där vi längtar efter att något nytt skall växa fram!  Vi hoppas… Men det är nu vi lever!  Och ditt liv är redan ett liv – och det är vackert!  BERTIL CARLSSON, pastor