Missionsstationen Indo firar 100 år

Publicerat 

Det var jubel, bön och glädje när Missionsstationen Indo i Kongo Brazzaville i augusti 2018 firade 100 år. Flera missionärsbarn var på plats och missionär Mariana Levälahti representerade Equmeniakyrkan. Hon och hennes man Antti kom till Indo 1972 och arbetade där under några år. Här kommer några utdrag ur hennes rapport.

Den 2 augusti på förmiddagen kom vi, Mariana, Filip och Mattias Levälahti med två söner till Indo. Ingmar och Anne Louise Messing från Sverige var då redan på plats. Man hade tidigare några dagar haft en förkonferens och många var redan samlade distriktsvis i tältläger. Till och med i kyrkan fanns fullt med tält.

 

Klockan tre började inledningsmötet där jag skulle predika. Glad att vara den första som predikade i det ämnet, det gav mig, ”Frihet att få vittna om min Frälsare”. Man sa att 80 000 personer redan var samlade, men jag har lite svårt att tro att det var så många.

Säckar med 3-4 tusen liter vatten var utplacerade på området. Där fick deltagarna hämta vatten till matlagningen som tillreddes under bar himmel. Mat och andra produkter fanns till försäljning längs de närmaste vägarna som började likna torg. Under de mörka timmarna lystes området upp av en mängd lysrör utplacerade på strategiska platser.

Det var också möten 19.30 och 21.30. Det sista kallades “soirée culturelle” och bestod av mycket sång men även förkunnelse. Så förlöpte dagarna med fem möten om dagen och naturligtvis blev det förseningar.

På fredagens eftermiddag talade den nationelle evangelisten pastor Mboumba Mabika. Han var mycket rörlig under predikan och gick omkring på planen framför åhörarna medan han talade. Efter predikan var det 12 personer som ville följa Jesus. I slutet av mötet utbröt extas då många gick, hoppade, rullade sig fram och tillbaka på planen. En person gick och skrev krumelurer i en anteckningsbok. Om det var profetiskt så blev det inte uttytt för allmänheten. Någon bars ut under höga rop och blev säkert föremål för förbön. Man gick till dispensären och BB som blivit utrustad med solceller av Euqumeniakyrkan. De fungerar bra. En barnmorska berättade efteråt att de har ungefär 10 förlossningar i månaden. Ett nytt BB håller på att byggas med stöd av en lokal organisation ”mwa mukanga”.

Söndagen var avslutningsdagen. Pastorn predikade en utmanande förkunnelse till Kongokyrkan och enskilda troende. Efteråt, på inbjudan, var det ett 70-tal som ville ”lämna synden och följa Jesus”.

I slutet av gudstjänsten blev det tillfälle för delegationerna att ge gåvor till distriktet som fyllt 100 år. Man bar fram många olika saker. Möbler som fåtöljer och stolar. Hushållssaker som kokkärl och assietter men också kuvert med pengar. Det blev en ansenlig samling.

Slutorden och önskan om Guds välsignelse gavs av EEC:s president Moukala Eduard.
Utanför kyrkan visades en fin utställning av foton av missionärer som ingått i arbetet i Indo.

Mariana Levälahti
missionär