Vänförsamling

Equmeniakyrkan i Dals-Ed har en vänförsamling i Vaxholms missionsförsamling och här presenteras en del av de nyhetsbrev, som församlingens pastor skickar ut.

Vaxholms Missionsförsamling är nu nerlagd

De församlingsmedlemmar som så önskade har flyttats till Enebykyrkans församling.

Andreaskyrkan ägs numera av Equmeniakyrkan centralt. Än så länge är det oklart vad som kommer att hända med kyrkan.

Vi fortsätter att be för människorna i Vaxholm och uppmanar dig att göra detsamma.

Pastor Jenny Sundström.

Vad händer i Equmeniakyrkan i Vaxholm?

Församlingen har under flera år fört samtal kring hur och om verksamheten ska drivas i kyrkan fortsättningsvis. Arbetet i kyrkan har avstannat så gott som helt på grund av pandemin. Sedan några år har församlingen beslutat att försälja en del av kyrkans inventarier vilket just nu pågår via Crafoord auktioner i Täby som även säljer online. 

Församlingen har även beslutat att sälja kyrkan och därför har en försäljningsprocess påbörjats där några intressenter visar intresse av kyrkan. Vid varje tillfälle som kyrkan visats för en intressent har frågan ställts om möjligheten för församlingen och andra intressenter att hyra kyrkan för samlingar. Det har bemötts positivt men frågan ska även finnas med när en slutlig spekulant presenterar sitt bud. Enligt församlingens stadgar ska budet presenteras för församlingen som då fattar ett slutgiltigt beslut om försäljning.

Pastor Jenny Sundström

Nyhetsbrev från pastor Jenny Sundström 27/10 2020

Hej!
Det var längesen vi hördes av och det var längesen vi sågs! Mitt liv är fullt av helt världsliga ting som tvätt, disk, förvärvsarbete och trädgårdsarbete 🙂 Men så kom det en kvinna som väldigt gärna ville bli medlem i församlingen. Samtidigt blev jag upplyst om att Andreaskyrkan fyller 60 år nu på lördag! OCH jag har utlovat ett minnesstund för Helene Wallin denna höst. Så på lördag 31/10 kl 13:00 bestämdes det att det skulle bli högtidligt firande, en stund att minnas samt en glädjens medlemsupptagning. 

Jag har gett mig själv uppgiften att hålla ihop detta tillsammans med Emma Molander som sjunger och spelar. Det ska bli så härligt att få fira gudstjänst igen, om än på ett annorlunda, distanstagande sätt enligt konstens alla regler. Jag hoppas att du vågar komma! Inga kramar och alla sitter på anvisade platser långt ifrån varandra för att vi inte ska utsätta någon för risk eller oro. Men ibland kan det vara värdefullt att få höra varandras röst och se varandra i ögonen även om det är på avstånd. 
Med en önskan om värme och kärlek till dig där du är!

Pastor Jenny Sundström

Nyhetsbrev från pastor Jenny Sundström 20/4 2020

Hej!

Ja, det kan nog inte vara någon som har missat informationen om att det drar en pandemi över världen i hiskelig fart. Viruset Covid -19, eller det så kallade Coronaviruset. Jag undrar om det kan vara någonting som INTE blivit påverkat av detta virus i vårt samhälle. Det gäller förstås även kyrkan i världslig mening och så även Andreaskyrkan.
Nästa söndag var det inplanerat ett årsmöte, men det kommer inte att bli av. Inte för att vi förväntas bli fler än 50 personer utan för att flera av oss som har ett intresse av att gå på mötet tillhör riskgrupperna för detta nya virus.
Styrelsen vill inte på något sätt utesluta någon viktig röst så därför skjuts årsmötet på framtiden. Det nya datumet är satt till söndag den 30 augusti kl 13:00. Vad jag hoppas på ska kunna ha hänt tills dess är kanske att de funnit en medicin så att de som drabbas hårt inte ska bli lika sjuka, eller att det är så många som varit sjuka att det uppstått en ”folkimmunitet” tror jag det korrekta ordet är för vad jag tänker på.
Förutom att vår vardagliga verksamhet ligger på is så finns det ännu en viktig händelse som jag tillsammans med styrelsen valt att skjuta på framtiden, nämligen vår kära församlingsmedlem Helene Wallins begravning. Detta beslut har tagits tillsammans med Helenes anhöriga som uppmuntrat detta beslut i hopp om att alla som vill vara med och ta avsked av Helene ska få vara det utan att känna rädsla för att bli sjuk.
I dagarna gick det ut ett brev från Equmeniakyrkans kyrkoledare Lasse Svensson. Nu när majoriteten av stockholmsförsamlingarna ställer om till att sända gudstjänster via webben och det fysiska mötet är minimalt så påminner Lasse oss om att Jesus säger ”där två eller tre är samlade i mitt namn är jag mitt ibland dem.” (Matteusevangeliet kapitel 18 vers 20) Vi behöver inte vara fler än så för att det faktiskt också ska kunna räknas som gudstjänst tänker jag. Men framför allt inbringar de orden hopp och tillit i mitt hjärta. Mitt i denna kris står faktiskt också Jesus med oss. Bara en sån sak stärker mig. Gud är ingen gud som är långt bort, han står med oss mitt i den kamp och den oro vi utkämpar varje dag.
Oavsett vad vi oroar oss för om det är vår åldrande mamma eller morfar, konkurs eller permission, dödsångest eller ensamhet så hör han varje ord du andas och han bär dig igenom även detta svåra. Jesus säger faktiskt till och med ”Känn ingen oro. Tro på Gud och tro på mig.” (Johannesevangeliet kapitel 14 vers 1). Känn ingen oro, utan ha siktet inställt på mig, tänker jag att Jesus menar. Ett konkret exempel på hur man kan göra det är att när orostankar tornar upp sig så kan man bryta tankemönstret med att tänka ”Jesus” på utandning och ”Kristus” på inandning. För mig har det gjort stor skillnad i många olika livsskeden i livet.Ta hand om dig och be om beskydd över dig och dom du älskar.
Med en önskan om Guds beskydd och välsignelse över ditt liv!
Pastor Jenny Sundström

Nyhetsbrev från pastor Jenny Sundström 5/3 2020

Hej!

