Equmeniascout/Måndagsklubben

Måndagsklubben 2023

Måndagsklubben är ett samarbete mellan Equmeniakyrkan och Pingstkyrkan för barn/ungdomar mellan årskull 3-6.

Vi startade i februari och höll på fram till maj och sedan var vi på scoutläger 3-6 juni i Flötemarken och på hösten startade vi i september och höll på till slutet av november.

På våren gjorde vi diverse aktiviteter och blandade med att vara ute och inomhus. Bland annat frisbeegolf, brännboll, åka pulka/madrass och andra lekar inomhus. Polisen var på besök en måndag och berättade om sitt arbete och barnen fick ställa många frågor. På sportlovet ordnade Hasse en bussresa till Högheden för att åka slalom i måndagsklubbens regi. Några var med för första gången och fick prova på slalom med hjälp av de mer erfarna ungdomarna och ledarna.

Våren avslutades med scoutläger i Flötemarken. Dit var vi en tapper skara på 16 barn/ungdomar och 7 vuxna. Lägret flöt på bra och vi hade väldigt fint väder. Vi lagade mycket god mat över öppen eld och hade många roliga aktiviteter, såsom bad, spårning och lägerbål.

På hösten har vi varit på besök hos Mia och där spelade vi fotbollsbrännboll. Även denna termin var vi iväg på badresa, men denna gång gick resan lite längre och vi hamnade på vattenpalatset i Vänersborg, vilket ungdomarna tyckte var väldigt kul. Under hösten har vädret ibland spelat oss ett spratt vilket har gjort att vi flyttat inomhus ett par gånger istället för att vara ute. Då har vi lekt och tävlat lite olika lekar.

Vi hade även i år en avslutande gång där vi bakade diverse julgodis som uppskattades mycket av både stora och små, några mer än andra.

Vid varje tillfälle har vi någon form av fika och vi avslutar med en kortare andakt och bön. I år har Åge varit med vid flera tillfällen vilket vi är glada för så att ungdomarna vet vem han är om de har behov av att prata med en pastor.

Med vänliga hälsningar

Ledarna i måndagsklubben

Under 2021 tar vi nya tag igen.

Sedan hösten 2020 finns ett samarbete mellan Pingstkyrkan och Equmeniakyrkan, samt att vi har tillgång att ibland vara vid Luthagård, på måndagar kl 18.00 för dej som är mellan 9 -12 år.

Varannan måndag ansvarar respektive kyrka för programmet. Vi är mycket utomhus, spelar brännboll, femkamp, bäst i test, tränat på olika eldar och grillat korv, lärt oss om knopar, yxor och knivar.

Vi har varit på hajk, haft mörkerspårning, byggt ett scoutkök och åkt på badresa till Tanumstrand.

Det har varit ca 20 ungdomar tillsammans med oss under året, som vi har haft andakter tillsammans med och haft viktiga samtal med runt brasan.

Du kan se i vår kalender på hemsidan vilken plats vi ska träffas på och vad vi ska göra.

Välkommen till oss!

2019 års scoutläger i Flötemarken var den 6 – 9 juni dit några ledare och scouter åkte för att leva lägerliv några dagar.

Mycket spännande fick man uppleva och mycket god mat fick man äta i det egenhändigt byggda köket.

Under Kristihimmelfärdshelgen 10-13 maj 2018 åkte vi på läger.

Vi åkte till Flötemarken med en grupp scouter och levde lägerliv tillsammans med scouter från övriga Dalsland, norra Bohuslän och Trestadsområdet.

Under hösten 2017 låg equmeniascout vilande pga ledarbrist.

Programmet kommer att ligga i Kalendern när vi startar upp igen.

Välkommen till oss du som har börjat i ÅK 2.

Ring Emil 076-634 01 26 om du undrar över något.

Våren 2017 seglade vi på Lilla Lee med en grupp scouter vid 3 tillfällen, som var en skojig omväxling mot annat scoutarbete.

Pga ledarbrist har vi varit tvungna att göra ett uppehåll med vårt scoutarbete under hösten 2016

För dej som är mellan 8 – 15 år kan det säkert vara kul med equmeniascout i missionskyrkan.

Nästan varje tisdag kl 18.30 – 20.00 träffas vi under vår och höst för olika utmaningar med utgångspunkt från missionskyrkan.

