Med önskemål om en fin adventstid från pastor Berit Scott.

Kära vänner!

Första advent på söndag!

Nu får vi tända ljusstakar och adventsstjärnor i våra fönster. Visst är det fint att få göra det! Det lyser upp i en annars mörk tid nu innan snön har kommit. När jag skriver nu är det väldigt grått ute och det är inte kallt, så än har inte snön kommit, kanske har den gjort det när du nås av dessa rader.

När vi tänker framöver så undrar hur vi nog alla hur denna adventstid och jul kommer att bli. Vi får inte vara mer än 8 personer i kyrkan på söndag, så vi får inte alls fira advent som vi brukar och vill. Kommer vi att få fira jul med våra nära och kära? Eller blir det kanske bara med de som vi normalt bor tillsammans med, eller blir en del av oss till och med ensamma denna jul? Att något så litet som ett litet virus kan få sådant inflytande på en hel värld!

Detta är tankeväckande, något så litet kan ha så stor betydelse! Ett litet virus har fått hela världen i sitt grepp. Detta virus styr hur vi får umgås med våra medmänniskor och det styr arbetslivet för många av oss, det styr till och med ekonomin för många. Det finns ju ett ordspråk som lyder ”Små sår och fattiga vänner ska man inte förakta.” Det lilla ska vi inte förakta, vi ska inte strunta i det som kan tyckas litet. Jesus tog ju ett litet barn i famnen och sa till dem som då lyssnade på Honom att de måste bli som barn för att komma in i himlen. Det lilla barnet som vår förebild. 

Mina tankar går vidare: Jesus berättade en gång en liknelse om ett senapskorn. Ett senapskorn är ju något mycket litet. Men detta lilla korn kan, när det kommer ner i jorden och får gro, bli en riktigt stor planta. Enligt en kommentar jag läst så kan senapsplantan/trädet nå en höjd av nästan tre meter. 

I Matteus 13 finns denna liknelse och där säger Jesus att ”Himmelriket är som ett senapskorn”. Det kan tyckas litet, men när det får gro och växa så blir det mycket stort. 

Himmelriket, Guds rike, finns inom er, säger Jesus i Lukas 17.

Tänk detta lilla frö kan sås inom dig och mig och sen växa sig riktigt stort. Sår du ut Guds rike i andra människors liv, så kan det få växa och gro och bli enormt stort. Församlingen, vi får vara med och så ut Guds rikes frön och får det gro och växa i människors liv, så kan det bli så mycket större än vi kan föreställa oss. 

Allt detta handlar det om på Andra advent när temat enligt kyrkoåret är ”Guds rike är nära”.  Så nära att det kan bo i ditt och mitt hjärta, så nära att församlingen är ett uttryck för det, så nära så att människor som du och jag talar med kan få ett frö som sen kan gro och växa. Visst är det stort!!

Med dessa rader vill jag önska Dig som läser en fin adventstid. Jag kommer att ha semester stor del av december och från och med 1/1 kommer jag att gå ner i tjänst till 25%. Det har inte varit något lätt beslut, men jag vill prioritera tjänsten på Luthagård och dessutom mina nära och kära. 

Jag kommer att finnas i kyrkan, oftast på tisdagar, från och med januari. Välkommen då, eller hör av dig via mail eller telefon.

berit_scott@hotmail.com

0731-570917

Önskar dig en välsignad adventstid och en fridfull julhelg med Jesusbarnet i centrum.

Hälsningar Berit