Nu var det längesen du hörde något från mig! Trots att det inte finns någon anställd pastor rullar verksamheten vidare.
* Varannan vecka är det ”Barnens plats i kyrkan” på tisdagar kl 17-18:15. Då är det fullt ös med lekar, sång, musik, pyssel och bak. Samtidigt som vi får lära känna Jesus tillsammans. Nästa tillfälle är tisdag 17 mars.
* Varannan söndag är det sinnesrogudstjänst med Anders Peedu som håller i trådarna, jag, Jenny Sundström som har nattvard och en inbjuden talar som berättar om livet ut ur beroendet från drogerna. Nästa tillfälle är nu på söndag kl 16:00. Välkommen!
* Flera gånger i månaden har Kulturum i Vaxholm (ofta) musikevent av alla dess slag! Dessutom har vi fått igång möjligheten att ha utställning i kyrkan och först ut var Anna Brita Källsner. Nu är det en annan konstnär, så kom på söndag kl 13 så får du se vad som erbjuds!
* Söndag den 29 mars startar dessutom en ny verksamhet – ”Kafferep med andligt innehåll”. Sista söndagen i varje månad kl 14:00 träffas vi som vill och pratar och lyssnar utifrån ett bestämt tema för dagen. Söndagen 29 mars är temat ”Finns det någon mening i lidandet?”. Alla pratar i ”jag-form”.
Du har därför all anledning att hålla utkik på hemsidan www.equmeniakyrkan.se/Vaxholm och på anslagstavlan i kyrkan för att se vad som händer i Andreaskyrkan.
Det som är lite haltande just nu är loppisen! Den finns där och det är flera intresserade ansvariga personer som vill dra igång men vi är helt enkelt inte tillräckligt många. Har du möjlighet att ställa upp en eller några lördagar så hojta till! Det kommer att ge dig mer än du tror!
Till sist vill jag redan nu flagga för församlingens årsmöte lördagen den 25 april kl 13:00.Vår ordförande Maria Watolla är på väg in i nya viktiga uppdrag och måste därför låta sin plats som styrelseledamot fyllas av någon annan. Du behöver inte vara beredd att axla ordförandeskapet men om du finns där ute som längtar efter att finnas med och påverka ett kyrkligt sammanhang som gör viktiga saker i samhället så hojta till med vändande post!
Som en sista hälsning vill jag också berätta att Helene Wallin, en av våra kära församlingsmedlemmar har gått ur tiden och lämnat en tom plats efter sig i våra hjärtan. Jag är tacksam att få ha lärt känna denna kvinna som hade en så stark och uthållig tro, och som gav oss vittnesbörd om att Gud verkar här och nu mitt i våra liv. På söndagens gudstjänst kommer vi att tända ett tacksamhetens ljus för henne.
Allt gott!
från pastor Jenny Sundström

Nyhetsbrev från pastor Jenny Sundström 23/11 2019

Hej!

Nu har vi haft torsdagens sista ”Stilla stund” och den avslutade vi med att sjunga ”Vi vill säga Tack!”. Tack Jesus för alla gudsupplevelser, Tack för all fin gemenskap, Tack för all beröring av den Heliga Ande, Tack för närhet, Tack för kamp och Tack för kärlek! Precis som när man bjudit in till en stor fest där två dagar innan festen ringer hälften av gästerna återbud. Väljer jag att på festen fokusera på de som inte kunde komma eller de som faktiskt är där? Det gör en enorm skillnad i hur man upplever själva festen! Och jag har så långt jag har förmått alltid försökt se till det fantastiska som blev, inte till det som kunde blivit. Därför säger jag nu också till er: Tack för alla möten, allt fint vi som varit här har fått uppleva tillsammans. Tack för att ni stått ut med mig i dagar som varit mer tuffa än andra, Tack för att ni suttit kvar och lyssnat när Guds Ande inte velat vara del av det jag predikat. Men tack också för det enorma stödet jag har upplevt i denna församling! Det är under mina 9 år inte många gånger jag på något sätt fått någon kritik utan tvärtom nästan fått för mycket beröm! Beröm för det jag predikat, för det jag sjungit, för det jag planerat, för det jag har delat med mig av i studiecirklar, för förrättningar, för det jag har hållit ordning på, den snö jag skottat och de blommor jag planterat. Så TACK, ni har låtit mig växa in i min pastorsroll på riktigt! Och även om jag nu inte går in i någon ny pastorstjänst hoppas jag så klart att det kan bli det i framtiden, även om det just nu faktiskt verkar vara så att Gud vill ha mig på en annan plats i samhället. Och det är min fasta övertygelse(!), att Gud använder oss människor där vi är oavsett om vi arbetar i en kyrka eller på någon annan plats, eller inte jobbar alls för den delen också!
MEN även om jag nu går av som anställd pastor, så kommer jag ändå, vad styrelsen uttryckt i alla fall, fortsätta vara församlingens pastor, men på ideell eller volontär basis. Det kommer innebära att jag inte kommer ha lika stor översikt över vad som behöver göras, jag kommer inte kunna ta ansvar för att gratulera alla som fyller jämnt eller att se till att toaletterna ser ok ut. För jag kommer inte kunna lägga ner lika många timmar då jag träder in i ett heltidsjobb och fortfarande har mina tre små vildbasare hemma. Men är det någon som vill samtala, eller viga sig, eller så, tveka inte att slå en signal! Jag vill gärna fortsätta tjäna församlingen i stort och smått så långt det är möjligt!
Så hur går vi vidare nu? ”Vad vill du med framtiden?” Jag är övertygad om att Jesus vill nå människor i Vaxholm med det glada budskapet att de är älskade precis som de är, att de är skapade till Guds avbild, att deras kropp är ett tempel (oavsett vad vågen säger) och hur kan vi göra det bäst är den stora frågan? På söndag är det först avtackningsgudstjänst kl 11 för mig med Emma Molander, Maria Watolla och mig. Sedan äter vi soppa och plättar och fortsätter med församlingsmöte på temat ”Vad vill du med framtiden?” kl 12:30. Du är Välkommen vem du än är!
På lördag är det loppis kl 11-14 som vanligt! Då möter du Mary och mig och får fika med oss om du kommer förbi!
Till sist påminner jag om Kulturums Mid Sixties ikväll kl 19:00! Inträde 100 kr. Kom och njut!
Önskar dig allt gott!
Pastor Jenny

Nyhetsbrev från pastor Jenny 17/9 2019

Hej!