Vi lär oss scoutlagen, knyta knopar, livräddning, bygga scoutkök, läsa karta, laga mat på öppen eld………

Varje sommar anordnas det också ett scoutläger då vi under några dagar lever friluftsliv. Ibland åker vi också på hajk ett par dagar.

equmeniascout 2016

Under året har vi enbart bedrivit scout på våren. Då var det mellan 10-20 scouter som deltog med glatt humör. Vi hade många barn med olika nationaliteter som också visade stort intresse och var med i scoutverksamheten. Conny, Emil, Mark, Andrew, Richard, Elias och Basil var de ledare som planerade och genomförde lekar, spårningar och tävlingar av olika slag.

Det traditionella scoutlivet att använda kniv, göra upp eld och knyta knopar fick också vara en del av programmet. Den obligatoriska badresan var såklart uppskattad och innebar att många barn deltog. En annan tilltalande aktivitet var att besöka vindskyddet vid sågtjärn och sedan tillverka visselpipor. Denna gång fick Conny och Emil assistans av en annan ärkescout vid namn Henrik och det var tur när närmare 20 visselpipor skulle massproduceras.

De flesta gångerna avslutades det med korv och bröd framför öppen eld eller från korvgrytan. Det blev en mysig och trevlig stund där vi fick möjlighet att vittna om Jesus.

I Juni åkte Emil, Elias, Basil, Mark, Andrew, Anne-Sofie, och Richard iväg med ca 10 barn på scoutläger vid nyckelvattnet. Det var fullfart från första dagen med att sätta upp tält och bygga kök. Hela veckan bjöd på mestadels fint väder förutom när det var dags för en lång spårning. Det var tappra scouter som tog sig igenom spårningen i ösregn under ca 2 timmar.

Sen var det skönt att komma hem och få på nya torra kläder och varm oboy. Efter 5 dagar så vände vi hemåt mycket gladare och mycket smutsigare. Endel fick även med sig minnen för livet genom ett och annat ärr efter att vi försökt tillverka en totempåle.

Vi vill avsluta med att tacka de föräldrar som deltog och hjälpte till under lägret.

Alltid redo /Emil

Detta gjorde vi under 2015

Nu ligger det gånga året bakom oss med många roliga händelser. Vi har träffats varje tisdag mellan 18.30-20.00 med undantag för skollov och läger.

Vi har bl a bowlat, bakat pizza, badat i Mellerud, spelat pingis på Gamla Real, gått spärrningar, lagat mat ute, tränat på karta och kompass, spelat brännboll och gjort upp eldar vid Stora Lee.

Pingstkyrkans ungdomar i Club Teen har varit inbjudna 1 ggr och vi har varit och hälsat på i deras verksamhet 1 ggr. En tisdag i september inbjöds Dals-Eds barn- och ungdomar till en Kulturafton och var välkomna att prova på scouting.

Kristi Himmelsfärdshelgen var det från Dals-Ed ca 18 scouter och ledare på läger i Flötemarken i Bohuslän tillsammans med kårerna i Dalsland och Västkusten. Lägret hette Bussen och varje kår tillverkade en buss med hjul och ratt, som vi tävlade med, och den som kom först vann. Det viktigaste under lägret var dock temat att ”alla får plats på bussen”.

Under hösten har det varje gång kommit mellan 20-25 av våra nyanlända barn i Dals-Ed och tillsammans med de scouter och ledare som tidigare varit med har vi ibland varit runt 40 st på våra scoutmöten. Tack vare våra scoutledare från Syrien, som kan tala arabiska med barnen, har detta varit möjligt.

En av alla höjdpunkter under hösten var vårt stora luciatåg då vi fick leta fram alla lucialinnen, tomtekläder och pepparkakskläder som fanns att uppbringa. Efteråt gick alla barn och föräldrar ner i källarvåningen och åt gröt och drack kaffe.

Vidare har vi haft 5 träffar för tonårsscouter på onsdagar under hösten med ca 8-10 deltagare varje gång. Då har vi grillat korv, fikat och tittat på film.

