Laddar Evenemang
  • Detta evenemang har redan ägt rum.
17 september, 2022 10:00 - 16:00

Sjung med dom som kommer: Pröva-på-dag

Sjung med dom som kommer

Vad är ”Sjung med dom som kommer”

”Sjung med dom som kommer” bygger på tron att sång förenar över språkgränserna. Vi lär oss nya sånger på olika språk och sjunger om den Gud som själv bröt gränser och ofta mötte människor som fanns i utkanterna.

”Sjung med dom som kommer” är ett material med sånger både på svenska och andra språk. De är tänkta för gudstjänst och andakt för att sjungas tillsammans med människor från olika språkgrupper. Materialet innehåller 11 sånger som vuxit fram i samspelet mellan olika språkgrupper.

Det är enkla sånger som de flesta kan sjunga med i. De som har svenskan som modersmål får lära sig att sjunga på till exempel arabiska, samma melodi har också en text översatt till svenska. I det sättet att sjunga bor en integration som väcker glädje, skratt och samhörighet.

”Sjung med dom som kommer” vill också locka till att nya sånger skrivs lokalt, på de språk som finns representerade i församlingens närhet.

Dagens schema

10.00 Drop-in-fika

11.00 Inledning och presentation, vi sjunger sångerna i materialet och delar erfarenheter

12.30 Lunch i kyrkan

13.30 Bakgrund till sångerna, fortsatt sång

14.30 Fika

15.00 Fortsatt sång och samtal

16.00 Avslutande sång och bön

Söndag 18 september kl. 11 kommer några av sångerna att sjungas på gudstjänsten i Betlehemskyrkan i Sundsvall. Alla som varit med på pröva-på-dagen är välkomna att vara med. Det blir en repetition innan gudstjänsten.

Innehåll

Vi sjunger sångerna från materialet ”Sjung med dom som kommer” och får veta mer om bakgrunden till dem och hur de kommit till. Vi tittar på materialets innehåll, inspelningar och noter och pratar om metodiken kring hur man kan gå till väga för att lära ut sångerna. Vi delar också våra erfarenheter från arbetet i våra egna församlingar.

Vi samtalar om möjligheten att utifrån lokala förutsättningar kunna skriva nya sånger.

Kursledare

Jan Mattsson, som är musiker och pastor, bor i Lövgärdet utanför Göteborg. Han har under många år jobbat med musik i både Equmeniakyrkan och Svenska Kyrkan i mångkulturella områden. För ett antal år sedan var han med och skapade materialet ”Sjung språket” som en resurs för att lära sig svenska.  ”Sjung med dom som kommer” är en fortsättning med inriktning för gudstjänst och andakt.

Mat

Fika bjuder församlingen på, lunch kan köpas på plats till självkostnadspris.

Frågor

Kontakta Inga Johansson, Samordnare Diakoni och samhälle, 08-580 031 81, inga.johansson@equmeniakyrkan.se

Anmälan

Pröva-på-dagen kostar inget men vi vill att du anmäler dig så vi vet hur många vi blir och kan planera för innehåll och mat. Sista anmälningsdag är onsdag 12 september.

Flyer

Ladda ner flyer >

Anmäld dig här