Du som har längtat efter gudsjänst, på söndag kl 16 är det dags! Då ska vi tillsammans få möta Gud i en lite annorlunda form. ”En liten opretentiös Gudstjänst” som jag skrivit på affischen. Jag har lovat att sjunga, spela och dela lite tankar. Därefter kommer ordet att lämnas fritt. Skrämmande kanske! Den som vill dela med sig av sin upplevelse eller erfarenhet av Gud, läsa ett bibelord eller ta upp en sång är välkommen att göra det. Eller så sitter vi tysta en stund tillsammans med möjlighet att tända ljus, be en tyst bön för sig själv, möta Gud. Den som vill gå hem gör det, den som vill stanna gör det.
Idag kl 17:15 har vi andra omgången av Barnens plats i kyrkan! Då ska vi prata om den Gode Herden, och vad en god herde kan vara för något. Barnen ska få tillverka får av marshmallows så det ska bli väldigt spännande och se vad det kan bli för får av det 🙂På torsdag är det först Stilla Stund kl 10:00. OBS ny tid! Jag delar några tankar och vi hinner stanna upp och reflektera och be inför dagen.
Kl 19:00 är det trubadur Jonas Karling som står för programmet i Andreaskyrkan med Kulturum i Vaxholm som arrangör.Veckan avslutas som sagt med gudstjänst på söndag kl 16:00. Temat blir ”Vem är störst?”.Du som längtar och undrar när loppisen öppnar igen så är det lite personalbrist och de som vill arbeta med loppisen har blivit sjuka. Är du eller någon du känner intresserad av att hjälpa till på loppisen någon lördag under hösten, hör av dig!
Och på tal på att höra av sig, telefonen 0720 09 40 63 som hör till kyrkan fungerar inte så bra just nu. Arbete pågår med att få igång den igen. Tills dess är det säkrast att antingen komma på någon av sammankomsterna i kyrkan eller skicka mejl om du vill ha kontakt med mig.Jag vill till sist påminna om att på tisdag nästa vecka den 24 september kl 18:00 är det församlingsmöte! Temat är: ”Vågar vi satsa?”. Jätteviktigt att just du kommer!
Vem du än är, är Du varmt välkommen när som helst!
Pastor Jenny Sundström

Nyhetsbrev från pastor Jenny 2/9 2019

Hej!

Nu var det LÄNGESEN! Månaderna går och blir till år. Jasmine är nu 1 år och 4 månader och som ni har förstått har jag sugit ut varje liten uns ur denna föräldraledighet eftersom det nu är sista gången jag är hemma. Så det är med en viss vemodighet jag lämnar hemmet utan Jasmine men det är med glädje jag känner att jag helhjärtat nu kan ta tag i allt som behöver göras i Andreaskyrkan! Och idag är min första arbetsdag!
Så vart börjar vi?

  • Redan imorgon drar ”Barnens plats i kyrkan” igång igen! För barn 3-7 år varannan tisdag med start kl 17:15 drop-in korv med bröd till självkostnadspris. Kl 17:30 drar vi sen igång med dagens tema och avslutar sedan 18:30.
  • På torsdag börjar Stilla stund kl 9:00 med möjlighet till stillhet och bön i ca 20 min inför dagen. Detta återkommer sedan varje torsdag. Nytt för i år är dock att första torsdagen i varje månad har vi efterföljande teologiskt samtal och nu på torsdag är temat ”Hur kan jag vara både salt och ljus bland mina medmänniskor?”. Kom, lyssna och dela din åsikt!
  • Den 24 september kl 18:00 är det församlingsmöte på temat ”Vill vi sälja eller Vågar vi satsa?”. Kom och möt Regionledare Jenny Dobers och Klas Eriksson från Equmeniakyrkan för att lyssna in våra möjligheter att få komma till användning i Vaxholm.
  • Jag vill även slå ett slag för nästa event av Kulturum i Vaxholm. Det sker den19 september kl 19:00 då trubadur Jonas Karling tar sig an scenen.

Och för dig som är sugen på att sjunga startar Vaxholms gospel ikväll kl 18:45 i församlingshemmet i Svenska kyrkan.

Så ”välkommen” säger jag till dig! Hoppas vi ses snart! ?

Önskar dig allt gott!
Pastor Jenny

Nyhetsbrev från pastor Jenny 6/2 2018

Hej!

Den som var uppmärksam och befann sig i Vaxholm i lördags såg att loppisen hade premiäröppet för 2019 nu i lördags! Den som var extra uppmärksam såg också attöppettiderna nu är kl 11-14! Så från och med nu är loppisen öppen varje lördag kl 11-14!Så välkommen att fika, fynda och umgås!
Men vad som mer är fantastiskt roligt är att IMORGON börjar Barnens plats i kyrkan igen!
Förra våren, före min föräldraledighet provade vi detta några gånger och det var väldigt roligt och givande. Så nu kör vi igång varannan torsdag med start imorgon torsdag kl 17:15 och drop-in korv med bröd. Själva programmet håller på mellan 17:30-18:30 och vi börjar alltid med att gå igenom vad som ska hända. Först samlas vi och läser en berättelse. Sen använder vi kreativa uttryck för att berättelsen ska få liv – vi bakar, pysslar, sjunger eller som imorgon, har gymnastik med berättelsen som grund! Det ska bli väldigt roligt och spännande! Upplägget är tänkt att passa 3-7 åringar bäst men små- och storasyskon är självklart välkomna ändå! Det är Susanne Ehrenholm och Jenny Sundström som håller i taktpinnen. Vid frågor ring tel 070 44 12 995. Välkomna!
Önskar dig allt gott och hoppas vi ses framöver!
Vänliga hälsningar
Pastor Jenny Sundström
PS Kulturum i Vaxholm har fullbokat program så glid in på www.equmeniakyrkan.se/vaxholm så har du programmet i kalendern! Närmast i tid blir lördag 23 feb då Jazzoktetten Rg3 kommer och torsdag 28 feb då Old Boy Stompers spelar DS

Nyhetsbrev från pastor Jenny 12/10 2018

Hej!