Scoutledarna

Detta gjorde vi 2014

Ännu ett intensivt scoutår har gått av stapeln. Under året har ett drygt 15 tal scouter träffats i Missionskyrkan vid ca 30 tillfällen. I år har vi haft en stor ledarkrets med 8 ledare. Årets höjdpunkt var ”Barna Hedenhös” scoutläger i Flötemarken under Kristi Himmelsfärds helgen i maj. I år var det premiär att få ordna scoutläger med kårer från norra Bohuslän vilket var lyckat på alla sätt och vis.

Kårerna som var samlade var Bengtsfors, Dals-Ed, Bäckefors, Mellerud, Södra Dal, Stenungssund, Ucklum, Smögen, Lysekil, Uddevalla, Trollhättan och Vänersborg. Ofta när det är läger brukar vi vara bland dem som har längst att resa men i år hade vi närmast med ca 18 km från kyrkan till lägret. Vädret visade sig från sin bästa sida och knotten och myggen hade inte riktigt hunnit vakna till liv som vi är vana vid i Nyckelvattnet.

Icke identifierbara ledare under Ökenhandeln!
Programmet var omväxlande med flera tillfällen för att lära känna scouter från andra kårer som tex ökenhandel där scouterna i sina patruller skall idka handel med olika varor på olika handelsstationer och där priset varierar helt oförutsägbart och där man dessutom kan stöta på stråtrövare.

I övrigt under året har vi bl a lärt oss göra Kish Kebab, haft syrisk afton, badat ett per gånger i Mellerud, genomfört övernattning i kyrkan samt i sommarstuga vid Vänern, spelat brännboll, mörkerspåret, varit hos Club Teen och de har varit hos oss, åkt pulka, filmkväll, pingisturnering, bowlat samt tävlat vem som gör den godaste tårtan. Året avslutades med ett vackert luciatåg och en särskilt vacker lucia! Vi har trevligt när vi träffas i scout men det är inte det som är skälet till att vi träffas utan ytterst handlar det om att låta unga människor få höra talas om Gud och Jesus och ge dem en möjlighet att få upp ögonen för en egen personlig tro.

Scoutledarna!

Scout 2012

Under året har vi varit ett gott gäng scouter, ca 15 – 17 barn har träffats varje tisdag. Vi har haft ett ganska varierat program och försöker vara utomhus och njuta av de härliga omgivningarna vi har runt oss. Scouterna får vara med och påverka planeringen för träffarna genom att på första samlingen av terminen ”brainstorma” och skriva ner idéer. Det är en otrolig kreativitet bland scouterna. Vi ledare försöker sedan sätta ihop ett program så att de flesta önskemål kommer med, vi har dock ännu inte kunnat fixa helikopterflygningar, badresor till Danmark o.s.v. men det kanske kan bli på sikt? Man vet aldrig.

Några exempel på vad vi gjort under 2012:

Pulkaåkning, Skridskoåkning, Bad, bakning, besök av pastorn, lägerförberedelser, besök av och hos club teen Pingstkyrkan, ute-aktiviteter hos Jim och Sofia, spårning, pannkakskväll, filmkväll, luciaövning m.m.

Vi har även haft en hemlig gäst, vilket innebar att vi åkte till brandstationen och fick lära oss om nyttiga saker för en säkrare vardag av Per Sandström.

Under året har vi haft flera Gudstjänster för alla åldrar och på en av dessa hade vi scoutinvigning.

Årets scoutläger SOS anordnades i juni på Nyckelvattnet, lägrets tema anknöt både till räddningstjänsten, ambulans och polis men även till OS med tillhörande tävlingsmoment.

Till scouternas stora förtjusning så fixades även i år en övernattning i kyrkan. I september var det Dals-Eds tur att anordna en scouttävling för hela Dalsland. Tidigare så kallades denna träff för Daltrampen, men på senare år har den ändrat karaktär lite och man utformar den på andra sätt än traditionell spårning. I år kallade vi tävlingen för ScanDalen. Det hela fungerade mycket bra och vi fick många positiva resktioner. Vi tackar alla som ställde upp för att göra detta till en lyckad dag.

Det känns som om scouterna trivs och har kul när vi träffas, eftersom det är lek och stoj hela tiden. Kvällarna avslutar vi med en andakt kring det tända ”tystnadens ljus”. Dessa stunder är viktiga och det är ett gott sätt att avsluta dagen innan man skiljs åt. Vi skickar med barnen små frön hem, som vi hoppas gror och växer till en egen tro på Jesus Kristus.

Scoutledarna/Per Andreasson