VIKSBERGS KAPELL

Vårt sommarhem Viksberg

Strax utanför Södertälje finns Viksbergs kapell som är församlingens sommarhem sedan mitten av 1900-talet.

Viksbergs kapell byggdes 1901 av brukspatron Nils Andersson och grosshandlare Jonsson som kommit till tro i samband med en väckelse i Södertälje runt sekelskiftet och byggde missionshuset  för tegelbruksarbetarna och kringboende.

Det överläts senare till Södertälje missionsförsamling, som än idag äger det.  Missionhusets vaktmästare Harald Wallin bedrev skomakeri som bisyssla i den ihåliga eken på 20- och 30-talen. Viksberg var länge en utpost tillsammans med Ytterenhörna och Överenhörna till församlingen. Under en period fanns också en juniorförening därute.

På 50-talet blev Viksbergs missionshus sommarhem för församlingen, främst ungdomarna som nog kunde vara både 30 och 40 år.  Det var mycket aktiviteter under somrarna hela perioden från 50-talet till 90-talet, oftast 3 gånger i veckan. Midsommarfirandet var en stor höjdpunkt – nu är det i stället Valborgsmässofirandet som drar mycket folk. Det kan ofta vara 200 besökare! Sedan 80-talet har det varit dagkollo vissa somrar och i övrigt har det varit scouthajker och senare åren har det även varit barnläger.

Vi har också programkvällar vissa lördagar under sommarperioden.

Sommarhemmet kan hyras för tex bröllop, barndop m.m. Kontaktperson är Stefan Larsen, 070-657 90 91, för bokning och frågor.