Jag vill allra som hastigast tipsa dig om att imorgon lördag kväll kl 19:30 är det Jazzkväll i Andreaskyrkan! Andy Fite och Helin-Mari Arder från Estland kommer och förgyller kvällen! Inträde 100 kr, Swish och kontant. Välkommen!Söndag den 21 oktober kl 11:00 är det gudstjänst i Andreaskyrkan. Även denna gång är det Svenska kyrkan som håller i taktpinnen. Medverkande är präst Annika Sandell Nilsson, musiker Patrik Kesselmark.Kom ihåg, att VARJE lördag är det loppis kl 12-15! Välkommen att fynda och fika i Andreaskyrkans NYA loppis!
Och till sist vill jag att du redan nu bokar i din kalender torsdag den 8 november kl 19:00. Då har Kulturum i Vaxholm premiär i Andreaskyrkan och ingen mindre än ”Darkest White Soul Orchestra” kommer och spelar! Håll utkik på hemsidan och anslagstavlan för mer information. Ta med en vän och njut en kväll! Det sätter helt klart guldkant på tillvaron!Kom ihåg att du är alltid välkommen till Andreaskyrkan!
Vänliga hälsningar
Pastor Jenny Sundström

Nyhetsbrev från pastor Jenny 16/5 2018.

Hej!

Över 70 personer får varje vecka detta nyhetsbrev!
Vill du fortsätta läsa om:
– kommande kulturevenemang som nya föreningen Kulturum arrangerar i Andreaskyrkan?
– vad som händer i församlingen i framtiden och vad som har hänt?
– några tankar och funderingar kring livet från pastor Jenny?
Då behöver jag ett mejl tillbaka från dig om att du fortfarande vill vara med på sändlistan, annars får du inget mer nyhetsbrev från AndreaskyrkanDetta på grund av nya dataskyddsförordningen GDPR som träder i kraft den 25 maj.Men självklart har jag mer att skriva om än så! En ny liten människa har sett dagens ljus! En alldeles ny liten Jasmine som imorgon är tre veckor gammal. 50 cm lång och 3325 g vägde hon. Så liten, så liten och ändå redan så nyfiken på omvärlden & sina storasyskon. Jag bjuder på en bild, tagen i skrivande stund 🙂 Detta vill vi förstås glädjas åt tillsammans med den som vill komma till Andreaskyrkan söndag den 24 juni kl 11:00 och vara med på gudstjänst med barnvälsignelse OCH medlemsupptagning till församlingen! Sitter du och funderar på om du också vill gå med i församlingen så hör av dig så bokar vi in ett samtal så du får veta vilka förmåner du får genom att bli medlem.
En städdag är utlyst! Lördag den 1 september kl 10:00 är det dags att kavla upp ärmarna och med gemensamma krafter skrapa den sista raden av fönster och flytta om loppisen. Om du känner att det inte är något för dig så kom ändå! Det finns alltid mer saker som behöver göras!
Lördag 16 juni kl 12-15 är loppisens sista dag inför sommaruppehåll! Så passa på nu sista lördagarna att shoppa, fika och fynda särskilt mycket!
Allt gott!
Pastor Jenny som just nu är föräldraledig!

Nyhetsbrev från pastor Jenny 3/9 2017

Hej!

Veckorna går och hösten börjar till mitt förtret! Jag tycker ju allra mest om sommaren och våren. Hösten och vintern däremot är ett otyg i min värld. Men samtidigt är det väl så att jag inte skulle uppskatta sommaren och våren lika mycket om det inte kom lite mörk vinter och höst där i mellan 🙂
Som tur är händer mycket roligt i Andreaskyrkan under hela hösten som livar upp stämningen i själ och hjärta! Redan imorgon gör jag debut på loppisen kl 12-15 tillsammans med loppisMonica! Jag har lovat att bjuda på hallonkaka också så det blir smaskigt. Så kom och umgås, fika och fynda!
På söndag kl 16:00 blir det gudstjänst med kören Bisi Kongo från Tensta! Jag kommer att predika om ”Vad är det egentligen att vara medmänsklig?”. Kom som du är!På tisdag är det bönestund kl 10-10:30. Då är det dags att tillsammans be för världen, Vaxholm och församlingens framtid. Ett mycket viktigt uppdrag nu när splittringen är så påtaglig på alla sätt både i världen och i Vaxholm. Det blir även lite sång och musik med och av mig. Kom till Andreaskyrkan eller be där du är!
Hoppas att vi ses snart!
Allt gott!
Pastor Jenny Sundström

Nyhetsbrev från pastor Jenny 1/6 2017


Hej!

