Pastorn har ordet

Observera

Denna text publicerades första gången den 27 november, 2018. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

”Och ljuset lyser i mörkret…”

”Föreställningen att det finns en glöd under snön är naturligtvis absurd. Man kan bara rycka på axlarna åt sånt. Men det måste sägas: Det finns en glöd under snön.”
(Björner Thorson)

I tonåren var jag med på en skidresa till Idre. Ungdomsgänget i kyrkan åkte dit på sportlovet. Kvar hemma fanns en av våra vänner, Per-Anders, svårt sjuk i cancer. Jag var nära vän med hans flickvän. Vi brukade sjunga tillsammans och under den här sportlovsveckan skulle vi sjunga på en liten kvällsgudstjänst någonstans i Idre. Strax innan det var dags för gudstjänst, ringde telefonen med beskedet, att Per-Anders var mycket sämre. Jag fick sjunga själv och jag minns ännu hur det var att stå där framme i kyrkan och se bl.a. PerAnders flickvän och lillebror sitta i bänken, medan jag sjöng: ”Molnen kan komma för solen, men solen lyser ändå. Även om det är mörkt på natten, ljusnar det dagen därpå. Gud är ljus, inget mörker finns i honom. Gud är ljus…”

Natten efter vi kom hem från Idre dog Per-Anders. Min värld förmörkades och jag lyfte min knutna näve och hötte åt Gud. Det var inte sista gången jag mötte det svåra och obegripliga. Det var inte sista gången jag ställde frågor som jag inte fick svar på. Ändå har tron eller snarare om att sången jag sjöng i Idre, var sann, följt mig genom livet; ”Gud är ljus”. Även om jag ibland har svårt att se ljuset, så finns det ändå där. Det är mitt hopp. Det är min tro. Ja, det är min erfarenhet. Inte varje dag, men glimtvis, nu och då. Det finns ett ljus i denna värld, som ingen kan släcka, ett ljus som brinner för kärlek och rätt, ett ljus som brinner för dig och mig. ”Gud är ljus. Inget mörker finns i honom.” Det är detta Ljus som hela kyrkoåret handlar om och det betonas särskilt i adventstid och jultid. ”Och ljuset lyser i mörkret, och mörkret har inte övervunnit det.” (Joh.1:5).

Gud, hjälpe oss att se det ljuset, att öppna oss för det, att leva i det och att ge det vidare. Gud är ljus och genom barnet i krubban lyser det ända in i vår värld och ända in i våra liv.

God Jul & Ett Välsignat Nytt År önskar jag dig!
Ammi Floberg