Jag har fått möjligheten att vara iväg på tre fantastiska utbildningsdagar på Domarudden i Åkersberga. Jag har lärt mig nya saker om mig själv och om livet och självklart om beroendeproblematik. Bland annat fick jag lära mig hur otroligt viktigt det är att se till sina egna behov! Nä, det var ju ingen överraskning. Det vet ju alla. Men frågan är, är vi medvetna om vad det får för konsekvenser om vi INTE ser till våra egna behov? Det vet jag. Nu. Det blir beroendesjukdomar som kan ta sig uttryck på alla möjliga sorters sätt. Städmani, prestationsmani, träningsmani, arbetsnarkomani, ja och så klart även andra mer djupare destruktiva sätt som alkoholism och drogmissbruk. Men obalansen i livet är kanske inte alltid så lätt att se och motivera sig att göra något åt. Men det är mycket viktigare än man kan ana.
Jag är hemskt ledsen men nu har det blivit ändringar igen. Det som från början skulle vara en gospelworkshop är nu en eftermiddag där Andreaskören och Helene Du Rietz med hennes kör Gospel Voices övar tillsammans söndag den 11 juni kl 14 och framåt. Kl 16:00 (!!) blir det en avslutande gospelgudstjänst där även jag får vara med och dela några ord. Om du skulle vilja vara med och sjunga ändå, så går det säkert ordna. (det tänker i alla fall jag vara 🙂 Så välkommen att njuta av gospel i Andreaskyrkan söndag den 11 juni kl 16:00!
Nu på lördag är loppisen stängd pga att det är pingstafton. Och nästa lördag, den 10 juni är loppisen öppen för sista lördagen den här våren! Sen kommer den att vara öppen sporadiskt under sommaren. Välkommen 10 juni kl 12-15!
Lördag den 10 juni blir det även städdag! Jag har skaffat förstärkning från Andreaskyrkans vänförsamlingen i Dals-Ed också. 🙂 Uppstart kl 10:00 med skrapning av fönster och annat fix och trix. Vad kan du tänka dig att bidra med?
Hoppas att vi ses snart!
Allt gott!
Pastor Jenny

Nyhetsbrev från pastor Jenny 30/3 2017

Församlingsmöte nu på lördag 1 april kl 15.00

Hej

Tänk vad fort saker och ting kan ändras. Livet är på väg åt ett håll och plötsligt byter det riktning. Så blev det för mig och Andreaskyrkan samtidigt. Jag har råkat ut för några olyckliga omständigheter så jag har varit sjukskriven i några veckor, det är därför det har varit lite tyst härifrån på nyhetsbrevssidan. Bland annat har jag brutit några revben som verkar vara svårläkta. Men allting har sin tid sägs det, det svåra är bara att acceptera det 🙂

För Andreaskyrkan såg framtiden ljus och inbjudande ut vid årsmötet den 5 mars med en budget som pekade uppåt! Men kort därefter visade det sig att vår hyresgäst Musiklabbet var på väg ut ur våra lokaler. Anledningen till att de flyttar har inte med oss som hyresvärd att göra utan de har helt andra anledningar till det. MEN tyvärr påverkar det vår budget som sattes i väldigt stor grad när den planerade inkomsten försvinner. Men det fantastiska mitt i allt detta är att vi kanske har en ny hyresgäst på väg in istället! Information, siffror, kronor, beräkningar, framtidsplaner kommer att diskuteras och tas beslut om nu på lördag kl 15:00. För på samma gång finns det en köpare som är villig att träda in och ta över alla våra kostnader och vårt ansvar genom att köpa vår kära kyrka. Men att hyra något (som vi ska få göra om vi säljer) och att äga något, är i praktiken väldigt stor skillnad. Be gärna att Guds vilja ska ske mitt i detta svåra beslut.

Men före församlingsmötet blir det loppis och fika på lördag kl 12-15!

Nästa vecka vill jag också pålysa att det blir bönestund på tisdag kl 10:00-10:30. Jag delar några ord, sjunger någon sång och vi ber för stora och små saker.

På torsdag nästa vecka den 6 april kl 19:00 tas studiecirkeln upp igen! Studiecirkeln om 12-stegsprogrammets 12 steg. Välkommen!

Hoppas att vi ses snart!

Allt gott!
Jenny

Nyhetsbrev från pastor Jenny 15/3 2017


Hej!

På det ovanligt välbesökta årsmötet den 5 mars informerade styrelsen att vi nu fått en intressent som vill köpa kyrkan. Vi som var där diskuterade hur vi ville ha det i framtiden men just då saknades för mycket information för att kunna ta ett ordentligt beslut. Styrelsen har nu fått in ett bud och annan kompletterande information som gör att vi nu är redo att ta beslut på församlingsmötet lördag den 1 april kl 15:00 om vi ska sälja kyrkan eller inte. Eventuellt kommer köparna och presenterar sig och sina idéer.
Det finns även en svår fråga till som handlar om Musiklabbets framtid i Andreaskyrkan, där beslut måste tas.
Jag och styrelsen hoppas att så många som möjligt kan komma och dela ansvaret med oss i dessa svåra beslut.
Önskar dig allt gott och Guds välsignelse över ditt liv!
Jenny

Nyhetsbrev från pastor Jenny 28/2 2017


Hej!

I söndags fick vi som var på gudstjänsten vara med om något särskilt roligt! Tiden var mogen för en vän till församlingen att träda in i församlingens gemenskap på allvar. Att bli medlem och inskriven i Församlingsboken innebär att man innesluts i församlingens omsorg och ansvar på ett särskilt sätt men också att man axlar det ansvar som församlingen har i Vaxholm – nämligen att gestalta Kristi kropp på jorden. Ett till synes övermäktigt uppdrag, men tillsammans är vi små, små länkar, sammankopplade som gör jobbet enastående bra!
Inför årsmötet på söndag kl 14 vill jag bara peppa alla er som känner er tveksamma till att gå. Det kommer att bli spännande saker att besluta om, inte bara tråkigheter som att ev. sälja kyrkan. Det finns tankar om att lägga om verksamheten i dess grundstomme! Så kom och tyck till! Hur tror du att vi tillsammans bäst gestaltar Kristi kropp på jorden?
På lördag är det först loppis kl 12-15 och sedan sinnesrogudstjänst kl 16 med Anders Peedu och Jenny Sundström. Delning av livets erfarenheter kommer att ske av en elev från behandlingshem och Jenny Sundström kommer att dela några ord. Det blir även nattvard!
Och imorgon börjar fastan! Idag på bönestunden satt vi och samtalade om detta och jag har tidigare förstått att tanken med fastan är att man ska ta bort något väsentligt ifrån sitt liv som t ex mat, och få upptäcka att Gud fyller det tomrummet som blir. Sen slog det mig, skulle det inte kunna vara så att denna fasta även är till som en övning inför livets prövningar? Att när vi hamnar i livets mörka stunder, i prövningar och i livskriser – just då tas ju ofta något riktigt väsentligt ifrån oss. Om vi då innan har lärt oss att Gud kan fylla våra mest grundläggande behov, ja då har vi också lättare för att hantera den prövning som kommer.
Önskar dig allt gott! Och hoppas att vi ses snart!
Jenny

Nyhetsbrev från pastor Jenny 20/2 2017


Hej!

Nu laddar vi för en andra omgång av studiecirkeln 12-stegsprogrammets 12 steg. Jag ser med spänning fram emot den självrannsakan vi ska göra av oss själva på torsdag genom ett formulär av frågor. Så spännande! Dags för nya upptäckter för att sedan kunna bli bättre utgåvor av oss själva och samtidigt bli lyckligare och mer tillfreds med våra liv. Kunde du inte vara med sist, men vill haka på nu! Välkommen! Det är flera som kommer för första gången nu på torsdag. Sist gång var vi sex personer så vi kommer bli en perfekt lagom stor grupp!
Söndag för drygt en vecka sedan var det en liten gudstjänst i Andreaskyrkan. Lena Hedblom delade sina tänkvärda tankar om utifrån Filipperbrevet 3:7-14. Maria Langefors spelade för oss och jag som hade varit på kurs delade med mig om hur enkelt det faktiskt kan vara att läsa bibeln. Läs ett avsnitt, återberätta det för dig själv och ställ dig sedan frågan – om detta är Guds ord till mig, vad ska jag göra då? Sen fick vi tänka vi som var där, och sedan skriva ner på en lapp vad vi trodde att Gud sa till oss genom texten. Det är därför vi alla behövs, för ingen av oss har samma saker nedskrivna på sin lapp. Bibelns texter är fulla av utmaningar till dig och mig, och de ser aldrig likadana ut till två människor. Alla behövs om vi vill se en förändring i vår värld.
Imorgon är bönestunden inställd kl 10:00 men nästa tisdag är det dags igen! Välkommen då!
På söndag 5 mars kl 14:00 är det årsmöte för församlingen. Dels ska ramarna för framtiden avgöras men det kommer också att diskuteras och beslutas kring stora och viktiga frågor inför framtiden. Bland annat kommer det beslutas om kyrkan ska säljas eller inte, då vi har fått kontakt med intressenter genom mäklarfirman som vi är anslutna till. Vi kommer också diskutera hur vi gör med pastorstjänsten till hösten. Andra framtida inriktningar i verksamheten kommer också diskuteras.

Men först är det gudstjänst nu på söndag den 26 februari kl 16:00. Andreaskören och Maria Langefors kommer att medverka samt att jag kommer att predika. Det blir en härlig eftermiddag tillsammans med nattvard i gudstjänsten. Välkommen!
Loppisen är numera en etablerad mötesplats i Vaxholm. Det både säljs och fikas mycket varje lördag kl 12-15. Har du inte gjort ett besök så är det hög tid! Men sakerna på loppisen går förstås åt också, så har du något du vill bli av med, hör av dig till loppismonica@gmail.com så kan ni stämma träff för leverans om du inte kan komma under loppisens öppettider. Vill du bidra med en bulle, eller långpanna med kakor eller nåt annat samskigt så är det mer än välkommet! Det går också lägga nere i frysen. Skriv gärna loppis på.
Hoppas vi ses snart!
Allt gott!
Jenny

Nyhetsbrev från pastor Jenny 6/2 2017


Hej!

Sitter här och förbereder uppstarten av vårens studiecirkel som drar igång på torsdag kl 19:00! Och det känns så spännande! Det blir en studiecirkel utifrån 12-stegsprogrammets 12 steg. Jag har, som jag tidigare nämnt, upptäckt en fantastisk potential att växa som människa och komma närmare Gud genom dessa 12 steg och tycker det känns oerhört synd att det bara är människor med olika beroendeproblematik som får lov att göra den resa som det innebär. Därför finns nu möjligheten för dig och mig som kanske inte på ytan verkar ha några större problem, att också få fördjupa sig i dessa steg i den här studiecirkeln. Tillsammans prövar vi oss fram, möter nya sidor hos oss själva och varandra och får växa som människor och i tro på Gud. Skulle det vara så att du redan är ”12-stegare” som går eller har gått i programmet är du särskilt varmt välkommen att tillföra din erfarenhet om du vill dela med dig av den! Men du är förstås varmt välkommen oavsett!
Den här veckan åker jag iväg på en utbildning i två dagar i ”lärjeungaskap”, alltså i hur man blir en Jesusföljare helt enkelt. Det ska bli oerhört spännande och jag tror att predikan även kommer att handla om det på söndag. Vad innebär det att bli jesusföljare, och vad händer med mig när jag blir det? För på söndag är det alltså gudstjänst kl 16:00. Välkommen då!
Imorgon kl 10 är det bönestund med bön för stora och små saker. Om du inte kan komma, be där du är och vet att du ingår i gemenskapen!
På lördag kl 12-15 är det loppis, fika och trevlig gemenskap i kyrkan! Kom och fynda eller bara fika och umgås! Välkommen!
Om knappt 4 veckor är det årsmöte! 5 mars kl 14:00. Förutom de ramar som gemensamt tas beslut om kommer det vara andra viktiga beslut som ska tas. Mer information om det kommer lite senare, tillsammans med kallelsen från styrelsen, men besluten är av stor dignitet för framtiden. Välkommen!
Hoppas att vi ses snart!
Önskar dig allt gott!
Pastor Jenny

Nyhetsbrev från pastor Jenny 31/1 2017

Hej!

Tiden går och jag hinner inte med att varken rapportera om vad som hänt eller skriva och påminna om vad som är på gång! Jag har börjat inse hur otroligt lite 12 timmar i veckan är som är vad min tjänst rymmer just nu. Mina 30% tar slut bara jag går till Andreaskyrkan och säger ”hej” 🙂
Så nu måste jag först börja med att berätta om julgransplundringen vi hade i Andreaskyrkan för lite drygt två veckor sen. Jag hade bjudit in några familjer och tänkte att jag förbereder för 10 barn så är det nog ganska högt räknat och så hade jag dessutom 5 godispåsar i reserv. När det sedan strömmar in 19 barn(!!!) med familjer, mammor och pappor jag aldrig sett förut blev glädjen fullkomlig!!! Vi fick en underbar eftermiddag tillsammans, med sång och dans och mammor som frågade efter annan barnverksamhet i vår kyrka. Efteråt åt vi risgrynsgröt och nybakad smörgås och som genom ett mirakel så räckte det till allihop. Men inte att förglömma var besök av vårt äldre garde som stöttade till i sången och fann god middags gemenskap mitt i allt barnstoj.
Loppisen rullar på med öppettider alla lördagar kl 12-15. MEN affärerna går så bra så nu efterlyses mer saker till försäljningen! Det är dags att gå hem och rota i våra gamla förråd för att se om det är något vi vill bli av med eller som vi kan tänka oss att skänka till Andreaskyrkan. Det är framför allt saker som säljs, inte kläder eftersom Svenska kyrkan har klädloppis och inte heller böcker då det är lite svårsålt. Om du vill lämna saker till loppisen på annan tid än lördagar kl 12-15 så ring Monica på tel 070 513 58 91.
På lördag åker jag och Susanne Ehrenholm in på en stor nationell barnkonferens som heter ”Jesus till barnen”. Det är för barnledare och tanken är att vi ska försöka starta upp en barnverksamhet under våren för barn mellan ca 4-7 år. Det ser vi fram emot med spänning och hoppas på att få mycket inspiration och idéer.
Söndag den 12 februari kl 16 är nästa gudstjänst. Då predikar jag, Jenny Sundström. Välkommen att samlas i gemenskap och ta dig tid att umgås med Gud.
Fram tills dess är det bönestund varje tisdag kl 10:00 och loppis kl 12:00-15:00 varje lördag.
Välkommen vid någon av dessa samlingar!
Allt gott!
Jenny

Nyhetsbrev från pastor Jenny 10/1 2017.


Hej!

Ett nytt år har börjat och nya möjligheter öppnas! Ja, kanske inte mer än annars bara för att det är januari men det känns liksom lite friskt att en gång om året tänka till, ”hm, vill jag att mitt liv ska se annorlunda ut eller är jag nöjd? Har jag några möjligheter som har öppnats den senaste tiden för mig som inte jag inte har uppmärksammat förut?”.
Egentligen ska jag väl skriva om det som komma ska, men jag kan inte låta bli att bara kort berätta om den gudstjänst som kyrkorna i Vaxholm firade tillsammans den 4:e advent och som fick avsluta året för Andreaskyrkan. Den stora, fina Kom-igång-kören från Svenska kyrkan varvade julsånger med bland annat Cohen’s Halleluja och Esmeraldas bön. Det blev en fantastiskt stund av innerlighet och närhet som följt mig genom hela jul- och nyårshelgerna. Jag skojar faktiskt inte. Jag har burit med mig känslan av den gudstjänsten hela vägen. Fullsatt var det också. Några tjejer vet jag fick sista sittplatserna på några stolar längst bak vid dörren ut till foajén. Ja, jag tror att Gud vill säga något till oss idag. Jag tror inte att vi är ”färdiga”, vi har mycket kvar att lära av honom.
Nu på söndag kl 16:00 går startskottet för vårterminen! Det är nämligen julgransplundring i Andreaskyrkan med risgrynsgröt, nybakad smörgås och kaffe. En liten andakt blir det nog också och mycket dans kring granen! En härlig stund i gemenskap för nya och gamla, för stora och små. Du är alltså också välkommen!
Men före det tjuvstartar loppisen på lördag kl 12-15 och öppnar för våren! Välkommen att fika och fynda, prata och hänga! Eller varför inte ta en stilla stund för dig själv i kyrkbänken?
Veckan där på börjar med Bönestund kl 10:00 på tisdag. Allt i sin enkelhet. Lite sång och musik, delning av några ord och bön för stora och små saker. Välkommen!
Det planeras för vårens gudstjänster också men i vanlig ordning behövs några fler besked från inblandade innan jag kan släppa ett någorlunda färdigt program.
MEN däremot kan jag avslöja att vårens studiecirkel – ”12-stegsprogrammet för dig och mig” eller vad den nu ska heta, kommer att starta torsdag den 9 februari k l 18:00 och fortsätter sedan varannan torsdag! Det ska blir oerhört spännande att få söka växt och personlig utveckling tillsammans med andra tycker jag!
Hoppas att vi ses snart!
Allt gott!
Jenny

Nyhetsbrev från pastor Jenny 2/12 2016

Hej!

Nu är verkligen julen på god väg! Idag (eller egentligen igår) har första luckan i adventskalendrar öppnats, julkalendern på TV har börjat sändas och ljusen med siffrorna ända upp till 24 har börjat att tändas. Jag håller dock på med allt annat än julförberedelser. Jag har varit i Härnösand på del 2 av min alkohol- och drogterapeututbildning och idag har jag varit på behandlingshem och praktiserat. MEN imorgon ska det börja bakas lussekatter här för på söndag kl 16:00 är det gudstjänst! Då kommer även decembers första luciatåg att gå av stapeln! Ett för de riktigt små barnen där ALLA är välkomna. Vi träffas 15:15, tittar på hur vi går in och vilka sånger som ska sjungas, sen får alla vuxna också vara med och sjunga också när det väl är dags! Delad glädje är dubbel glädje! Och visst är det ju glädje att få sjunga luciasånger! Jag kommer att predika om ”en kristen tro möter Anonyma Alkoholisters 12-stegsprogram” vilket ska bli oerhört spännande tycker jag! Vi får se om ni håller med mig 🙂

Men före det är det loppis nu på lördag kl 12-15. Välkommen att fika och fynda! Julklappar och julpynt!

Jag HOPPAS att ingen var på väg till bönestunden i tisdags. Jag hade nämligen glömt att både skicka meddelande till er och sätta upp lapp om att bönestunden var inställd. Men på tisdag kör vi som vanligt igen kl 10:00 antingen i kyrkan eller där du är.

Jag vill redan nu pålysa ”Vi sjunger in julen” i Andreaskyrkan den 4:e advent kl 16:00! Då firar Andreaskyrkan och Vaxholms församling gudstjänst tillsammans och Kom-igångkören och Andreaskören sjunger! Madeleine Sarenfält predikar och jag leder gudstjänsten.

Jag bifogar även affischer för båda gudstjänsterna och söndagens gudstjänst.

God natt!
Jenny

Nyhetsbrev från pastor Jenny 18/11 2016

Hej!

Nu på lördag kl 16:00 fyller vi Andreaskyrkan med jubel, sång och våfflor! Alla 50 (cirka) konfirmander från Svenska kyrkan är inbjudan, ungdomsledare delar med sig av sin tro, ungdomsassistent Olof delar med sig av sina erfarenheter. Det blir klotterplank, tillfälle att skriva bönelappar, tända ljus och ha en allmänt skön stund mitt i helgen! Ja, som sagt våfflor blir det efteråt också! Det blir nice! 🙂 Vem du än är, så är du välkommen!
Men före gudstjänsten är det loppis som vanligt på lördag kl 12-15
Har du bilder från 150-årsfesten? Skicka gärna dem till mig så kommer jag att framkalla utvalda kort och bevara till eftervärlden! Det gör inget om det är en personlig närbild på någon du känner. Alla som var där var ju en del av det som hände!
Vill du finnas med i det viktiga styrelsearbete som utförs? Hör av dig till Leif Hellsten tel 073 590 00 28
Som en blänkare inför nästa vecka så blir det gudstjänst även då på lördag kl 16! Det blir nämligen Sinnesrogudstjänst med människor från 12-stegsrörelsen. Jag och Anders Peedu står som ansvariga och någon från det behandlingshemmet som vi samarbetar med kommer att dela erfarenheter från sitt liv. Lite adventsmys blir det säkert också även om 1:a advent är först på söndag.
Allt gott!
Jenny

Nyhetsbrev från pastor Jenny 7/11 2016

Hej!

Åh, vilken DAG det blev i lördags!!! Vilken fest och vilken glädje! Gamla och nya medlemmar, människor som kom in från gatan, mat och tårta! Tal, sång, musik, historisk fakta och födelsedagspresenter, hälsningar och bibelord. Alltihop i en enda stor glädjefest! Och gissa vem mer som var på besök, jo den Heliga Anden. Det är jag ganska säker på. Det var påtagligt för den atmosfären som var kan ingen människa skapa på egen hand, oavsett hur fina dukar och fint program man förberett. Nu återstår bara tacksamheten att fått vara en del i detta. Fast i och för sig inte bara. För det finns också en förväntan om att detta också ska få ringar på vattnet, att detta var starten på något. Vi ber om mer välsignelse från vår Herre och förstås fortsatt vägledning.

Gudstjänsten var också en glädjens stund. Den historiska gudstjänsten med musik av Jan Biel, piano och orgel och Björn Svensson på flöjt, körsång av en förstärkt Andreaskör och delande av Maria Langefors. Även det blev en mycket lyckad och glädjefull tillställning med olika inslag.
Ikväll kl 18 kan du som känner dig stark få hjälpa till att ställa i ordning borden.
Imorgon är det bönestund kl 10. Då tackar vi för det som varit och ber för framtiden och andra stora och små böneämnen. Kom till Andreaskyrkan eller be där du är.
På lördag är det loppis kl 12-15. Välkommen att fynda och fika!
Nu hoppas jag att jag skriver rätt, men Andreaskören kommer att ha uppehåll några veckor pga Marias utlandsresa. Återkommer när kören kör igång igen.
Om drygt 1,5 vecka, lördag 19 nov. Då är det öppet för alla som vill möta och umgås med nyanlända människor i Vaxholm att hänga med på ett event under trevliga former. Det är mat och liten båttur involverat och anordnas av frivilliga ideella organisationer i Vaxholm. Vill du hänga med så hör av dig till mig! Jag och min familj kommer att åka med.
På eftermiddagen kl 16 den 19 nov blir det sedan ungdomsgudstjänst. Då kommer ungdomsledare Olof att predika, det blir kanske lite ösigare sånger, och kanske lite fler ungdomar i bänkarna. Men alla som brukar gå är självklart lika välkomna som annars!
Önskar dig allt gott och hoppas att vi ses snart!
Jenny


Församlingens Vision

Andreaskyrkan ska vara en varm och inbjudande plats för återhämtning och gemenskap, där alla ges möjlighet att söka Gud som är den viktigaste källan till kärlek, kraft och ljus.

Equmeniakyrkans vision (som är det samfund som Andreaskyrkan tillhör):
Vi är en kyrka för hela livet där mötet med Jesus Kristus förvandlar – mig, dig och världen.

Målformulering
Andreaskyrkan ska särskilt vara en mötesplats för människor i alla åldrar. Vi tror på en gemenskap där unga och gamla berikar varandra.

Vår kallelse är att all vår verksamhet ska vara inbjudande för nya människor.

Genom olika former av gudstjänster, studiecirklar, bibelläsning, samtal om tro, gemenskapskvällar vill vi skapa gemenskap och samtidigt ge utrymme för att fördjupa sin kunskap om Jesus och sin tro.

Sången och musiken är viktiga sätt att utrycka, förmedla och ge vidare sin tro. Det är också ett bra sätt att skapa nya kontakter både genom deltagande och genom samarbeten. Därför är musikverksamhet något som vi satsar på både bland barn, unga och vuxna.

Vi ska synas i samhället genom att vara verksamma på tillställningar som arrangeras av olika aktörer i Vaxholm.

Andreaskyrkan ska finnas till för alla medmänniskor.

Vårt uppdrag är att försöka be och lyssna efter Herrens vägledning i all vår verksamhet. Ett tydligt andligt fokus i våra verksamheter är det bästa vi kan erbjuda människor.

Du är välkommen att bli en del av denna kyrka!